• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Otworzyła się klapa od zsypu z...

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
862 1 0
OK zgoda. Przekonaliście mnie, że legalnie można się ujawnić że "Jan Kowalski" to właściwie "jakaś spzoo".

Ale mam jeszcze wątpliwość czy legalne i zgodne z prawem jest płacenie z prywatnego konta bankowego za firmowe rachunki.
Bo jeżeli płacę przelewem i che FV na "spzoo" to przelew powinien iść z konta firmowego :podstepny:.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
318 2 3
OK zgoda. Przekonaliście mnie, że legalnie można się ujawnić że "Jan Kowalski" to właściwie "jakaś spzoo".

Ale mam jeszcze wątpliwość czy legalne i zgodne z prawem jest płacenie z prywatnego konta bankowego za firmowe rachunki.
Bo jeżeli płacę przelewem i che FV na "spzoo" to przelew powinien iść z konta firmowego :podstepny:.
Jest legalne, później rozliczasz się z firmą. Przecież wszelkie wyjazdy służbowe pracowników tak się załatwia. Płacisz sam a potem rozliczasz się z firmą, nawet jak dostałeś zaliczkę na poczet wyjazdu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.307 504 30
I dotyczy płatności gotówkowych. A co z płatnością przelewem, ale z konta prywatnego? To postanowienie chyba tego nie dotyczy.

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
52 0 0
Google rzecze:

"[...]
Rachunek firmowy czy osobisty?
Podsumowując, rachunek bankowy jest z pewnością niezbędny do prowadzenia przedsiębiorstwa. Nie ma jednak w żadnej ustawie wymogu, że ma to być rachunek firmowy. [...] W praktyce jednak posiadanie takiego rachunku ułatwia prowadzenie ewidencji przelewów. W przypadku, gdy przedsiębiorca korzysta z rachunku prywatnego dla celów firmowych, musi on oddzielić transakcje, które dotyczą działalności, a które są jego prywatnymi przelewami.

Małgorzata Jawińska, księgowa Tax Care"

Żródło: http://taxcare.pl/porady/czy-osoba-...ospodarcza-musi-miec-firmowy-rachunek-bankowy

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 19
Tabor 4
Tabor 2
Tabor 14
Tabor 18