• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Osobowe i sportowe 1:43 - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
Dziękuję Koledzy za komentarze (y).

Idziemy dziś do roku 1976. W tym roku powstał jeden z najpopularniejszych seriali drugiej połowy lat 70 ubiegłego wieku. Aniołki Charliego (oryginalny tytuł Charlie’s Angels) nakręcony przez ABC (American Broadcasting Company), jedną z trzech głównych amerykańskich sieci telewizyjnych w USA. Fabuła była prosta, trzy dziewczyny, ładne i atrakcyjne pracują w agencji detektywistycznej i prowadzą walkę z przestępcami. Właścicielem agencji jest tajemniczy Charlie, którego aniołki nigdy nie widziały. Znają tylko jego głos. Dziewczętom towarzyszy i koordynuje ich prace John Bosley, którego zagrał David Boyle.
Walorem serialu była szybka akcja szybkie samochody, no i piękne dziewczyny, w rolę których wcieliły się: Jaclyn Smith, Farah Fawcett-Majors oraz Kate Jackson. Serial kręcono do 1981 r. Serial stał się inspiracją do nakręcenia dwóch filmów kinowych: w 2000 r. „Aniołki Charliego” oraz w 2003 r. „Aniołki Charliego - Zawrotna szybkość”.
Serial puszczany był w polskiej telewizji w latach 70 ubiegłego wieku i pamiętam jak z całą rodziną po wieczornym „dzienniku” siadało się przed telewizorem i z zapartym tchem oglądało się każdy odcinek.
Dziś model jednego z samochodów, którymi jeździły tytułowe Aniołki - Ford Mustang drugiej generacji w wersji Cobra II z 1976 r. Miał namalowane dwa pasy wzdłuż karoserii, co miały kojarzyć się w modelem Shelby GT 350. Niestety samochód nie oferował imponujących osiągów, bo silnik miał jedynie 140 KM przy pojemności 5 litrów.

Na początek zdjęcie oryginału - kadr z filmu Aniołki Charliego

farrah-fawcett-on-charlie-s-angels-mustang-44341_1.jpg

Teraz model w skali 1:43 produkcji Greenlight - Ford Mustang II Cobra II

Ford Mustang II Cobra II 001.jpg
Ford Mustang II Cobra II 002.jpg
Ford Mustang II Cobra II 003.jpg
Ford Mustang II Cobra II 004.jpg
Ford Mustang II Cobra II 005.jpg
Ford Mustang II Cobra II 006.jpg
Ford Mustang II Cobra II 007.jpg
Ford Mustang II Cobra II 008.jpg

cysior

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 0 0
Pamiętam istnienie aniołków w TV ale tego mustanga nie kojarzę ;) Nie wiedziałem również, że green light takiego wypuścił.
Nie był aż tak kultowy jak jego poprzednicy. Choć wtedy pewnie ten serial go rozreklamował.
Niestety przełom lat 60/70 obfitował w piękne auta sportowe, a już parę lat później zaczeła się równia pochyła w dół.

Nie wiedziałem, że zbierasz muscle cars!
Też muszę pokazać coś ze swoich w wolnym czasie.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
Muscle Cars jako takich nie zbieram, natomiast kiedyś zacząłem zbierać w tej większej skali samochody, które zapadły mi w pamięć z filmów, a i film musi także być dla mnie w jakiś sposób wyjątkowy. Także od czasu do czasu uda mi się kupić jakiś model, który grał rolę "aktora filmowego". :)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
Dziś zdecydowanie ładniejsza wersja Mustanga. Tym razem będzie I generacja z 1967 r. Na początek szczypta historii...
Ford Mustang to samochód produkowany od 1964 r. Został zbudowany na bazie modelu Ford Falcon. Pierwsza generacja produkowana była do 1973 r. Nadwozie było w czterech wersjach i wszystkie były dwudrzwiowe: hardtop, kabriolet, coupé i fastback. Gama silników przez lata produkcji była ogromna, od 2,8 ccm 105KM do V8 7,0 ccm 375KM. W 1965 roku wprowadzono wersję GT z usztywnionym zawieszeniem i mocniejszym silnikiem. Ford przeszedł w kolejnych latach trzy faceliftingi.

Dziś pokazywany model przedstawia Forda Mustanga GT Fastback z 1967 roku w skali 1:43. Producentem modelu jest IXO, seria Premium-X.

Ford Mustang GT Fastback 001.jpeg
Ford Mustang GT Fastback 002.jpeg
Ford Mustang GT Fastback 003.jpeg
Ford Mustang GT Fastback 004.jpeg
Ford Mustang GT Fastback 005.jpeg
Ford Mustang GT Fastback 006.jpeg

A teraz jeszcze parę szczegółów...

Ford Mustang GT Fastback 007.jpeg
Ford Mustang GT Fastback 008.jpeg
Ford Mustang GT Fastback 009.jpg
Ford Mustang GT Fastback 010.jpg

A na koniec zdjęcie na podstawce...

Ford Mustang GT Fastback 011.jpg

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
Rzadko zaglądam do tematów z modelami większymi niż 1:87 (ewentualnie 1:72), bowiem boję się :) że po obejrzeniu niektórych forumowych kolekcji mógłbym załapać bakcyla do większej skalio_O, a wtedy to już prosta droga do pospolitej przestępczości, bo przecież skądś trzeba brać środki na zakup takich cacek:rolleyes::ROFL:... No cóż, nie można w życiu mieć wszystkiego...

Świetna kolekcja, rarytasy dla miłośników sportu motorowego i nie tylko, ale oczywisty zachwyt wywołały u mnie modele filmowe:love:.
Moja topowa trójka, to: Jeep CJ 7 z Terminatora, Mustang "Aniołków..." (ach te czasy, kiedy każdy z chłopaków na podwórku "kochał się" w swoim aniołku), no i Checker Taxi od "Taksówkarza".
Kibicuję dalszemu poszerzaniu kolekcji filmowej(y)(y)(y).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:43 776