• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.708 52 2
(...)

PIKO 53308 - wagon pocztowy PKP St. Łódź Kal. Dyr. Łódź Urząd Pocztowy Łódź 2

Zobacz załącznik 1094503
Wiem, że nie do końca na temat, ale poszukując w szafie innego modelu wpadł mi w ręce właśnie taki sam wagon w malowaniu DRB. Model nie jest raczej znany - postanowiłem więc wrzucić jego zdjęcie tutaj - może ten post pomoże komuś podjąć decyzję zakupową :)
Mimo, że sama konstrukcja ma już swoje lata - to model trzyma poziom - na plus można zaliczyć bardzo dobre oznakowanie i przestrzenne poręcze.
Poniżej ten wagon w wersji DRB - wydany w serii wagonów pocztowych dostępnych kiedyś w sklepach poczty niemieckiej. U mnie wagon włączany jest do składu zestawionego z wagonów pospieszcznych budowy pruskiej i polskich szczupaków Brawy albo w składzie wagonów typu Schuerzeneilzugwagen od Piko. Ładnie prezentuje się również z wagonami typu "Schuerzenschnellzug". Przepraszam za jakość :X3:
IMG_3318 2.jpg

IMG_6186.jpg

A tutaj wagon pocztowy budowy pruskiej. Wagon taki oferował kiedyś Fleischmann, ale model firmy Piko bije go na głowę przestrzennymi szczegółami.
IMG_3320 2.jpg

I znany wagon pocztowy firmy Electrotren, który dostępny był też w malowaniu PKP (za sprawą Parowozika) :)
IMG_3321 2.jpg

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.801 41 4
Drugi od dołu wagon pocztowy choć jest pochodzenia pruskiego jest typu Hecht a nie typowy pruski z zagłębionymi drzwiami jaki produkował Fleischmann. jedynie gabaryt pudła 17,5 metra jest identyczny. Tak więc jest to inny wagon.
Nomen omen wszystkie edycja Post Museum Shop.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.708 52 2
Nie jestem znawcą, ale czy ten drugi wagon to na serio przedstawiciel powojennych wagonów typu Hecht?
Piko wypuściło go również w malowaniu kolei pruskich, z rew. 1914 - stąd to powyższe pytanie.
IMG_6187.jpg

PS - wiem, że post nie jest na temat - z góry przepraszam.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
czy ten drugi wagon to na serio przedstawiciel powojennych wagonów typu Hecht? Piko wypuściło go również w malowaniu kolei pruskich, z rew. 1914 - stąd to powyższe pytanie.
To zależy, o której wojnie mówimy. To jest "hecht" pocztowy. W odróżnieniu od zwykłych osobowych "hechtów", ma na dachu świetlik, bo w wagonie pocztowym jest mało okien, więc bez tego byłoby w środku bardzo ciemno. "Hechty" osobowe budowano od roku 1921. Czy takie wagony pocztowe były budowane już wcześniej i czy w związku z tym model w malowaniu kolei pruskich z rewizją 1914 jest realistyczny, czy jest fikcją, nie wiem, ale nie mam szczegółowej wiedzy na ten temat.

Modele "hechtów" robiło Roco, o modelu Piko nie słyszałem.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.801 41 4
Jest to wagon pocztowy produkcji z co najmniej 1914 roku do 1924, Wyprodukowano najprawdopodobniej łącznie 128 sztuk ale łącznie z wagonami z dachem nie podnoszącym się na końcach. Oznaczone jako Post 4ü-b/17 bo pudło wagonu miało 17 metrów długośći, później przebudowane na także na "c" czyli tylko przesyłki paczkowe.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
A ja mam wagony. To jest nowość 2024, pasuje do wątku “klapa od zsypu”. Tak czy owak, interesująca informacja i dobry sygnał, że rynek normalnieje.

Normalny rynek to taki, gdzie sprzedawca usiłuje sprzedać, a klient może kupić, i towar nie znika w jeden wieczór.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.080 276 41
Nibynowość lub raczej dużawyprz: Roco 5500012
Dostępny jedynie u producenta (na razie...): zestaw zbudowany z Ty2-697 (Roco 70107) oraz 5 wagonów (zestaw 6600101 oraz cysterna 6600017)
Ale cena dobra: 400EUR za całość, raczej niż 560 (inaczej: kup Ty2, wagony dostaniesz gratis)
Zobacz załącznik 1103274
400 euro to 30 euro za węglarkę i 30 euro za platformę, po 25 euro za pozostałe 3 wagony i 265 euro za analogowe Ty2 ( bez armatury pod kotłem ! ) I to jest dopiero relana cena za ten zbiorek niemieckich konstrukcji opracowanych od 25 do 8 lat temu ( formy : chłodnia Kleinmodellbahn 3 x Fleischmann i węglarka Roco ) w przypadku wagonów i nowo opracowanej ale uproszczonej wersji Ty2 na bazie modelu opracowanego ca.13 lat temu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
ale uproszczonej wersji Ty2 na bazie modelu opracowanego ca.13 lat temu.
A może kolega @DRACULA wyjaśnić, na czym polega uproszczenie tego modelu w porównaniu do pierwotnego modelu sprzed 13 lat? Mam pierwszy Ty2-1082 i w Ty2-697 nie widzę uproszczeń w stosunku do tego starego, co więcej, widzę nowe elementy, upodobniające (lepiej lub gorzej, ale jednak) parowóz do maszyn PKP w IV epoce. Jakiej armatury pod kotłem brakuje i czy była ona we wcześniejszym modelu?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 111
Tabor 10
Tabor 62
Tabor 18
Tabor 28