• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

O taborze USA

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
143 1 0
O widzisz człowiek uczy się całe życie i głupi umiera. Jeszcze nie widziałem takiego systemu żeby inżektor zasilać pompą podającą. Początkowo myślałem że ten inżektor pod pomostem to pompa worthington'a no ale żeczywiście się pomyliłem.

I jeszcze takie pytanie. Zna ktoś może jakieś strony w internecie gdzie są opisy parowozów ale bardziej od strony technicznej ?

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.541 112 11
Tak jak w Polsce utarlo sie powiedzenie co kraj to obyczaj to tak samo mozna powiedziec o amerykanskich kolejach. Elesco bylo preferowane przes polnocne towarzystwa na kontynencie tak jak kanadyjskie i te z nimi powiazane jak Central Vermont albo Grand Trunk. Oczywiscie niektore amerykanskie kompanie tez uzywaly tak jak Texas & Pacific albo Ilinois Central. Jesli jest na internecie to polecam ksiazke "Locomotive cyclopedia", bardzo ladnie sa tam opisane systemy podajace z rysunkami, kazda serja parowozu ma wspanialy rysunek w skali 1:87. Oczywiscie liczba lokomotyw opisana to "szczyt lodowca" ale pokazuje wiele znanych i lubianych maszyn.

W

wajchowy

Gość
Jeste wiele ksiazek pokazujacych techniczne szczegoly parowozow amer. Ja polecam broszury Train Sheed Cyclopedia, ktore sa stosunkowo tanie a sa to przedruki z oryginalnych encyklopedii Simmons-Boardmann z lat 10-20-30-40-50-tych. Same encyclopedie sa do dostania ale kosztuja sporo a waza jeszcze wiecej.
Ponadto The Locomotive Cyclopedia - 2 tomy wydane przez Hundman Publishing (piekne zdjecia i rozkladane plany w HO). Te pozycje sa duze i ich przesylka do Polski wyniesie duzo. Ale warto bo to swietne pozycje.

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
143 1 0
U widzę że nic darmowego nie ma. No cóż taki urok Kapitalizmu. Ja zawsze ściągałem książki Rosyjskie też bardzo ciekawe o różnej tematyce techniczno-kolejowej tylko że wszystko jest dostępne w internecie bez ograniczeń. właśnie kiedyś gdzieś przegapiłem bo był jakiś rosyjsko-języczny przedruk książki podobnej to tych co piszecie, właśnie o konstrukcji parowozów z USA.
Porównując właśnie konstrukcję powojennych parowozów ZSRR i USA widać jak dużo cech wspólnych posiadały.

W

wajchowy

Gość
U widzę że nic darmowego nie ma. No cóż taki urok Kapitalizmu. Ja zawsze ściągałem książki Rosyjskie też bardzo ciekawe o różnej tematyce techniczno-kolejowej tylko że wszystko jest dostępne w internecie bez ograniczeń. właśnie kiedyś gdzieś przegapiłem bo był jakiś rosyjsko-języczny przedruk książki podobnej to tych co piszecie, właśnie o konstrukcji parowozów z USA.
Porównując właśnie konstrukcję powojennych parowozów ZSRR i USA widać jak dużo cech wspólnych posiadały.
I bardzo dobrze, ze nie ma nic za darmo. W sumie gosc pisze ksiazke, traci swoj czas i pieniadze po to by zarobic a nie zeby mu ktos za darmo sobie posciagal jego prace. Nikt nie bedzie skanowal i wkladal na internet ksiazek bez wiedzy wydawcy bo to jest przestepstwo i za to sie karze. Ten przeklad rosyjski to pewnie lewizna. Kup sobie ksiazke i po klopocie.
Rosyjskie parowozy mialy duzo cech wspolnych bo tak carska Rosja jak i ZSRR importowaly parowozy z USA.

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
143 1 0
Nie ma tam żadnej lewizny są to normalne witryny działają tak od wielu lat np.
http://zdsim.com/library/
http://railbook.net/index.php?mod=books
http://www.pomogala.ru/books/top.html
W ogóle strona pomogala.ru to zbiór podstawowej wiedzy głównie o wagonach i hamulcach.
np. rozdzielacza 483(Matrosow) razem z animacjami. http://www.pomogala.ru/2tormoza/tormoza_25.html
Takich rzeczy nie znajdziesz w naszym czy amerykańskim internecie (tajemnice handlowe itp.), znajdziesz jakieś proste opisy jak dla dziecka a jeżeli chcesz no to płać.
No ale chyba już bardzo odbiegłem od tematu wątku wiec kończę z tymi wywodami.

mikel

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 1 0
Witam,
Mam kilka pytań o tabor z USA. Natknąłem się na niego przypadkiem tutaj:
http://allegro.pl/sd70ace-george-bush-union-pacific-digital-loksound-i3719336783.html
I muszę powiedzieć, że zrobił on na mnie wrażenie. Do te pory spotkałem kilka egzemplarzy firmy Bachmann, ale te mnie jakoś nie powaliły (wyglądają jak zabawki). Czy jest w Polsce jakiś, sklep który zajmuję się sprzedażą modeli z USA ? Czy ten model "Bush'a" można uruchomić na zestawie DCC z Roco ?

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.637 20 1
Mam ten model, ale kupowałem w Stanach.
Oczywiście uruchomisz na sterowaniu roco (multimaus), z tym ze będziesz miał dostępne 20 funkcji, a on ma ich o kilka więcej.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.637 20 1
a to nie podpowiem z której są najlepsze, nie znam się na tyle i nie wiem czy można tak uogólnić.
Ja mam modele z MTH, Broadway Limited i Athearn'a. SD70ACe mam z MTH, czyli identyczny jak ten z alle.
Co do sklepów to nie znam, kupowałem na ebayu, większość sprzedawców wysyła do Polski. Ale trzeba się liczyć z VATem i cłem liczonymi od wartości modelu powiększonej o koszt wysyłki

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
111 1 0
Lionel obecnie nie produkuje modeli w H0. Skupil się na większych skalach.
Najlepsze .... książki by pisać.

Athearn seria Genesis detal powala na kolana, co do właściwości jezdnych mam czasami wątpliwości
20131012_122319.jpg
20131015_085024.jpg

InterMountain tez fajne detale
20131103_154414.jpg

Atlas, Broadway Limited, Proto2000,
Kato - japonska precyzja.
MTH - najlepszy dekoder dzwiekowy, zsynchronizowany z dzwiekiem generator dymu w parowozach, doskonaly naped.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
111 1 0
Dla mnie nie ma już ratunku :) Na tym etapie uzależnienia pozostaje tylko jedna opcja - osobisty "diler" :)

Ebay jest ok jeżeli szukasz "czegokolwiek". Jeżeli chcesz mieć konkretne modele trzeba zamawiac z dużym wyprzedzeniem. Czasami w dniu premiery niektóre modele sa już wyprzedane.

mikel

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 1 0
Czyli tylko i wyłącznie sprawdzać strony producentów ? Nie ma strony, na której można kupić modele z kilku firm ?

Znalazłem tutaj:

https://www.modeltrainstuff.com

Model od groma, mają z tych firm co wymieniłeś. Nic tylko poczytać, wybrać i zamawiać.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
292 0 0
Witam, a owszem ten G.W.Bush na Allegro wystawia się już od kilku miesięcy ale jest małe ale... jak na model z drugiej ręki i bez gwarancji to 1100 PLN to trochę za drogo. Ja tak uważam. A za nieco większą kwotę można kupić model SD70Ace MTH w sklepie w Niemczech(zamówić i poczekać na dostawę, w tej chwili jest dostępny tylko w wersji bez dekodera). Odprawy nie będzie, czyli cła i podatku, ponieważ będzie to zakup wewnątrzunijny. A Kolega Cobrix na tym formum ogłaszał, że ma SD70Ace MTH do odsprzedania - podoba mi się Illinois Terminal oraz New York Central ale niestety nie mam kasy w tej chwili.
Ja mam w wersji malowania Rio Grande.
KPL-2122.jpg KPL-2123.jpg KPL-2124.jpg KPL-2125.jpg

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
362 17 0
Ogólnie rynek na modele USA w Polsce jest płytki i ceny odsprzedaży rzadko kiedy osiągają ceny katalogowe w stanach. Ja to na tym korzystam. ;)