• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Otworzyła się klapa od zsypu z...

IKARUS

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 4 0
Promocja producenta Roco na modele:

Roco 52583 tramwaj GT6
Roco 76670 wagon kryty PKP
Roco 76981 wagon platforma PKP
Roco 76875 wagon kryty PKP CARGO
Roco 76104 zestaw dwóch węglarek PKP

OP
OP
D

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
Tak ...
B
iorąc pod uwagę cenę zalecaną 789 zł ( cena początkowa w sklepach Loko Model i Shop DCC24 )
Mamy :

- 8% przeceny w Loko Model 725 zł
- 15% przeceny w Shop DCC24 670 zł
- 22% przeceny w Świat Modeli 620zł

Powód jest prosty ... ta przecena to zwiastun końca sprzedaży "niebieskiej cargo epoki" ...
Oczywiście jest to już bodajże III edycja niebieskiego ET22 . 3 x 500szt .
Czyli przy trzeciej partii nastąpiło załamanie sprzedaży tej "najbardziej popularnej - zwłaszcza wśród tysięcy ( ? ) modelarzy z F ...
- i najbardziej rozwojowej epoki " .
:D

Zobaczycie jak oceniają dalszy rozwój tego malowania producenci ...
Konkretnie - ile ukaże się niebieskich lokomotyw i wagonów w 2020 r ... ? :obcy:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.549 60 1
Powód jest prosty ... ta przecena to zwiastun końca sprzedaży "niebieskiej cargo epoki" ...
Niekoniecznie, "niebieska cargo epoka" na dobre się jeszcze nie rozkręciła, gdzie węglarki typowo polskiej produkcji? :niepewny: Które by mogły w ilościach masowych być podłączane do "niebieskich" lokomotyw, nie mówiąc o szeregu innych wagonów? Ja osobiście nie załapałem się na poprzednie edycje ET22 w malowaniu PKP Cargo a obecnej nie kupiłem, bo nie podoba mi się typ reflektorów (wolę okrągłe).

OP
OP
D

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
Oczywiście w miarę ukazywania się nowych konstrukcji - przykładowo Gags 401K popyt na niebieskie Cargo zostanie wzbudzony ...
Ale pokutuje opinia o wielokrotnie większych możliwościach sprzedaży w tym malowaniu niż w innych i rzekome liczone w tysiącach zwolenników tego malowania rzesze na F .... ! :D

OP
OP
D

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
Z tego co się orientuję, to były tylko 2 wydania w malowaniu niebieskim PKP Cargo: ET22-854 i ostatnie ET22-243
To by oznaczało że jest jeszcze gorzej z popularnością niebieskiego Cargo ....
A im gorzej tym lepiej ...
Bo to oznacza ograniczone możliwości odsuwania w czasie poprzez wznawianie miniatur pol. trakcji elektryczneju i spalinowej .
Momentu stanięcia przed dylematem - przez chcących zarabiać na naszym rynku - produkowania lub nie produkowania miniatur polskiej trakcji parowej ?

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.163 98 2
To by oznaczało że jest jeszcze gorzej z popularnością niebieskiego Cargo ....
A im gorzej tym lepiej ...
Bo to oznacza ograniczone możliwości odsuwania w czasie poprzez wznawianie miniatur pol. trakcji elektryczneju i spalinowej .
Momentu stanięcia przed dylematem - przez chcących zarabiać na naszym rynku - produkowania lub nie produkowania miniatur polskiej trakcji parowej ?
Gorzej?
- Na siódemki w malowaniu Cargo jest cały czas popyt (PIKO, SM)- 3 różne numery + 2 z EVN (SM), zakup tylko z drugiej ręki. Ewentualny nowy numer wg. mnie nie mialby problemu ze sprzedażą.
- 1xET41 Cargo (PIKO) na rynku wtórnym osiąga bardzo wysokie ceny. Tu wręcz prosi się o kolejny numer.
- 4xSM42 Cargo od PIKO (w tym jedna wydana z błędami), w tym przypadku rynek na razie się nasycił,
- 4xST44 Cargo (PIKO, ROCO). Sprzedaż trwa, modele sprzedają się dobrze. Szkoda tylko, że ROCO wypuściło bubel przy ST44-324.

Malowanie Cargo ma swoich wiernych fanów i Twoje jęki tego nie zmienią.

Ostatnio edytowane:

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.293 93 9
Gorzej?
- Na siódemki w malowaniu Cargo jest cały czas popyt (PIKO, SM)- 3 różne numery + 2 z EVN (SM), zakup tylko z drugiej ręki. Ewentualny nowy numer wg. mnie nie mialby problemu ze sprzedażą.
- 1xET41 Cargo (PIKO) na rynku wtórnym osiąga bardzo wysokie ceny. Tu wręcz prosi się o kolejny numer.
- 4xSM42 Cargo od PIKO (w tym jedna wydana z błędami), w tym przypadku rynek na razie się nasycił,
- 4xST44 Cargo (PIKO, ROCO). Sprzedaż trwa, modele sprzedają się dobrze. Szkoda tylko, że ROCO wypuściło bubel przy ST44-324.

O tuż to: malowanie PKP Cargo ma wielu fanów :cool: Ja nim się powoli staje
Wg. mnie to VI epoka ma przed sobą świetlaną przyszłość, bo ludzie to widzą, fotografują i ....dotykają
na różnych imprezach :) Ja zaczynam teraz analizować ewentualne wejście do segmentu VI epoki
właśnie dzięki najpiękniejszemu malowaniu na Polskich szlakach Zelaznych Obecnie - PKP Cargo :love:

Reakcje
29 0 0
Lokomotyw trochę już jest, przydałoby się więcej wagonów w VI epoce. Towarowe Roco to w większości zgadzają się tylko malowaniem, a nie detalami konstrukcji. Brak platform kontenerowych i typowych węglarek, jak również cystern z logiem Gatx, itd.

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.163 98 2
Odnośnie Cargo...
Lada moment wyjdzie kolejna platforma Res (Roco), oraz dwa dumpcary 418V (PMR/Albert Model) w niebieskim malowaniu. K. Koj z czasem zapewne zadba o wydłużenie tego składu... ;)
Bardzo fajne dla oka wahadło tworzy 8 dotychczas wydanych szutrówek w malowaniu PKP Cargo (PMR/Albert Model).

OP
OP
D

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
- Na siódemki w malowaniu Cargo jest cały czas popyt (PIKO, SM)- 3 różne numery + 2 z EVN (SM), zakup tylko z drugiej ręki. Ewentualny nowy numer wg. mnie nie miałby problemu ze sprzedażą.
Analitycy sprzedaży w Piko są innego zdania . :D
Piko nie zaplanowało EU07 w niebieskim malowaniu na 2020r - sprawdzisz ! nowości ukażą się za 240 godz ! ;)

Akurat ET41 w nieb.mal. wyszły dwie edycje czyli sprzedało się nie 500szt jak wg.Ciebie tylko 1000szt .
Wysokie ceny na rynku wtórnym nie świadczą o zasadności wznowienia kolejnej edycji 500szt !
Zapominasz że to jest tylko JEDNOSTKOWA ! sprzedaż ...
Pt31 w epoce III wersja z silnikiem Mashima , dźwiękowa osiągnęła 8300zł ! ( mówię o mojej aukcji jako sprzedającego z przed pół roku )
Absolutnie to nie jest gwarancją że za połowę tej ceny sprzedałoby się 300szt ...

Czyli 2 tyś szt w nieb.mal. Cargo nasyciło rynek -jak sam stwierdzasz :eek: - tej naj naj naj ! popularniejszej w sprzedaży lokomotywy .
( ca.26 edycji po 500szt=13 tyś szt )
Chyba sam sobie odpowiedziałeś o bardzo przeciętnych możliwościach sprzedaży dla tego segmentu - nieb.ma. Cargo - klienta ...
:D

Znów 2 tyś szt i ... sprzedaż ostatnich pięciuset jeszcze trwa ...

Niech ma ! I to jak najwięcej ! Im więcej kupujących tym lepiej dla miniatur które da się wykonać w IV - VI epoce
Ale niech nikt nie wmawia że :
pokutuje opinia o wielokrotnie większych możliwościach sprzedaży w tym malowaniu - nieb.Cargo niż w innych i rzekome liczone w tysiącach zwolenników tego malowania rzesze na F .... !

Kol. Spacerowicz proponuję stonójmy względem siebie ton wypowiedzi - zwłaszcza po ostatniej wymianie zdań na Syntezie ...zdań już zmytych szlaufem moderatorskim ... Oczywiście polemika jest potrzebna tu na forum !
Ale będzie mniej emocji a większe zrozumienie Kolegi kontekstu w jakim piszę i ... danych statystycznych bo tych nagiąć się jękami nie da . ;).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 19
Tabor 4
Tabor 2
Tabor 14
Tabor 18