• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Niesamowity skład! W środku 3-osiowy boczniak, a najciekawsze niestety, na końcu. Chętnie obejrzałbym zdjęcia po kolei wszystkich tych wagonów...
Fakt niesamowite zestawienia - prawie każdy wagon inny. Patrząc na schurzena i inne wagony zastanawiam się, czy w Oświęcimiu to już normalny pociąg, czy też dopiero manewry. Przydałby się rozkład, czy był pociąg relacji Oświęcim - Sucha. Bo jeśli tak to może na pierwszym zdjęciu są podstawiane wagony do 2 różnych pociągów, i wtedy boczniak byłby na końcu jednego z nich. Inne wytłumaczenie to to, że boczniak jest 1 klasy, a reszta 2, i stąd jest pośrodku.

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 1 0
Właśnie tak ciekawe zdjęcia i fachowa, rzetelna wiedza wielu forumowiczow powodują, że co dziennie tutaj zaglądam. Fajnie, że są tutaj osoby, które wychwytuja takie zdjęcia z internetu lub wrzucaja zdjecia ze swojego archiwum i chca sie nimi podzielić z innymi. Mysle, że To dzięki takim inicjatywom to forum ma wielu uzytkownikow i spore zainteresowanie czego brakuje na innych forach.

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 1 0
Pan ze Szwajcarii naprawdę ma ładny zbiór
PKP Tkw2-79 i Tkw2-115 Katowice 10.72
Źr. eBay | Autor mi nieznany
Tkw2-79+2-115 (pr T16)Kattowitz, 10.72.JPG

PKP Oko1-22 (78 326) in Poznań, 8.1967
Oko1-22 (78 326) in Posen, 8.1967.JPG

PKP Oki2-36 + Ok1-207 (pr P8) Poznań 6.1962 podobne zdjęcie obrazujące ów wagoniki gdzieś już było
PKP Oki2-36 + Ok1-207 (pr P8) Posen 6.1962.JPG

Załączniki

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
5.256 34 2
Noo, a miał tego więcej. ;)

Ty4-109 sprzed przystosowania do opalania mazutem + wywietrzniki dachowe + podgrzewacz wody na kotle.
Frankfurt nad Odrą | 1960

PKP Ty4-109 Frankfurt 1960b.jpg

PKP Ty4-109 Frankfurt 1960c.jpg

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Dwa różne numery, dwa różne tendry, ale ... oba parowozy opalane węglem. Ten sam jest tylko rodzaj pociągu. Służbowy z Rzepina do Frankfurtu dla WOP-istów, pracowników PKP i celników.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Oczywiście, że ciężkie parowozy towarowe prowadziły składy osobowe a nawet pośpieszne. Kiedyś wspominałem o skarżyskich Ty51 prowadzących Karpaty czy też suwalskich Ty51 prowadzących poc. osobowe rel. Suwałki - Białystok - Suwałki. Oczywiście, w podanych przykładach występowało to w przypadku braku parowozu pośpiesznego bądź osobowego. Sporo pociągów osobowych na terenie kilku dyrekcji prowadziły par. Ty45.
A te ze zdjęć, niby to są w grupie pociągów osobowych, ale wyłącznie dla przewozu pracowników PKP i funkcjonariuszy granicznych oraz celnych.

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
5.256 34 2
Mam jeszcze pytanie gdzieś było o tym na forum, co to za wagony ciągnie Oki2?
W książce pt. 'Normalnotorowe wagony silnikowe PKP 1945 - 1990" znajduje się to samo zdjęcie, tyle że pokazujące cały skład, z takim oto podpisem:

"Początek lat 60. XX w. Pociąg lokalny, prowadzony parowozem serii OKi2 wyjeżdża ze stacji Poznań Główny w kierunku Leszna lub Osowej Góry. W roli wagonów osobowych dawne dwuosiowe wagony spalinowe: za parowozem największy wagon produkcji Wumag (były nr 11 Kolei Gór Izerskich), dalej wagon średni tego samego pochodzenia, na końcu przedwojenny wagon PKP produkcji zakładów Lilpopa.

Fot. ze zbioru A. Etmanowicza"

Pozdrawiam ;)