• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.907 179 15
Tylko sygnatura zniknęła. :( Z tego wynika, że generalskie zdjęcia trzeba oznaczać ... lampasami i ... wężykiem. Wężykiem Krzysiu, wężykiem ...:)

no widać tak, ja też je kiedyś dostałem z masą innych zdjęć z Kostrzyna nad Odrą , zbieram zdjęcia z moich okolic .. szczególnie lata II wojny i po ... i takie też kolejowe się trafiają ... a sygnaturki żadnej nie było :(

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
677 9 1
Tylko dlaczego kolega SM03-422 podaje linki do miniaturek, zamiast podać link do galerii, gdzie każdą fotkę można zobaczyć w większym rozmiarze:
http://www.eisenbahnstiftung.de/bildergalerie/Ausland
Tylko trzeba się przekopać przez kilkaset zdjęć z różnych krajów, nieposortowanych...[/QUOT
Myślałem, że otworzy zdjęcie w pełnym rozmiarze... A ze trzeba kopać to swoją droga, ja tylko zaznaczyłem kilka wg mnie ciekawszych serii ;)

Reakcje
16 0 0
Równolegle do wątku spalinowo-elektrycznego wstawiam zdjęcia zeskanowane z francuskiej gazety La Vie du Rail nr 1124, rok 1967
4 Ty2 w podwójnej trakcji w okolicahc Grybowa Lous Pilloux.jpg

Ty2-450 wraz z drugim Ty2 w okolicach Grybowa. Autor zdjęcia Louis Pilloux

14 Louis Pilloux.jpg

Pt47 i EU05 w Warszawie. Autor Louis Pilloux.

I jeszcze zdjęcie, które mnie najbardziej cieszy:
2 OKz32 z  pospiesznym Warszawa - Zakopane Marc Dahlstrom.jpg

Pociąg pospieszny Warszawa - Zakopane. 7 wagonów, jak w służbowym rozkładzie stoi. Autor zdjęcia Mark Dahlstrom.
Ciekawe w jakiej to miejscowości?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.224 67 3
Szkoda że na tym zdjęciu satelitarnym tak dobrze nie widać ukształtowania terenu. Nie wiem (nie sprawdzałem) czy w tym miejscu jest dostępny "street view" żeby pórównać wzniesienia w tle.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.224 67 3
Chyba udało mi sie uzyskać widok ze zbliżonego miejsca gdzie mógł stać fotograf
Zakopane tory.jpg

I street view spod wiaduktu nad drogą
Zakopane widok spod wiaduktu.jpg

Ukształtowanie terenu sie zgadza uwzględniając inną perspektywę kamery.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
:)

TKt48-92 | Nowy Sącz | 1976
Autor Keith Robinson
Ty2-950 | Chabówka | 1976
Autor Keith Robinson
Źr. eB
TKt48-96 | Chabówka | 1976
Autor Keith Robinson
Źr. eBa
TKt i Ty jak TKt i Ty, ale . .. Ale TA KOLEJ. Na każdej stacji ruch i życie. Człowiek nie wiedział gdzie patrzeć.
[DOUBLEPOST=1476204220][/DOUBLEPOST]
1974 rok już wtedy chyba działało Muzeum Kolejnictwa. Wielka strata że nie zachowano tej lokomotywy. A tak mało zostało Austriaków w Polsce.
Niestety, wielu innych parowozów i wagonów też nie zachowano. Często zaprzepaszczono nawet taki tabor, który był w Muzeach. I trwa to do dziś.