• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Park taborowy Simplon-Orient-Express

OP
OP
elektryk33

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No i żeby nie było, że założyłem temat po próznicy i tylko zmuszam kolegów do poświęcania czasu na szukanie informacji dla mnie potrzebnych ;) Przedstawiam BR 18.4. :D

Jeszcze 3 miesiące temu nie sądziłem, że zakupię parowóz, ale moja nowa namiętność przybrała w końcu na sile i stało się - elektryk kupił parowóz :).
Piękny model pięknej lokomotywy. Jeździ płynnie nawet na najmniejszej prędkości. Wydaje piękne, głębokie dźwięki (ciekawe czy w tendrze było by na tyle miejsca aby wsadzić jeszcze lepszy głośnik). Ma jednak bardzo głośny silnik, który słychać nawet przy włączonych dźwiękach.
Bardzo mi się spodobało, że w środku pudełka znalazłem ulotkę z dokładnie opisanymi rodzajami dźwięków jakie wydaje i pod którymi F-kami się znajdują. Nie ma tego chyba u innych producentów. Na ulotce jest również podane ustawienie wartości CV (kilku). Też fajnie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.909 577 30
No i Br 18.4 DRG (ex. S3/6) zamówione.
To w końcu która, ta Fleischmanna, zielona z II epoki DRG ?
Bardzo mi się spodobało, że w środku pudełka znalazłem ulotkę z dokładnie opisanymi rodzajami dźwięków jakie wydaje i pod którymi F-kami się znajdują. Nie ma tego chyba u innych producentów. Na ulotce jest również podane ustawienie wartości CV (kilku). Też fajnie.
Taka informacja jest zwykle w modelach z fabrycznie wbudowanym dekoderem. Tak jest u Trixa, Roco, rozumiem, że także u Fleischmanna.

B

bobby74

Gość
Trix miał niedawno model badeńskiej IV h czyli 18.3 w oznaczeniach DRG (II epoka) w kolorze ciemnoniebieskim
Jeszcze kończąc (?:)) temat kolorowych parowozów do Orient-Expressu na terenie Niemiec, doczytałem się w internecie, że badeńska IVh obsługująca Orient-Express w Badenii i stacjonująca w Offenburgu nigdy nie była pomalowana na niebiesko. Seria produkcyjna użytkowana od lat 20-tych była już fabrycznie dostarczona w kolorze czarnym. Czyli Trix naprawdę piękny - ale lipny numer i lipny kolor :(

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Lokomotywa już jest więc teraz już tylko brak wagonów.

Zajrzałem do katalogów Trix i Maerklin z 2015r tam jako nowość pojawił się skład OE:
Trix 24795 i Maerklin 42795 w zestawie jest 5 wagonów datowanych 1922-1928. Przypuszczam że można by go podciągnąć do 1931/1932 do zmiany wagonów i malowania.

2 wagony bagażowe jeden stalowy nitowany 1206 i drewniany 1203 - oryginały zbudowane przez Ringhofferovy Zavody and Sp, Smichow, Prague w 1908roku
2 wagony sypialne WLD 2169 i 2180 - oryginały zbudowane Klett Machinen Fabrik, Augsberg and Nurnberg 1909r, chyba na podstawie planów Compagnie Générale de Construction gdyż wagony są podobne do francuskich
1 wagon restauracyjny na wózkach 3 -osiowych 1823 Compagnie Générale de Construction, Saint Denis, Paris, France 1907r

Wagony są w skali 1:87 oświetlone ledami, świecą też lampki na stolikach w restauracyjnym.

Opcjonalnie jest jeszcze zestaw 24796/ 42796 czyli dwa sypialne relacji Paryż - Kalrsbad - Praga doczepiane w okresie letnim.

Co do zgodności z oryginałem wagonów Trix i Maerklin oraz zestawienia składu to wypowiem się po marcowym spotkaniu w klubie i przedyskutowaniu tego i owego włącznie z lokomotywami z Offenburg'a czy Karlsruhe.

B

bobby74

Gość
MäTrix deklaruje te wagony na trasę Paryż - Karlovy Vary - Praga. Pewnie mogły w takim kształcie toczyć się również na południe, ale chętnie zaczekam na przemyślenia w tej kwestii kolegi RS11.

D

Dampflok

Gość
Parowozy bawarskie S 3/6 w zielonym malowaniu kursowały do lat 30-tych. Wszystkie bawarskie parowozy wyprodukowane do 1928 roku kursowały w zielonym malowaniu, tylko ostatnie dwa parowozy bawarskie wyprodukowane w roku 1930 roku otrzymały malowanie kolei niemieckich.

B

bobby74

Gość
Śliczny filmik zapodał Kolega @Pd5 w wątku o Märklinie z Märklinowym Orient-Expressem. Taki sam można dostać też w Trix.
Paryż - Karlovy Vary - Praga

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
elektryk33 - trochę to zajęło ale przedstawiam zestawienie z 1928r:

L 63 "Orient Express "

Lokomotywa 18.4
1 Fourgon
1 voiture restaurant
1 voiture lits typeS Paris Bucarest
1 voiture lits typeS Paris Bucarest
1 voiture lits typeS Calais Bucarest
1 voiture lits typeS Paris Munich
1 fourgon .

B

bobby74

Gość
Pojawiły się w przedsprzedaży m.in. w MSL wagony CIWL od LS Models. Zapowiadają się ślicznie,choć ceny nie zachęcają, bo za wagon ok. 90€...

tatkosz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A tak na marginesie. Czy ktoś posiada jakieś linki do makiet H0 w klimatach egipskich lub ogólnie bliskowschodnich ?

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Super!!! Też je zamówiłem. Może w przyszłości do kompletnego składu LS Models zrobi wagony kolei tureckich.
Jaki skład chce zestawić kolega tatkosz z wagonów egipskich i tureckich?

Wagony LS CIWL Egipt pochodzą z pociągu Star of Egypt, który powstał w 1929r (tak samo jak Taurus Express) kursował na trasie Kair - Shellal.

Zestawienie w realu i model:
Lokomotywa class 545 - brak modelu - kitbash podwozia z Airfix i kotła z Hornby lub Bachmann 00. Tender też trzeba zbudować od podstaw lub przerobić gotowy model.
1x Bagaż - brak modelu i bazy na przeróbkę
1x Restaurant - brak modelu
1-3X Sypialny set 49 139 Ls Model nowość 2016

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje innych krajów 14