Czerwiec nam minął, nie wiem jak Wam koledzy, ale mnie to bardzo szybko. Nawet nie zdążyłem się dobrze ogarnąć i już mamy lipiec. Zatem czas na pokazanie kolejnego modelu.
Dziś proponuję samochód, a właściwie model samochodu w skali 1:43, który grał główną rolę (poza aktorami oczywiście) w filmie pt. „Taxi Driver” czyli po polsku „Taksówkarz”. Film Martina Scorsese, który premierę miał w lutym 1976 r., natomiast w Polsce wszedł na ekrany kin 31 grudnia 1976 r. Film o losach weterana wojny w Wietnamie, Travisa Bickle, w którego rolę wcielił się Robert de Niro. Travis cierpi na bezsenność i zatrudnia się w Nowym Jorku jako taksówkarz, wyrażając przy tym zgodę na jeżdżenie po Bronksie (jednej z gorszych dzielnic Nowego Jorku). Jeżdżąc nocą widzi mnóstwo zła, prostytucji i agresji. Pewnego dnia poznaje nieletnią prostytutkę Iris, w której rolę wcieliła się młodziutka Jodie Foster i próbuje namówić ją do odejścia od prostytucji. Film ten wywarł na moim pokoleniu spore wrażenie i z zapartym tchem oglądało się „brudne” klimaty nowojorskiej dzielnicy Bronx.
Samochód Checker Taxi został wyprodukowany w firmie Checker Motors Corporation z miasta Kalmazoo w stanie Michigan, która od lat 20 ubiegłego wieku produkowała samochody dla przedsiębiorstw taksówkowych w USA.
Teraz czas na model, Checker Taxi z Nowego Jorku lat 70 ubiegłego wieku, którego producentem jest Greenlight.