Witam ponownie. Watek czas odświeżyć! Słowo kiedyś się rzekło, więc trzeba się wywiązać. Mam nadzieję, że nie tylko Kolega Hoart się ucieszy? Zaczniemy od zdjęć. Co prawda dymu z komina się na nich nie znajdzie, ale mieszczą się one jeszcze w czasookresie, o który mi chodziło, gdy zakładałem ten wątek. Chodzi o lata 1945- 1992, do kiedy to w Polsce, planowo eksploatowano parowozy. Późniejszy Wolsztyn i inne skanseny, niech mają jednak osobny wątek, jeśli ktoś tego chce? Pisałem już wcześniej, o pewnej wizycie w lokomotywowni Chełm. Dotarłem w końcu do fotek z tamtego dnia. Był 1 marzec 1992 roku. Wachlarz planowo wypełniony SP32, SP/SM42, SM48. Obrotnica się kręciła, pociągi wszelakie jeźdźiły często i wszędzie. 2M62 na szerokim, z pasażerskimi także. W sumie nuda. I wpis ten nie nadawałby się do tego wątku, gdyby nie to, że wówczas na zapełnionej wszelkim taborem lokomotywowni Chełm, można było znaleźć (co prawda na zakrzaczonych torach odstawczych, ale jednak), takie ciekawostki jak Ty51-1 i 17, trochę Ty2 i tendry luzem do nich oraz takie oto rodzynki:
Tw12-12
TKi3-137
No i to, na co czeka Hoart- tender 21D20. Zdjęcia robione modną wówczas mydelniczką- stad słaba jakość. Nie mniej jednak, jak się weźmie polecane przez Jarząbka szkiełko, to dostrzeże się tam tabliczki.
C.D.N.