• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.059 276 41
A może kolega @DRACULA wyjaśnić, na czym polega uproszczenie tego modelu w porównaniu do pierwotnego modelu sprzed 13 lat? Mam pierwszy Ty2-1082 i w Ty2-697 nie widzę uproszczeń w stosunku do tego starego, co więcej, widzę nowe elementy, upodobniające (lepiej lub gorzej, ale jednak) parowóz do maszyn PKP w IV epoce. Jakiej armatury pod kotłem brakuje i czy była ona we wcześniejszym modelu?
Mam na myśli orurowanie z boku pod paleniskiem i budką maszynisty widoczne na prezentowanych zdjęciach oryginału na forum przez Kolegów ...

Po za tym mam pytanie do Wszystkich : kiedy poczujemy się bezcenną klientelą dla producentow-zdzierców na towar abstrakcyjny i luksusowy ? Nigdy ?! Co musi się jeszcze stać w zachodniej części UE w sensie społecznym ( np. tzw. niedostępne strefy ) i gospodarczym ( pauperyzacja zachodniego pysznego bydła ) żebyśmy się wreszcie poczuli Panami z Polski w stosunku do nich ?!?! ... :D

Euro leci na łeb i szyję, więc za chwilę w Niemczech będzie taniej niż w Polsce i faktycznie za "zestaw" zapłaci się mniej niż za sam model...
Panieee ! ono samo to euro nie leci. Tylko ktoś złapał je za łeb i szyję i sprowadza w dół żeby tanio skupować a na wiosnę znów sprzedawać po cztery czterdzieści ... :D

Cóż... Cena TKt3 przed chwilą poleciała o osiem stów w dół zostawiając mnie nieutulonego w żalu. A teraz jeszcze ten zestaw...
Czy ten TKi3 jest na bazie Roco czy starego Fleischmanna ?

Ostatnio edytowane:

Moniuszko

Nowy użytkownik
Reakcje
16 7 1
I tam były w grudniu po obniżce za 1250PLN. Niestety, archiwalnej strony z tym modelem w sklepie MM już nie ma, więc moja informacja jest tylko dowodem "z autorytetu". Wersja analogowa, o której Kolega wspomniał wyżej staniała, bez kozery powiem, pińcet złotych, a i tak nikt nie chce jej wziąć.
Ja wziąłem, a dlaczego przed moim zakupem i po nim Modelmania wyświetla stan 5 sztuk? Nie wiem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.934 531 30
Mam na myśli orurowanie z boku pod paleniskiem i budką maszynisty widoczne na prezentowanych zdjęciach oryginału na forum przez Kolegów ...
Czy chodzi o mechanizm sterowania odmulaczami, jaki w swoim modelu dorobiłem? Jeżeli tak, to jest to uproszczenie, ale w stosunku do oryginału, a nie do poprzednich modeli, co zdaje się sugerować poprzedni wpis kolegi @DRACULA:
nowo opracowanej ale uproszczonej wersji Ty2 na bazie modelu opracowanego ca.13 lat temu
Modele Roco nigdy tych elementów nie miały. Stwierdzenie o "uproszczonej wersji Ty2 na bazie modelu opracowanego ca.13 lat temu" jest bardzo niejednoznaczne i można je różnie rozumieć, ale z pewnością obecne modele Ty2 Roco nie są uproszczone w stosunku do poprzednich wypustów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.934 531 30
Kolego @robertmuszka, co jest takiego smutnego w moim powyższym wpisie? Przy okazji ciekaw jestem też, co jest tak bardzo zabawnego albo smutnego w wielu innych moich wpisach, w których ostatnio pojawiło się dużo takich reakcji, co ciekawe, wszystkie właśnie od kolegi @robertmuszka...

PS Widzę, że także kolegę @DRACULA zasmucił mój wpis. Tym bardziej jestem ciekaw, czym konkretnie...

Ostatnio edytowane:

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.059 276 41
Jeżeli tak, to jest to uproszczenie, ale w stosunku do oryginału, a nie do poprzednich modeli, co zdaje się sugerować poprzedni wpis kolegi @DRACULA:
Nic takiego mój poprzedni wpis nie sugeruje ! :cool:
Kolega najzwyczajniej insynuuje i gmatwa żeby wykazać swoje urojone racje.
Mój poprzedni wpis wyraźnie mówi o
uproszczeniu w stosunku do oryginału !
Post 836 cytuję : " orurowanie z boku pod paleniskiem i budką maszynisty widoczne na
prezentowanych zdjęciach oryginału "

Dla mnie jest sprawą jasną dlaczego Kolega @robertmuszka wstawia Koledze emotikony -" smutne""
Bo smutne jest że Kolega nie czyta ze zrozumieniem tylko czyta swoje własne myśli ! :confused:
Ja też emotikonem "smutne" zareagowałem ... :D

Z mojej strony EOT ...

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.756 397 7
A można wrócić do tematu wątku czyli do "Nowości PKP 2025" a nie uprawiać dyskusyjek w temacie ofert poszczególnych sklepów odnośnie modeli z 2024 roku?
Bo czasami odnoszę wrażenie, że na tym forum panują różne zasady i co niektórzy mogą więcej a co niektórym posty usuwa się zamieszczając złośliwy dopisek tzw. moderatora...

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
W zapowiedziach Roco na ten rok jest taka platforma (6600149):
6600149.jpg

Oznaczenie .Kbkm (Pdk31), jaki to jest typ wagonu?
Czy dużo takich platform było na stanie PKP?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 53
Tabor 18
Tabor 28