• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

SU45-122

Nowy użytkownik
Reakcje
9 1 1
Ciekawe czy na ST44-925 , będzie "Zakład Taboru w Łazach" , tak jak powinno być po rewizji. Czy Piko zechcę zrobić tak jak na ST44-1249, zrobić stan parę lat po rewizji. Ze zdjęcia wyglądało, by że ta druga ewentualność. W przypadku pierwszej sytuacji, model by idealnie pasował, żeby po makiecie jeździć" w tandemie" z ST44-966.
https://wrphoto.eu/details.php?image_id=12731
Zdjęcie że strony www.wrphoto.eu
Fot.Grzegorz Mikosz

Ostatnio edytowane:
Reakcje
2.928 583 107
Ciekawe czy na ST44-925 , będzie "Zakład Taboru w Łazach" , tak jak powinno być po rewizji. Czy Piko zechcę zrobić tak jak na ST44-1249, zrobić stan parę lat po rewizji. Ze zdjęcia wyglądało, by że ta druga ewentualność. W przypadku pierwszej sytuacji, model by idealnie pasował, żeby po makiecie jeździć" w tandemie" z ST44-966.
No taki tandem byłby bardzo smakowity. Oby tak było jak piszesz.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.832 141 1
Kilka subiektywnych uwag, do zaprezentowanego wczoraj katalogu z nowościami na drugie półrocze br. od PIKO.
1. Chyba nikt się nie spodziewał, że niemiecki producent przygotuje ponad 30 modeli związanych z Polską. Duże zaskoczenie:)
2. Kolejny raz niezrozumiałe planowanie, związane z wprowadzaniem modeli na rynek. W lipcu jedynie 2 sztyku (plus zaległości z poprzedniego katalogu), sierpień 8 szt., wrzesień 1 model (z segmentu Hobby), październik 11 szt. i listopad kolejne 11 modeli. Grudzień 0!. Tak się zastanawiam, czy w PIKO uważają, że polscy modelarze w październiku czy listopadzie nie będą jedli, pili... tylko kupowali modele:niepewny: Duży "minus", za tak beznadziejne planowanie sprzedaży(n)
3. Dostrzeżenie "malowań" przewoźników prywatnych(y)
4. Bardzo mała ilość, modeli związanych z IV i wcześniejszą epoką (5 szt.)(n)
5. Ceny: np. wagony "Y" - 329,00 zł., EN57 - 2 009,00 zł, ST44 - 919,00, SU46 - 1.049,00, EU07 - 979,00, EP09 - 1.139,00, EU46/383 - 1.029,00. Chore...(n)

I na koniec mały ranking modeli (z góry uprzedzam o nie uwzględniu wszystkich planowanych nowości):

Hit:love:
TKt48 - po wielu latach, drugi producent zdecydował się na produkcję wielkoseryjną polskiego parowozu. Murowany sukces.
Pozytywy(y)
ET41 - długo wyczekiwany model i do tego zapowiedziany nowy wariant formy (ciekawe co to będzie:niepewny:);
ST44 - nareszcie w czerwono-niebiesko-białym malowaniu PKP Cargo;
383 PKP Cargo International - chyba odpowiedź na produkt Roco;);
S-200 - malowanie prywatnego przewoźnika plus długo niewydawany model z polskimi oznaczeniami.
Neutralne:kawa:
ET22 - malowanie PKP Cargo zawsze będzie pożądane;
EP09 (2 szt.) - mowe warianty... tylko jak dodamy zapowiadane modele od SM, to chyba za dużo "grzybów w barszczu";
SU46 - interesujące malowanie;
401Ka (ep. V) - za zapowiadany nowy wariant formy.
Negatywy(n)
SM31 - znowu zielone malowanie... Tym razem z V epoki (jeden model na roku jest wystarczający);
EN57 - kolejny model i do tego w malowaniu takim samym jak na jesieni ub.r. wydanym przez ROBO. Po co:mad:
ET21 - teraz w malowaniu kopalnianym (mam wrażenie, że PIKO chce na siłę co roku wciskać nam ten model, zamiast zrobić pauzę w ich wydawaniu);
EU07 - kolejny na siłę wydawany model. Tym razem nie żółte "czoło" ale żółte "paseczki" (chyba ktoś w PIKO bardzo lubi żółty kolor;));
Wagony "Y" (6 szt.) - tego nie jestem w stanie zrozumieć. Kolejne modele, które będą zalegać na półkach sklepowych.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.466 510 18
Hit:love:
TKt48 - po wielu latach, drugi producent zdecydował się na produkcję wielkoseryjną polskiego parowozu. Murowany sukces.
To kolejny ruch niemieckiego koncernu, który może być postrzegany jako celowe osłabienie pozycji małego, polskiego producenta modeli kolejowych. Szkoda, że niektórzy zdają się to odbierać z entuzjazmem. Naprawdę trudno to zignorować.

MarcinŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 15 2
Fajnie jakby po takim ruchu Robert z ROBO określił się na jakim etapie jest projekt jego TKt48. Nie chciałbym przegapić interesującego mnie malowania i przydziału lokomotywy jeśli projekt polskiego producenta nie będzie kontynuowany.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.466 510 18
Fajnie jakby po takim ruchu Robert z ROBO określił się na jakim etapie jest projekt jego TKt48. Nie chciałbym przegapić interesującego mnie malowania i przydziału lokomotywy jeśli projekt polskiego producenta nie będzie kontynuowany.
Nie zdziwiłoby mnie, gdyby firma ROBO wycofała się z tego projektu. Koszty ogólne przedsięwzięcia szacuję na około 800 000 – 1 000 000 zł, a takie środki trzeba przecież najpierw odzyskać. Na rynku raczej nie ma miejsca na dwie Tkt48, jeśli oczekuje się zwrotu inwestycji w ciągu 1–2 lat. W Sonnebergu z pewnością doskonale zdają sobie z tego sprawę i nie jest przypadkiem, że zdecydowali się na dokładnie ten sam parowóz, który wcześniej zapowiedziała firma ROBO :rolleyes:

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.102 45 1
To kolejny ruch niemieckiego koncernu, który może być postrzegany jako celowe osłabienie pozycji małego, polskiego producenta modeli kolejowych. Szkoda, że niektórzy zdają się to odbierać z entuzjazmem. Naprawdę trudno to zignorować.
Może być postrzegany?
To nic innego jak celowe działanie. $$$
Poza tym, nie wiem czy "polskiego parowozu"... @am-70 - czy oni aby przypadkiem na filmie nie mówią, że to projekt niemiecki, który Polacy zbudowali jaki swój?

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
2.139 69 1
A tak zupełnie obiektywnie, jako kupujący, na model której firmy byście się zdecydowali mając do wyboru tylko jedną sztukę? Firmy która zrobiła do tej pory jeden pojazd trakcyjny czy masowego producenta z doświadczeniem? Pytanie zupełnie bez żadnych złośliwości, ja ze względu na to co przytoczyłem powyżej podjąłem wstępny wybór natomiast być może życie zaskoczy i okaże się, że rywal zrobi lepszy? Niestety, to nie wagon i tu już trzeba będzie zapłacić konkretne pieniądze dlatego myślę, że większość kupujących będzie dobrze się zastanawiać co wybrać.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.635 91 1
Dlatego może warto zastosować wojnę cenową? Jeśli dwóch producentów oferuje swoje modele w niemalże identycznej cenie, trudno mówić o konkurencji. Nie wydaje mi się, żeby ROBO wyprzedając wagony PR, naraził się na straty.
Sam chętnie kupię ROBO taniej od PIKO z przydziałem MD Nasielsk. Znając PIKO zapewne nastąpi wylew przydziałów z północno-zachodniej Polski.

jack_flash

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.030 128 8
@am-70 - moim zdaniem planowanie PIKO jest jak najbardziej zrozumiałe. Black Friday, Cyber Monday, Boże Narodzenie. Ewentualne poślizgi na grudzień. Dostarczyć asortyment przed wzmożonym ruchem w zaopatrzeniu. Ceny, pożyczkę na czereśnie można dostać dopiero po spłaceniu tej wcześniejszej na truskawki. Taki mamy rynek. Złotówka obecnie stoi dość wysoko w stosunku do USD i przyzwoicie z Euro. Mogło być dużo gorzej. Ciekawe jak PIKO rozlicza produkcję w Chinach.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.832 141 1
Nie wiem jak naprawdę było, kto był pierwszy w projekcie TKt48, ale warto sobie przypomnieć zeszłoroczną dyskusję, ze szczególnym uwzględnieniem wypowiedzi Kolegi @Remaj12 (Parowóz TKt48 jako model). Chyba nie wszystko jest takie oczywiste...

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.466 510 18
Chyba nie wszystko jest takie oczywiste...
W wieczną niewinność i szlachetność pana G. mało kto jeszcze wierzy. Nie da się też nie zauważyć, że znajduje się pod silnym wpływem osób (przy masywnym zużyciu wazeliny), które najchętniej widziałyby SM znikającym z rynku, najlepiej już wczoraj.

Kto jako pierwszy rozpoczął prace nad EP09, jest chyba oczywiste. I jedno jest pewne! Nie ustąpimy nawet o milimetr w tej sprawie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 201
Tabor 18
Tabor 28