• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 162 7
@Rozjazd to jest SUPER polityka. Z punktu widzenia 'rynku kolekcjonerskiego' to ma sens. Odpowiedź sobie na pytanie jaką będzie miała wartość Twoja lokomotywa po wydaniu takiej samej za 3 - 5 lat? Niższą niż ta nowa , która ją zastąpi. A teraz jaką wartość będzie miał "unikat" (przydzial, data rewizji, malatura) za te 3-5 czy może nawet 10 lat?
Czyli Kolega tym wpisem pokazał, że wspiera Januszy biznesu. Chyba jednak nie na tym ma polegać biznes tak dużych firm jak PIKO, którym zależy na jak największej sprzedaży, a nie na tym czy dany model w gablocie Kowalskiego ma dużą wartość bo jest rarytasem. Nonsens.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.410 158 86
@Rozjazd to nie jest nonsens. Każda firma ma jakiś model biznesowy oparty nie tylko na sprzedaży jednorazowej. Gdyby tak sprzedawać tylko jedną lokomotywę non stop "dodrukowując" ją co jakiś czas to rynek się bardzo szybko nasyci. Sens w niepowtarzaniu tego samego egzemplarza jest też taki, że :
1. Następny model kupi osoba która ma już wcześniej kupiony (patrząc na przykład kolegi @SP42 - całe półki wypełnienie SP42)
2. Kupi go nowa osoba.

A 'tłukąc' ten sam model nie sprzedamy go osobie, która już posiada wcześniejsze wydanie.

Nie powtarzanie tego samego modelu ma jeszcze jedaną zaletę. Osoba która niefortunnie (na hura - bo jest) kupiła model, który nie do końca jej pasuje zawsze może poczekać na ten wymarzony jednocześnie delektując się posiadaniem egzemplarza mniej porządnego. Mając na uwadze, że model ten da się sprzedać a uzyskana gotówka ponownie wróci do obiegu z przeznaczeniem na kolejny model/e.

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
6.817 148 0
Gdyby tak sprzedawać tylko jedną lokomotywę non stop "dodrukowując" ją co jakiś czas to rynek się bardzo szybko nasyci.
Jak zatem wytłumaczyć tłuczenie od wielu tego samego modelu wagonika z tym samym numerem bocznym?
"Na tern przykład" Fleischmann tak robi/robił w wielkości N, wagoniki w niezmienionej formie i oznaczeniach, często nawet nie udoskonalone o KKK.
Fleischmann 8203 - DRG - Deutsche Reichsbahn Gesellschaft - Die Spur-N Datenbank
Okres dystrybucji: 1977-2006
Fleischmann 8205 - DB - Deutsche Bundesbahn - Die Spur-N Datenbank
Okres dystrybucji: 1970-2002

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.410 158 86
@Misiek A to już jest inna "beczka" miodu słodzonego dziegciem. Zobacz ile wagonik kosztuje a ile lokomotywa. No niby jest mniejszy, mniej skomplikowany i form mniejsza ale jednak kosztuje też nie mało (forma) i musi sie jakoś zwrócić. No i wagonów zawsze kupisz wiecej (dla dłuższego składu i większego fanu).

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.247 235 0
Osoba która niefortunnie (na hura - bo jest) kupiła model, który nie do końca jej pasuje zawsze może poczekać na ten wymarzony jednocześnie delektując się posiadaniem egzemplarza mniej porządnego. Mając na uwadze, że model ten da się sprzedać a uzyskana gotówka ponownie wróci do obiegu z przeznaczeniem na kolejny model/e.
Albo wręcz fortunnie. Z premedytacją kupowałem różne modele, które prawie pasowały do mojej koncepcji składów, a jak się ukazał w końcu model bardziej pasujący (lub lepszy) to ten poprzedni na OLX lub tutejszą giełdę. :) Oczywiście dotyczy to też modeli produkowanych przez różne firmy, np. teraz będę sprzedawał węglarki Roco, bo pojawiły się od AM i pojawią się od SM. :)

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
331 3 0

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 14 0
Trzeba wytrzymać do jutra :cenzura: ... ale ogółem to będzie się działo :cool: !
W tym roku mija równe sześćdziesiąt lat od wprowadzenia do ruchu pierwszych czterech ST44 , w wersji z małymi reflektorami i bez tłumika ( model maszyny w takiej wersji czyli ST44-003 wydało kiedyś Roco ), dlatego aż dziw bierze że firma Piko mając formę na taki model, jak do tej pory nie chce go wydać ( a wydano już modele M62/V200/T679.1 kolei węgierskich, wschodnioniemieckich i czechosłowackich).
Tak samo dziwi mnie nie podjęcie tematu bułgarskiej Ludmiły czyli BDŻ 07 , gdy jest gotowa forma w postaci BR131 kolei DR ( myślę że model takiej maszyny sprzedał by się w wielu krajach w tym w Polsce, bo zapewne wielu z nas pamięta te maszyny jeżdżąc na wczasy do Bułgarii, osobiście widywałem je na stacji Varna i nie tylko, min. z polskimi wagonami sypialnymi i kuszetkami eksploatowanymi przez PWSiR Wars).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 201
Tabor 18
Tabor 28