• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
811 5 0
Świetnie Andrzeju i Pingwinie Rico , jest bardzo mało zdjęć w trakcie pracy pługów wirnikowych w Polsce . To nie te czasy że mamy aparat cyfrowy i pełne info gdzie co jedzie. W zimie 1979 mało kto myślał o robieniu zdjęć pługa w trakcie pracy, mało kto miał aparat pod ręką. Po prostu była twarda walka z przeciwnościami aury, zima , zaspy , zaspy i mróz i gigantyczne ilości śniegu jak na polskie warunki.
Pług który sfotografowałem pracował ostatni raz / według relacji ustnej Kolegów z Zajączkowa/ w zimie 1979 roku na trasie z Pucka do Krokowej .
A może macie inne zdjęcia pozostałych pługów wirnikowych stacjonujących w Zagórzu i w dyrekcji Lubelskiej.

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
677 9 1
Plug Henschla z Chabówki jest pługiem z szopy w Jaworzynie Śląskiej (nr 80519799225-0), chociaż jego zdjęć z czasów pracy brak to zachowała się książka kotłowa):
Pług Henschel 001.jpg
Pług Henschel 002.jpg
Pług Henschel 003.jpg
Pług Henschel 004.jpg
Pług Henschel 005.jpg
Pług Henschel 006.jpg
Pług Henschel 007.jpg
Pług Henschel 008.jpg

I pytanko do kolegi Generała, mianowicie czy pierwsze dwa zdjecia z Zajączkowa Tczewskiego nie zostały zrobione przypadkiem w Jaworzynie Śląskiej?

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
5.300 34 2
Eee to taka ściemniona TKt48. ;)
W tym filmie są lepsze sceny. ;)
Parowóz z pługiem miał na haku takie rzeczy.

Schowek01.jpg

Poza tym znalazłem coś. :)
Wiadomo skąd.

"Mechaniczny pług odśnieżny typu wirowego przy odśnieżaniu torów kolejowych na odcinku Krasne - Złoczów."
1932-02-23

PIC_1-G-3004.jpg

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
5.300 34 2
Wkręciłem się. ;)
Zima idzie...
...może wydzielimy temat dot. pługów wirnikowych?

Na naszej stronie jest relacja fotograficzna z wycieczki do Karsznic:
http://kartonowakolej.pl/plug-wirowy-karsdznic/

Ponadto podejrzewam, że ciężko o zdjęcia takich potworów w kolorze, pomijając już nasz kraj.
Jednak jedno się trafiło. :)

"Die 1941 von Henschel in Kassel an die Deutsche Reichsbahn gelieferte Dampfschneeschleuder "Regensburg 6582" steht im Bw Passau unter Dampf. Offenbar wird die Maschine an diesem Tag einer Funktionsprüfung unterzogen, Schneefälle waren im September wohl nicht zu erwarten. (12.09.1968) Foto: Dieter Junker"
http://eisenbahnstiftung.de/bildergalerie

22140.jpg

Oraz coś takiego, ukazujące umiejscowienie wnętrzności.
http://s1gf.de/index.php?page=Thread&postID=50404

DSS_Wrack_V.jpg

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
811 5 0
OKl27 chyba z jakimś tendrem?
To tender p.poż np.12C1 lub podobny jak na zdjęciu
31 TENDER KORSZE 84 28.jpg

[DOUBLEPOST=1477993535,1477992897][/DOUBLEPOST]
I pytanko do kolegi Generała, mianowicie czy pierwsze dwa zdjecia z Zajączkowa Tczewskiego nie zostały zrobione przypadkiem w Jaworzynie Śląskiej?
Nie byłem w 1984 roku w Jaworzynie. Zdjęcia pługu wirowego Henschla wykonałem w 1984 roku na terenie oddziału rewizji parowozów w Tczewie stąd widoczny w tle parowóz oczekujący rewizji. Motyw rzeczywiscie podobny do Jaworzyny.
Dodam ,że pług z Tczewa miał numer 40519799151-3 VA-YX ,i był wyprodukowany w 1942 roku z numerem fabrycznym 27139 i kolejowym 815022.

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Pamięta, pamięta. Około 2 m-cy temu pokazałeś go w Toruniu. Natomiast smutne jest, że "spec" z fotopolski ściągajac zdjęcie z e-bay znacznie ograniczył opis. W opisie aukcji był podany
numer parowozu. Chałtura, Panie ... :(;)