• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowóz pod AGH ???

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zbyszek napisał(a):
Reszta drążków i wiązarów jak mniemam, jeszcze na pace?
Wiązary na miejscu,a korbowody na pomostach położone :D
Wszystko zabezpieczone jak należy.Czopy owinięte,tłoki unieruchomione,hamulce sprawne(nowe klocki)Bajka.Aż żal że nie będzie pod parą.

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja mam prośbę do krakowskich Kolegów. Jak się ukaże w krakowskim wydaniu wyborczej artykuł na temat tego pomnika to prosiłbym o skan. Bardzo mnie to interesuje co zostanie napisane w artykule. Jeżeli ukazał się jakiś artykuł w wyżej wymienionej gazecie o transporcie Ty-ka do Krakowa to też proszę o skan.

Ł

Łukasz K

Gość
Mamy uratowany kolejny zabytek techniki !

Witajcie
Ostatnie 3 dni od piątku do niedzieli upłynęły dla wielu z nas pod znakiem "kriegsloka" oraz jego wojaży na lawecie po Krakowie ;)
Firma przewożąca ten parowóz - PANAS jest już znana w naszym mieście, gdyż transportuje od pewnego czasu wycofywane wagony tramwajowe generacji 105Na z krakowskiej zajezdni w Podgórzu do zajezdni w Katowicach Zawodziu. Także to ta firma transportowała krakowskiego "bombardiera" NGT6 do Gdańska i w drugą stronę wagon generacji N8. Wracając do tematu: na rampie w Krakowie-Łobzowie pojawiłem się tuż przed godziną 21:00 w piątkowy wieczór. Tender, oraz wagon były już załadowane na lawety. Na torze pozostał jedynie Ty2-559. Bardzo mnie ucieszył fakt, że aż tak wiernie i dokładnie został odrestaurowany ten pojazd. Po ułożeniu prowizorycznego torowiska łączącego lawetę z torem kolejowym przystąpiono do pierwszej próby wciągnięcia maszyny na lawetę. Niestety w trakcie wciągania prawy zgarniacz lemieszowy zaczął ostro ocierać o szynę, więc zatrzymano wciąganie i przystąpiono do odkręcania zgarniacza (IMG_1973, IMG_1980). Następnie po wciągnięciu maszyny o kolejne kilkadziesiąt cm okazało się, że prowizoryczne tory oparte o płyty betonowe pokrywające tor rampy "siadły" pod ciężarem "teigreka". Ty2 wycofano z toru przy pomocy wyciągarki, a następnie podnośnika widłowego, do którego na łańcuchu przymocowano parowóz. Wtedy torowisko raz jeszcze ułożono, tym razem opierając je o szyny kolejowe, a nie jak wcześniej o płyty betonowe. Po raz trzeci zaczęto wciągać parowóz. Tym razem się udało.
Parowóz około 3-4 przybył na zatoczkę rozebranego przystanku autobusowego MPK "Kawiory", gdzie stał całą sobotę i w nocy z soboty na niedzielę został wraz z tendrem i wagonem rozładowany. Przybyłem tam w sobotę i parowóz pomimo, że na lawecie to ściągał tłumy widzów. Jeszcze większe oblężenie przeżywał już na torze w niedzielę. Nie byłem w stanie go sfotografować, by nie było "tubylców" na zdjęciu. W tym dniu spotkałem też jedną z osób - pomysłodawców tego przedsięwzięcia. W trakcie rozmowy dowiedziałem się, że parowóz ma być przesunięty na swoim torze, tak że będzie się znajdował bliżej ogrodzenia od strony w/w przystanku autobusowego. Wówczas zostanie uruchomiony, założony generator dymu. Jak się dowiedziałem: mają zostać w niedługim czasie zamocowane po obu stronach budki maszynisty tablice z "orzełkiem", serią i numerem inwentarzowym, oraz brakujące korbowody. Na wagonie gospodarczym typu U zostały umieszczone plandeki ze zdjęciami obrazującymi prace od poszukiwania maszyny aż po jej remont, także historia tego przedsięwzięcia i krótka notka techniczno-historyczna na temat Ty2 i tendra. Z jednych źródeł wiadomo mi, że parowóz przeszedł remont w Dzierżnie, natomiast na samym tendrze parowozu pisze, że w Pyskowicach. Gdzie go remontowali ?
(zdjęcia w maksymalnej rozdzielczości mogę wysłać na maila)

Załączniki

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Paweł napisał(a):
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,6645507,Zyleta_stanela_na_stacji_AGH.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=4807058

Tak trudno wydrukować ? W gazecie będzie to samo :p
Tym razem dowiadujemy się z tego artykułu, że parowóz stoi na miasteczku studenckim... :shock:

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
zuk napisał(a):
Super reklama...

"Koła naukowe najprostrzą drogą do wtórnego debilizmu"

Obrazek
Nie przesadzaj. Z tego co wiem, to ten baner był drukowany na szybko tuż przed przyjazdem obiektów do Łobzowa. Zauważyli ten błąd jak już wagon stał na torze na AGH. Nie zapominaj, że każdemu może zdażyć się podobna literówka.... Być może kiedyś także i Tobie...

ash

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ty2-911 napisał(a):
zuk napisał(a):
Super reklama...

Obrazek
Nie przesadzaj. Z tego co wiem, to ten baner był drukowany na szybko tuż przed przyjazdem obiektów do Łobzowa. Zauważyli ten błąd jak już wagon stał na torze na AGH. Nie zapominaj, że każdemu może zdażyć się podobna literówka.... Być może kiedyś także i Tobie...
To nie jest literówka, tylko kompromitacja. Studenci, cholera jasna...

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
ash napisał(a):
Ty2-911 napisał(a):
zuk napisał(a):
Super reklama...

Obrazek
To nie jest literówka, tylko kompromitacja. Studenci, cholera jasna...
To jest literówka. Ostatnio mieli dużo zajęć z organizacją transportu itd na głowie więc wyluzujcie trochę.

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Nie czepiajcie się !!! Oni wiedzą o tym błędzie (jak byłem po południu to był już zasłonięty ten wyraz).
Zastanówcie się lepiej co Wy zrobiliście dla tego parowozu ??
Pewnie NIC.
Ważniejszy chyba dla Was jest jakiś durny błąd literowy niż to, że uratowali parowóz.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ty2-911 napisał(a):
Nie czepiajcie się !!! Oni wiedzą o tym błędzie (jak byłem po południu to był już zasłonięty ten wyraz).
Pewnie NIC.
Ważniejszy chyba dla Was jest jakiś durny błąd literowy niż to, że uratowali parowóz.
Dokładnie! Plakat zrobi się nowy i po problemie - a piękny TY2 już stoi i nic go nie ruszy :grin: Już nawet gazeta.pl zrobiła z tego sensacje - buraki

ash

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ty2-911 napisał(a):
Pewnie NIC.
Nawet najszlachetniejsze zamiary nie tłumaczą głupoty i lenistwa.

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
206 16 1
Ty2-911 napisał(a):
Nie zapominaj, że każdemu może zdażyć się podobna literówka.... Być może kiedyś także i Tobie...
Masz rację, każdemu może się zdarzyć. Jak mi się zdarzy, to zwróć mi proszę uwagę.
A ja będę siedział i się wstydził.

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
ash napisał(a):
Nawet najszlachetniejsze zamiary nie tłumaczą głupoty i lenistwa.
Jakiego lenistwa ?????? Jakby byli leniami, to by im się nie chciało tego parowozu remontować i ściągać na AGH i byśmy nie podziwiali tego parowozu wogóle, bo w zasadzie miał iść do złomowania !!

Faktycznie głupio im się zrobiło jak to zauważyli, ale w takim pośpiechu ktoś nie zauważył tego błędu na tym plakacie. Być możę zrobił to ktoś z Koła, ale na pewno nie pomysłodawcy projektu i na pewno nie można stosować zbiorowej odpowiedzialności na wszystkich.

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
gbbsoft napisał(a):
Ty2-911 napisał(a):
Jakiego lenistwa ??????
Może lenistwo w nauce zasad ortografii w szkole podstawowej... :D
A o takie coś wam chodzi. Być może ktoś w tym Kole jest tego rodzaju leniem, ale na pewno nie wszyscy, więc może nie stosujcie zbiorowej odpowiedzialności.

Poza tym to, że ktoś popełnia błędy ortograficzne nie znaczy wcale, że jest leniem. Skąd wiecie, czy taki ktoś w praktyce nie zrobi więcej niż osoba nie popełniająca błędów ortograficznych ??

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Tu nie chodzi o to, czy ktoś był leniem, całokształt inicjatywy wykonany perfekcyjnie,
tylko że głównym celem nie było uratowanie parowozu (to był efekt uboczny i bardzo chwalebny),
tylko promocja uczelni - która z powodu durnego błędu ortograficznego zamieniła się w antypromocję.
Nie potępiam tej osoby która zrobiła "literówkę", ani tej, która tego nie zauważyła przed wydrukowaniem, ani tym bardziej całej grupy osób
- tylko tę durną modę na "żółte papiery na dysleksję, dysgrafię, dyskalkulię i dysbrainię", która właśnie zaczyna zbierać żniwo.

OP
OP
T

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Jak z nimi rozmawiałem, to mówili coś, że chcieli nie tylko promować AGH, ale i uratować parowóz, więc jednak chyba uratowanie go nie jest efektem ubocznym.

Na pewno gdyby mieli więcej czasu na sprawdzanie tekstu, to by to jeszcze raz sprawdzili i uniknęliby tej pechowej literówki.
Z tego co zrozumiałem to plakat ten był drukowany w dniu transportu parowozu, bo jeszcze uzupełniali dane o parowozie.