• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
486 1 0
To 2'2'T32 tzw. starego wykonania(niemieckie alte Ausführung) z wózkami od nowego na łożyskach tocznych. Te same wózki montowano w 2'2T34 w którym oszczędności ciężarowe na spawaniu wykorzystano do zwiększenia zapasu wody i węgla.

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
486 1 0
Te odblaski poniżej skrzyni tendra wyglądają na maźnice oryginalnych wózkow 2'2'T32 alt albo wózki z pruskiego tendra 2'2'T31,5 ale czy można było je podłożyć bez większych przeróbek?

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
486 1 0
I tu zaczynają się schody. Tendry 2'2'T32 obydwu wykonań oznaczono na PKP serią 32D2. Seria ta obejmowała też tendry pruskie 2'2'T31,5. Prawdopodobnie na PKP A nosiły one oznaczzenie 32D1.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Jubileusz czterdziestolecia pracy maszynisty Smotra, "Stara szkoła, jeszcze z kolei warszawsko-wiedeńskiej"
Nie ten kierunek. :(
Pan Karol Smoter w roku 1932 był Maszynistą II klasy w parowozowni Kraków. Jeżeli w roku 1947 miał czterdziestodwuletni staż na kolei to znaczy, że rozpoczął pracę w roku 1915, w Krakowie na Kolei Północnej czyli ówczesnej Kaiser Ferdinands-Nordbahn.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.478 7 0
Genialne zdjęcie z kolejki krośniewickiej autorstwa Petera Velthoena (źr. flickr):

near Jablonna departure & station master
by Peter Velthoen, on Flickr

31 augustus 1986 PKP Pt47-30 lijn555
by Peter Velthoen, on Flickr
Górne zdjęcie, to chyba Sierpów, w pierwszej połowie lat 80. Szacuję rok 1983 lub 1984. Parowóz też jest ciekawy-nie posiada sprężarki i hamulca zespolonego. Być może to jeden z ostatnich Px48 z hamulcem parowym lub jeden z ostatnich Px49 (ale inny niż Px48-1793).

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Prosimy o więcej takich fotek.
A taka fotka będzie odpowiednia?
OKl27 i Ol49 - Sokółka, rok 1974. Rok jest zgodny z opisem zdjęcia, ale czy typy "samowarków" dobrze określiłem? Jak wiecie, nie jestem fachowcem, lecz bardzo ciekawym wydaje się fakt sprzężenia obydwu parowozów właśnie w takim zestawieniu oraz ustawieniu.
Sokolka 2.08.74.jpg

Oraz "Od" coś takiego znalazłem ;)
Deutsche Wehrmacht Lokomotive Tender.jpg

PS. Jeśli zdjęcia były już publikowane, to zanim wykonacie na mnie wyrok, może dacie zapalić ostatniego papierosa? (chociaż nie palę ;) )

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
5.265 34 2
Przypomniała mi się rozmowa z tematu "Moja upragniona makieta". :)
http://forum.modelarstwo.info/threads/moja-upragniona-makieta.19096/page-11#post-550785

Co do kolorów "rekina" to przytoczę rozmowę jaką odbyłem w czasie jednej z wystaw w Krakowie na której też pojawił się zielony "rekin".
- Ja: Cześć Marku, widzisz ten Pm3, jakie Twoje wrażenie?
-Kol. M: Fajny, tylko dlaczego zielony???
-Ja: A jaki powinien być?
-Kol. M: Czarny!!!
-Ja: A skąd to wiesz?
-Kol. M: Pamiętam! Dwa razy widziałem w eksploatacji!!!!
-Ja: !!!
Pm3-5 | Toruń 1976
Źr. eBay | Autor mi nieznany
pm3-5 1976.jpg

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.065 25 2
OKl27 i Ol49 - ciekawym wydaje się fakt sprzężenia obydwu parowozów
przypuszczam, że jeden z nich był podsyłany. Dawno temu jechałem z Białogardu składem ciągniętym przez Ok22 i Pt31, więc po seriach tych parowozów trudno by było powiedzieć np. czy to pociąg osobowy, czy pośpieszny.
Zdjęcie z budką Od2 widzę po raz pierwszy, dla mnie jest bardzo ciekawy sposób oznaczenia serii oraz ten dodatkowy napis Entlastungszug (dosłownie: pociąg odciążający), czy chodziło już o ewakuację, czy o wywóz mienia zagrabionego? - nie wiem
ale czy typy "samowarków" dobrze określiłem?
zanim wykonacie na mnie wyrok, może dacie zapalić ostatniego papierosa?
jakaś mania prześladowcza?
alergia na mnie?
- to lepiej tak na wszelki wypadek nie napiszę nic na Twoje zapytania.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Jeśli zdjęcia były już publikowane,
Znałem zdjęcie z OKl27 i Ol49.
to zanim wykonacie na mnie wyrok,
Odmówię wykonania rozkazu ... :)
może dacie zapalić ostatniego papierosa? (chociaż nie palę ;) )
Chętnie Ciebie poczęstuje ... choć sam już kilka ładnych lat nie palę ...:(, ale z wielką przyjemnością zapaliłbym sobie. :)
A teraz na poważnie. :(
Nie znałem zdjęcia z budką parowozu Od2-43. I powtórzę moją uwagę sprzed kilku tygodni - niepotrzebnie powiększasz te zdjęcia, one stają się taaaakie rooooozmyte. :(
Jeżeli mogę o coś prosić to proszę - wrzuć jeszcze raz zdjęcie z Od2 w normalnym wymiarze. Zdjęcie z OKl27 i Ol49 też niepotrzebnie powiększyłeś - zapewniam Cię, że w oryginale jest dużo lepsze. :)