• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowóz pod AGH ???

Irys

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cztery kriegsloki z Chojnic (460, 559, 860, 921) stanowiły zapas długotrwały, były dobrze zakonserwowane i pilnowany, dzięki czemu dziś są w tak dobrym stanie. Wydaje się to trochę dziwne, zważywszy że ostatnie parowozy wycofano z ruchu ponad 15 lat temu. Kiedy 4 lata temu ten pajac z Krzeszowic zabrał trzy z nich do Łeby (w końcu trafiły do Kościerzyny, 921 do Szymbarka) obawiałem się, że 559 nie potrwa za długo. Na szczęście się myliłem. Życzę powodzenia :cool:
Oczywiście można by wybrzydzać; dlaczego na pomnik nie wzięto parowozów stojących w Krakowie (np TKw2-57), ale rozumiem, że właściciel (MuzKol) nie maił zamiaru iść na porozumienie.

Kuba K.

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ty2-911 napisał(a):
Można było jeszcze pomyśleć o Ty51 z Płaszowa
Gdyby tak postawic go na Wydz.Mechanicznym Politechniki Krakowskiej pod opiekę kierunku transport ... .Pewnie nie tylko mnie by to ucieszyło,ale jak znam życie to zapewne sie nie da, bo juz by bylo ze sciagamy pomysly z innych uczelni albo ze nie ma pieniedzy, miejsca itp.
Ale kolejny parowoz bylby uratowany :D

mkrol

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
slow kilka od pomyslodawcow

Czesc,
Widzę ze jest faktycznie duze zainteresowanie
Odpowiadajac na wczesniejsze komentarze, to nie moglismy za bardzo wybierac, ktora lokomotywe wezmiemy. Niestety to nie Tesco i nie da sie wybierac z 50roznych.
Dostalismy po prostu liste z modelami, ktore szly do przetargu na zlomowanie.
Obejrzelismy wszystkie z osmiu wystawionych, a ta byla w najlepszym stanie, co tak naprawde dawalo nam najwieksze szanse na powodzenie akcji.
jezeli chodzi o parowozy z krzeszowic, to wczesniej rozmawialismy na ich temat i nawet ogladalismy je ale okazalo sie ze juz wszystkie byly "zarezerwowane".

Chcialbym jeszcze na zakonczenie powtorzyc apel Łukasza,
jezeli macie ochote pomoc nam przy dalszej realizacji projektu, to zapraszam jutro tj. 2.04.2008 o godz. 18 na spotkanie na aghu (dokladniejsze info na www.firma.agh.edu.pl), gdzie bedziemy zastanawiac sie nad strategia dzialania, bo czasu do Nocy Muzeów coraz mniej, a przy lokomotywie jeszcze nic nie ruszone ;/
nie musicie byc studentami, zeby sie do akcji przylaczyc, a jezeli juz jestescie, to niekoniecznie musi to byc AGH. ja na przyklad jestem studentem IV roku budownictwa na PK, a jestem jednym z pomyslodawcow. takze licze na Wasze wsparcie nie tylko na forum :) taka burza mozgow na tym spotkaniu moze zaprocentowac usprawnieniem calej akcji i mam nadzieje, pozwoli ustrzec bledow, ktore moglibysmy popelnic. wszak to nasza pierwsza lomomotywa do odrestaurowania :)

licze na spotkanie jutro :D
pozdrawiam,

maciek

ps. wiesz Kuba jak sie rzeczy zalatwia na PK... ledwo mozna sie do dziekanatu dopchac. jak bysmy chcieli to postawic na PK to z mojego doswiadczenia z ta Uczelnia, szacowana data zakonczenia bylaby pozniejsza, niz Euro 2012...

Irys

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Widzę, że chodzi o parowozy zza płotu w Kościerzynie. Szkoda, że PKP nie wie same jaki tabor posiada. Nie ma Ty2-149 tylko Ty42-149, nie ma Ty2-39 tylko Ty42-39, nie ma Ty2-9 tylko Ty2-178. Fakt, nie ma za bardzo z czego wybierać. Jednak Ty42-149 jest w całkiem dobrym stanie i jest kompletny. Trochę ubolewam, że nie padło na tę maszynę bo darze ją dużym sentymentem. No ale cóż. Dziwne, że w wykazie jest Ty2-921 z Szymbarka.

mkrol

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie kojarze za bardzo juz tych lokomotyw ale faktycznie polowa to ty-42...
z tego co pamietam (to chyba o ta ci chodzi) to jedna jest w bydgoszczy i wlasnie pomiedzy tymi dwoma wybieralismy, bo byly w duzo lepszym stanie, niz szesc pozostalych...
wypadlo akurat na ta :)

ponizej wrzucam zdjecie lokomotywy z bydgoszczy (ty-42 149)

pozdrawiam,

maciek

Załączniki

OP
OP
T
Reakcje
11 0 0
Re: Odpowiedź do całości

Łukasz Firma napisał(a):
Zapraszam na spotkanie Koła „Firma” w środę (02-04-2008) o godzinie 18:00 w sali 303b budynku A-2 oczywiście na AGH, gdzie będziemy omawiać dalszą strategię działania, odpowiemy również na wszystkie nurtujące Was pytania.
Czy coś ciekawego zostało ustalone na tym spotkaniu ?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Dobrze byłoby dogadać się z PKP-Cargo w sprawie piaskowania tego parowozu,
zanim się go pomaluje.

O spotkaniu starajcie się informować trochę wcześniej i większymi literkami :)

OP
OP
T
Reakcje
11 0 0
A ja mam nadzieję, że przy transporcie NIE będzie podnoszony w taki sposób jak TKt48-147 (chyba taki miała numer tamta TeKatka) na Paradzie w 2007 roku w Wolsztynie... (a jak była podnoszona to każdy chyba wie)

OP
OP
T
Reakcje
11 0 0
Łukasz Firma napisał(a):
Niestety nikt z pasjonatów się nie pojawił, więc kontynuujemy pierwotną koncepcję.
zapraszam na następne spotkania ;)
Bo nie każdy wtedy miał czas (ja np. miałem wtedy angielski).
A na czym polega "pierwotna koncepcja" ?

Myślę, że przydałoby się założyć reflektory na parowozie i tendrze, z odbłyśnikami i żarówkami, tak, żeby można było wykonać oświetlenie zewnętrzne parowozu (z przodu, na parowozie, powinny się świecić światła białe, a z tyłu, na tendrze, czerwone). Od spodów pomostów można wykonać oświetlenie wiązarów i korbowodów.

Kilka pytań:
1. Skąd ma się rozpocząć transport po skończeniu remontu ? Z Płaszowa czy raczej zostanie przeciągnięty gdzieś za Dworzec Główny i z tamtych okolic będzie stawiany na platformy i dalej na Aleje Trzech Wieszczów ?
2. Czy ten kiosk co jest pod B-5 i przystanek autobusowy zostaną nienaruszone, czy też może mają być usuwane do akcji ustawiania parowozu ?
3. Wiadomo kiedy będzie układany tor, na którym zostanie postawiony Ty2-559 ? (bo przecież na gołej ziemi nie zostanie postawiony).

mkrol

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ty2-911 napisał(a):
Bo nie każdy wtedy miał czas (ja np. miałem wtedy angielski).
Jeżeli byłbyś zainteresowany pomocą przy całej akcji to zapraszam (mój telefon 512 035 380).

Kiosk zostanie przeniesiony kawałek dalej, na drugą stronę chodnika, natomiast przystanek pewnie zdemontowany na czas przejazdu (to już zależy od firmy transportowej).

Jeżeli chodzi o remont, to wszystkie wskazówki oczywiście mile widziane ;]

Pozdrawiam,

Maciek

OP
OP
T
Reakcje
11 0 0
Re: slow kilka od pomyslodawcow

mkrol napisał(a):
bo czasu do Nocy Muzeów coraz mniej, a przy lokomotywie jeszcze nic nie ruszone...

No właśnie. Został jeszcze jakiś miesiąc do Nocy Muzeów. Czy remont tego parowozu już się rozpoczął ???
Wydaje mi się, że trzeba by chyba pomyśleć też o przygotowaniu terenu i postawieniu toru pod B-5.