A czy kolega axer1970 jest pewien tej pierwszej cyfry 3? Ja na zdjęciach w KMiD ani na tych na forum nie potrafię dopatrzyć się żadnej konkretnej cyfry, a dalej mam wrażenie, że jest to parowóz z pierwszej serii produkcyjnej, więc żaden Pm2-3x do tego nie pasuje (poza 35, ale ten wykluczyliśmy). Wprawdzie przykładanie linijki do osi wiązanych na tych zdjęciach nie ma, moim zdaniem wielkiego sensu (ja tam niczego nie widzę), jednak pewne szczegóły budzą moje wątpliwości, czy jest to parowóz z ostatniej serii, z kołami wózka 1000 mm. Te szczegóły to rozmieszczenie osprzętu na kotle według starego wzoru (lokomotywy do numeru 03 122), w tym wycięcie na sprężarkę po prawej stronie dymnicy (choć sama sprężarka jest na prawym pomoście między drugą a trzecią osią wiązaną), otwierane klapy w wiatrownicy (dające dostęp do sprężarki). Z drugiej strony mam wątpliwości co do układu hamulców osi wiązanych - zdjęcia są zbyt niewyraźne. Znane są jednak wypadki zamiany kotła w trakcie napraw głównych (wprawdzie nie mam konkretnych informacji dotyczących parowozów serii Pm2), więc możliwe, że na podwoziu lokomotywy nowszej serii postawiono kiedyś kocioł ze starszego parowozu.
A jeśli chodzi o liczenie szprych, to nie ma to żadnego znaczenia. Koła o średnicy 850 mm występowały w wersji z 7 i z 9 szprychami. Jedyny Pm2, jakiego dwa zdjęcia sam zrobiłem w 1977 roku, Pm2-8, miał wtedy w wózku jedną oś z 7, a drugą z 9 szprychami: