• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.139 1 0
Ciekawe czy Piko uwzględniło drugą "kanciastą" wersje zbieralnika pary w Tekatce, jeśli nie to ROBO ma "bezpieczną" pozycję i pole do popisu.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.945 15 0
to by dopisali (a raczej sie chwalili) "wariant formy"
A no właśnie, czy ktoś rozszyfrował oznaczenie "Wariant formy"?
Widnieje na zapowiedzi do ET41-157.
Poza innymi dotychczas pantografami, nie widzę możliwości większych zmian.
1751043043583.png

Taki sam napis jest na EP09, ale z dwóch zapowiedzianych przez PIKO, oznaczenie znajduje się tylko na jednym egzemplarzu.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.908 179 0
No i się doczekałem. 2/3 z mojego koncertu życzeń od Piko na 2025: EP09-15 (stary typ zawieszenia i okienka w drzwiach) oraz Gags z V ep. Dla mnie jest OK. Szykuję kasę. :cool:

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
701 44 0
Powiem Wam, że w styczniu wyłożyłem w MM 854zł za EP09 w analogu. Ten wariant formy kosztuje dokładnie 33% wincyj. Zastanawiające jest dla mnie czy zapowiedziana stosunkowo niska cena TKi3 będzie utrzymana...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.240 157 7
Bardzo, ale to bardzo mocne uderzenie i ukłon w stronę szóstoepokowców. Nie spodziewałem się wiele, a tu wielka niespodzianka. Wreszcie mamy rekompensatę za mizerię z pierwszej połowy roku. Teraz można powiedzieć, że 2025 rok to będzie rekordowy, zwłaszcza jak się doda parę niespodzianek, które już wpadły czy zostały zapowiedziane. Wreszcie byczek ET22 i ET41 w malowaniu PKP Cargo, oba tak bardzo wyczekiwane po wielu latach. Jedyną łyżką dziegciu jest brak re-eedycji czy wersji z nowym numerem SM42 PLK czy Energetyki.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
231 2 0
Jak dla mnie, to EP09-001 to będzie pozycja "must have". Będzie okazja żeby się przyjrzeć różnicom w stosunku do późniejszych seryjnych lokomotyw. Jeszcze jak by do tego wyszła EP09-002, to dla mnie już będzie finisz szczęścia. Potem pozostanie czekać na EP09-007 od SM.

Dzulian

Użytkownik
Reakcje
98 0 0
Witam
Mam takie pytanie bo jestem początkujący .
Czy można liczyć na obniżkę ceny wcześniejszego modelu np. ET41 w związku z tym że pojawił się w tym roku nowy model tak jak teraz ET41-157. Czy takie coś było zauważalne w przeszłości?
Pozdrawiam

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.757 31 0
Ciekawe czy Piko uwzględniło drugą "kanciastą" wersje zbieralnika pary w Tekatce, jeśli nie to ROBO ma "bezpieczną" pozycję i pole do popisu.
Z rozmów z "osobą zorientowaną" wynika, że PIKO opracowało wszystkie możliwe warianty wykonania TKt48. Będziemy więc otrzymywać modele z różnych lat produkcji, różnych epok modelarskich i różnych wariantach wykonania/wyposażenia.
Jest to w sumie dobre rozwiązanie, bo prędzej czy później każdy miłośnik tego parowozu otrzyma wersję na której szczególnie mu zależy. Ja z pewnością poczekam na "jedynie słuszną" epokę IIIc (i najlepiej z ostrowskim akcentem ... ;) ).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 10
Tabor 96
Tabor 18
Tabor 28