• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Otworzyła się klapa od zsypu z...

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
396 37 5
http://allegro.pl/lokomotywa-oi1-pkp-fleischmann-413703-wyprzedaz-i4571323206.html
Rozumiem że model ma zostać u mnie do grobowej deski , najlepiej żebym go zniszczył i zezłomował , ale broń Boże żebym go nie sprzedał nawet jak mnie głód zmusi .
A mi to "lotto" i "dynda kalafiorem" bo ja kupiłem dla siebie a jak będę chciał odsprzedać dalej to zrobię to i nikt mi tego nie zabroni a jako, że jestem osobą prywatną a nie sklepem/firmą to i tak faktur nie wystawiam.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Nie zrozumieliście tego zapisu. Zakup w celu dalszej odsprzedaży, oznacza zakup np przez inne sklepy, albo firmy handlowe w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
318 2 3
Nie zrozumieliście tego zapisu. Zakup w celu dalszej odsprzedaży, oznacza zakup np przez inne sklepy, albo firmy handlowe w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą.
A wiesz Karol, że coś takiego jest niezgodne z polskim prawem, ustawą o konkurencji oraz ustawą VAT? Za coś takiego masz postępowanie karno-skarbowe jeśli ktoś doniesie do US.

PIKOL

Ostrzeżony
Reakcje
0 0 0
Zrozumiał , zrozumiał i to lepiej niż Ci się wydaje . Przykładowo : kupiłeś ten model i za chwilę rozmyśliłeś się i wystawiasz go na Allegro :( , osiągnąłeś cenę 650zł i zarobiłeś na loda i postanowiłeś ukręcić loda jeszcze raz , idziesz do sklepu a sprzedawca mówi że już Ci nigdy nic nie sprzeda bo odsprzedajesz dalej. Pytanie czy tak może ? I tego dotyczył mój wpis żebyś sobie zadał to pytanie . I nie ma tu znaczenia czy jesteś sklepem , czy tak jak napisałem chcesz zarobić na loda . Chodzi o to żeby model nie wracał na rynek (tak jak pisałem) .

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Sklep raczej nie może Ci zabronić, ale w takiej sytuacji masz obowiazek zapłacić podatek do US, jeśli nie używałeś modelu ponad 6 miesięcy, bo US może stwierdzić, że kupileś go z zamiarem dalszej odsprzedaży i osiągnięcia zysku.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.301 504 30
Nie jestem też pewien, czy sprzedający (firma) ma prawo wystawiać fakturę VAT według swojego widzimisię, temu dam, a temu nie.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Posiadam model lokomotywy Oi1 Fleischmann z dźwiękiem. Rewelacja. Gorąco polecam. Model i dźwięk dopasowane na najwyższym poziomie.
Zgadzam się, z tym, że moim zdaniem fabrycznie trochę za głośno ustawione. Czasami tak głośno, że słychać jakieś niechciane wibracje... ja bym uciszył co nieco. Przynajmniej w moim tak było.

Reakcje
0 0 0
Nie jestem też pewien, czy sprzedający (firma) ma prawo wystawiać fakturę VAT według swojego widzimisię, temu dam, a temu nie.
Nie może. http://www.przepisy.gofin.pl/przepisyno,670,55454,32,32,20140401,2,1.html
Oczywiście kupujący (i jego prawnik) będzie miał niezły ubaw, jeżeli sprzedawca spróbuje powołać się na treść ogłoszenia na allegro. Możliwe, że już pisanie takich rzeczy podchodzi pod paragraf.
Istnieje też ewentualność, że sprzedawca na wieść o domaganiu się faktury przez sklep kupujacy w ogóle odmówi sprzedaży, wtedy jest jeszcze weselej, bo już podpada pod kodeks wykroczeń.

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
862 1 0
...hmmm sprawa wystawiania FV przy sprzedaży przez aledrogo nie jest dla mnie oczywista, bo przecież kupuje przysłowiowy prywatny "Jan Kowalski" a konto nie jest zarejestrowane przez "Kowalski sp zoo" zatem dane do FV oficjalnie powinno brać się ... wyłącznie z danych konta aledrogo.

Oczywiście że konta na aledrogo dziś mają równierz sklepy modelarskie, zatem wówczas mógłby powstać niezły cyrk dla prawników (opisany powyżej ;)) gdyby któryś ze swojego "modelkonta" wygrał licytacje i zażądał FV.

Na razie, kto chce dla siebie parowozik i nie chce go wliczać w koszty działalności :podstepny: to może swobodnie kupować i cieszyć uszy dźwiękami.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.301 504 30
...hmmm sprawa wystawiania FV przy sprzedaży przez aledrogo nie jest dla mnie oczywista, bo przecież kupuje przysłowiowy prywatny "Jan Kowalski" a konto nie jest zarejestrowane przez "Kowalski sp zoo" zatem dane do FV oficjalnie powinno brać się ... wyłącznie z danych konta aledrogo.
Nie bardzo rozumiem problem. Jeżeli sprzedający jest firmą i wystawia faktury, a kupujący sobie tego życzy, po prostu poda swoje dane sprzedającemu. Dlaczego "dane do FV oficjalnie powinno brać się ... wyłącznie z danych konta aledrogo" ?

Reakcje
0 0 0
W żadnej ustawie nie ma i nigdy nie pojawi się wzmianka o "danych konta allegro". (Dzięki Bogu.)
Natomiast w artykule Inforu powołującym się na konkretne interpretacje Dyrektorów Izb Skarbowych http://ksiegowosc.infor.pl/vat-2014/142878,Wystawienie-faktury-na-zadanie-nabywcy-20132014.html czytamy, że warunkiem jest ujawnienie się jako podmioty lub osoby działające w imieniu podmiotów, którym powinna zostać wystawiona faktura przed dokonaniem sprzedaży (dane allegro dałyby radę), w trakcie (to pewnie może być formularz z uwagami, warunkami wysyłki itp.) lub bezpośrednio po (mail też pewnie da radę).
Mamy też kolejne dwie interpretacje, według których czas ten jest wydłużony do trzech miesięcy lub siedmiu dni, ale to już bonusowe ułatwienie, dlaczego sklep kupujący miałby czekać z żądaniem faktury, skoro mu na otrzymaniu jej raczej zależy?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
W Allegro jest tak, że jeśli sprzedający deklaruje, że wystawia faktury VAT, to po zakupie kupujący ma możliwość odhaczenia opcji "Chcę fakturę VAT", po czym dostaje możliwość podania dowolnych danych do tejże faktury, nie muszą one mieć nic wspólnego z tym, na kogo jest zarejestrowane konto Allegro kupującego.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 19
Tabor 4
Tabor 2
Tabor 14
Tabor 18