• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Osobowe i sportowe 1:43 - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Dziś model Mercedesa, którego model zawsze chciałem mieć, odkąd obejrzałem odcinek 6 sezonu 6 Top Gear, w którym Jeremy Clarkson jechał właśnie takim z Londynu do Oslo ścigając się z Jamesem May’em i Richardem Hammondem, którzy tym razem jechali pociągiem i potem płynęli promem. Dzięki koledze z sąsiedniego forum dotarł do mnie i prezentuje się naprawdę świetnie. Co prawda jest w innym kolorze niż filmowy, bo Jeremy jechał srebrnym, ale srebrnego nie udało mi się kupić, a w sumie model w czerwieni wygląda także ciekawie.
Mercedes SLR McLaren, którego producentem jest Minichamps.

MB SLR McLaren 001.jpeg
MB SLR McLaren 002.jpeg
MB SLR McLaren 003.jpeg
MB SLR McLaren 004.jpeg
MB SLR McLaren 005.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Dzięki Piotrze za jedyny komentarz. (y)

Dziś będzie Volvo P1800.
Ten model zawsze chciałem mieć w swojej kolekcji. Po pierwsze, kojarzy mi się z serialem z lat 60 ubiegłego wieku pt. „Święty” (oryg. The Saint), w którym główny bohater, Simon Templar jeździł właśnie takim samochodem. W Polsce serial był wyświetlany w latach 70. Po drugie, samochód ten jest rekordzistą w przejechaniu największej ilości kilometrów przez jednego kierowcę w jeździe niekomercyjnej. Amerykanin Irv Gordon przejechał tym samochodem ponad 5 milionów kilometrów jako pierwszy i jedyny właściciel. Irv zmarł w listopadzie 2018 r. w wieku 77 lat, a na liczniku jego samochodu było wtedy 3,2 miliona mil, czyli 5,15 miliona kilometrów.
Poniżej linki do krótkich artykułów o tym człowieku:
https://menway.interia.pl/styl-zyci...oim-volvo-przemierzyl-miliony-mil,nId,2668786
https://leftlane.pl/2018/11/19/nie-zyje-wlasciciel-samochodu-z-najwiekszym-przebiegiem-w-historii/

Model traktuję jako tzw. „dwa w jednym”. :D Biały kolor pasuje do samochodu Templara, ale kierownicę ma nie po tej stronie co filmowy, natomiast samochód Gordona był koloru czerwonego, ale kierownica jest po dobrej stronie. :LOL:

Producentem modelu jest Altaya i model został wydany w serii „Volvo Collection”.

Volvo P1800 001.jpeg
Volvo P1800 002.jpeg
Volvo P1800 003.jpeg
Volvo P1800 004.jpeg
Volvo P1800 005.jpeg

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.617 14 6
Mam 1/10 liczby przejechanych kilometrów tego Volvo, czyli mój stan licznika mojego samochodu wynosi na dzień dzisiejszy 497.000, samochód jest z 2007 roku. Też jestem jedynym kierującym, bo samochód był firmowy i tylko ja nim się poruszałem.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Mam 1/10 liczby przejechanych kilometrów tego Volvo, czyli mój stan licznika mojego samochodu wynosi na dzień dzisiejszy 497.000, samochód jest z 2007 roku. Też jestem jedynym kierującym, bo samochód był firmowy i tylko ja nim się poruszałem.
Gratuluję Janku, no i trzymam kciuki za dalszą jazdę tym samym samochodem. (y)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Pozostając na drogach USA lecimy do pierwszych lat obecnego wieku. Tym razem Ford Mustang V generacji, który był produkowany od 2004 r. Miniaturkę zrobił Minichamps i przedstawia wersję Forda z pierwszych lat jego produkcji, jeszcze przed liftingiem.

Ford Mustang V 001.jpeg
Ford Mustang V 002.jpeg
Ford Mustang V 003.jpeg
Ford Mustang V 004.jpeg
Ford Mustang V 005.jpeg
Ford Mustang V 006.jpeg
Ford Mustang V 007.jpeg
Ford Mustang V 008.jpeg
Ford Mustang V 009.jpeg
Ford Mustang V 010.jpeg
Ford Mustang V 011.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Dzięki koledzy za opinie. Miło że prezentacja się podoba.
Wracając jeszcze do dzisiejszych czasów miniaturka obecnie produkowanego modelu VI generacji Forda Mustanga.
Producentem tej miniatury jest Norev:

Ford Mustang VI 001.jpeg
Ford Mustang VI 002.jpeg
Ford Mustang VI 003.jpeg
Ford Mustang VI 004.jpeg
Ford Mustang VI 005.jpeg
Ford Mustang VI 006.jpeg
Ford Mustang VI 007.jpeg
Ford Mustang VI 008.jpeg
Ford Mustang VI 009.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Jak robiłem zdjęcia to nie zauważyłem tylko, że trochę niemieckie blachy kłócą się z tłem... :oops: No ale już za późno, zdjęcia wklejone... :podstepny:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.052 37 4
Generalnie w USA, nie wiem czy we wszystkich stanach, ale np. w Północnej Karolinie nie ma wymogu przedniej rejestracji, mój znajomy ma krakowską, i tylko z tyłu ma amerykańską, w końcu jak policja ściga widzi tylko tylnie blachy ;) Także jak już @Mafo się uprze wystarczy tył zmienić i po sprawie.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:43 776