• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
730 6 1
Andrzej B dla mnie to możesz mieć i DOKP Pacanów st. Pierdziszew, jeśli Cię to cieszy… jeśli poważny producent ogłasza OFICJALNĄ zapowiedź swoich modeli to powinien zadbać o prawidłowe merytorycznie treści i oznaczenia. Ja bardzo lubię ich modele i chwalę sobie kontakt z tą firmą, ale to nie znaczy że mam akceptować całkiem niewymuszone błędy, zwłaszcza że ten przydział już się kiedyś na ich modelach przewinął.

przemas22223 napisałem do Nich, bo mam jeszcze jedną wątpliwość. Albo dbamy o jakiś poziom merytoryczny naszego hobby (w końcu ma w nazwie modelarstwo) albo odpuszczamy i hołdujemy sieczce.

Ostatnio edytowane:

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 295 16
Andrzej B dla mnie to możesz mieć i DOKP Pacanów st. Pierdziszew, jeśli Cię to cieszy… jeśli poważny producent ogłasza OFICJALNĄ zapowiedź swoich modeli to powinien zadbać o prawidłowe merytorycznie treści i oznaczenia. Ja bardzo lubię ich modele i chwalę sobie kontakt z tą firmą, ale to nie znaczy że mam akceptować całkiem niewymuszone błędy, zwłaszcza że ten przydział już się kiedyś na ich modelach przewinął.

przemas22223 napisałem do Nich, bo mam jeszcze jedną wątpliwość. Albo dbamy o jakiś poziom merytoryczny naszego hobby (w końcu ma w nazwie modelarstwo) albo odpuszczamy i hołdujemy sieczce.
Tylko, że modelu jeszcze nie ma i być może ukaże się z prawidłowym oznaczeniem. Zamiast narzekać dobrze zrobiłeś, że napisałeś do ROBO, taką postawę to się chwali(y)

Źle mnie zrozumiałeś, nie jest mi obojętne czy są błędy czy nie ale o to, że modelarstwo to sztuka pewnych kompromisów i dystansu. Cała "zabawa" polega na zbliżaniu się do pewnego stanu, który jest projekcją naszych wyobrażeń, dążeń, marzeń, wspomnień, emocji. Nigdy nie będzie wystarczająco dobrze. Zadam pytanie, nie przeszkadza Tobie, że w oryginale lokomotywy/wagony są malowane lakierem z połyskiem a modele są matowe :niepewny:

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.223 58 2
Przyjrzałem się bliżej Eilzugschuerzen'wagonowi Piko 53286 i widzę, że model nie tylko mój, ale Kolegi który zaprezentował go w poście #1.702 https://forum.modelarstwo.info/threads/nowości-pkp-2025.61883/post-1190179
wkładka imitująca wnętrze wagonu (siedzenia i ścianki została wsadzona na odwrót. W wizualizacji na stronie Piko jest prawidłowo.
W przedziale pasażerskim, skrajne zabielone okna powinny zasłaniać toaletę. W wagonie zasłaniają siedzenia, a przedziały imitujące toalety mają okna przejrzyste.
Nie chce mi się szukać wagonów DRB by to sprawdzić, ale myślę że to babol. O ilę zdemontować dach jest bardzo łatwo, to rozebrać resztę by poprawić błąd już tak łatwo nie jest. Ja jeszcze nie próbowałem. Pytanie tylko czy nawet po rozebraniu wagonu nie okaże się, że rozmieszenie zatrzasków nie jest symetryczne i odwrócenie samej wkładki wnętrza będzie w ogóle możliwe bez dodatkowych "wycinanek".
IMG_6560.JPG

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 295 16
Przyjrzałem się bliżej Eilzugschuerzen'wagonowi Piko 53286 i widzę, że model nie tylko mój, ale Kolegi który zaprezentował go w poście #1.702 https://forum.modelarstwo.info/threads/nowości-pkp-2025.61883/post-1190179
wkładka imitująca wnętrze wagonu (siedzenia i ścianki została wsadzona na odwrót. W wizualizacji na stronie Piko jest prawidłowo.
W przedziale pasażerskim, skrajne zabielone okna powinny zasłaniać toaletę. W wagonie zasłaniają siedzenia, a przedziały imitujące toalety mają okna przejrzyste.
Nie chce mi się szukać wagonów DRB by to sprawdzić, ale myślę że to babol. O ilę zdemontować dach jest bardzo łatwo, to rozebrać resztę by poprawić błąd już tak łatwo nie jest. Ja jeszcze nie próbowałem. Pytanie tylko czy nawet po rozebraniu wagonu nie okaże się, że rozmieszenie zatrzasków nie jest symetryczne i odwrócenie samej wkładki wnętrza będzie w ogóle możliwe bez dodatkowych "wycinanek". Zobacz załącznik 1138523
Przecież jest wyjście z sytuacji, zgłosić reklamację, niech poprawią lub zwrócą część zapłaconej kwoty. Ciekawe jak PIKO zachowa się w tej sytuacji :niepewny:

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
730 6 1
Źle mnie zrozumiałeś, nie jest mi obojętne czy są błędy czy nie ale o to, że modelarstwo to sztuka pewnych kompromisów i dystansu.
Ja chyba też zostałem przez Ciebie źle zrozumiany; rozumiem że skala wymusza stosowanie innego rodzaju farby czy brzydkich, modelowych sprzegów, ale błąd w oznaczeniach jest niewymuszony, łatwy do uniknięcia i do naprawienia. Tego nie można odpuszczać, temat właściwego dla epoki i realiów historycznych kolei w Polsce oznakowania i opisania taboru to chyba nie jest jakaś czarna magia…

Skończmy zaśmiecanie wątku i poczekajmy na odpowiedz Robo.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.975 421 7
Chyba wagon 102Aa ze st. Lębork powinien mieć przydział do DOKP Gdańsk a nie Gdynia… jeśli wyjdzie z takim oznaczeniem to już będzie babol, który widać…
Chyba ktoś z manufaktury zrobił coś na wyrost z informacją w przypadku wagonu lęborskiego bo na innych modelach przydziału "Deokapi" nie ma. A poza tym - gdzie mogła jeździć lęborska "jedynka" kiedy stacja obsługiwała wyłącznie składy na linii do Kartuz/Pruszcza Gdańskiego oraz Łeby. Ale może...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 196
Tabor 18
Tabor 28