• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2024

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.422 3 0
W sklepach pojawiła się już żółta platforma 401Z PKP PLK od Piko. Interesujący i że tak powiem, rozwojowy, model pasujący do mającej się ukazać SM42 w malowaniu PLK.

47966_58418.jpg

Natomiast ja w kwietniu tego roku miałem okazję trafić na taki oto składzik PLK z taką platformą z zabudowanym kontenerem i innymi "szpejami". Może dla niektórych byłaby to ciekawa propozycja "dozbrojenia" tego modelu.

P1090566.JPG P1090567.JPG P1090570.JPG P1090571.JPG

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Dałbym gwiazdkę, ale oceny nie działają.
Czy ja dobrze widzę, w bonanzie, w środku wagonu, podwieszona jest imitacja wyświetlacza z relacjami? Kolejna rzecz to jednak jest piktogram roweru w ramce :), o czym chyba była tutaj dyskusja. Na wizualizacji na stronie oficjalnej PIKO tego piktogramu nie ma, także jakże fajnie jest, jak gotowy model jest bliższy realizmowi niż wizualizacja. Oby zawsze tylko w tę stronę.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
TUTAJ można zobaczyć film z prezentacji taboru z zestawu PolRegio.
Pierwsze wrażenia jakie mam to czy kolor, który w rzeczywistości jest szary nie jest na modelu zbyt "srebrny"? Zwłaszcza w świetle wydaje się bardzo połyskujący. Oczywiście trzeba mieć model w ręce, ale tak 'na szybko' mam takie spostrzeżenia.

Ostatnio edytowane:

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
232 51 2
TUTAJ można zobaczyć film z prezentacji taboru z zestawu PolRegio.
Pierwsze wrażenia jakie mam to czy kolor, który w rzeczywistości jest szary nie jest na modelu srebrny? I do tego jeszcze w świetle wydaje się bardzo połyskujący. Oczywiście trzeba mieć model w ręce, ale tak 'na szybko' mam takie spostrzeżenia.
Na modelu jest srebrny, kolor niewdzięczny bo uwypukla najdrobniejsze niedoskonałości na modelu, które pod innymi kolorami nie są widoczne.
Na tę chwilę jest to moja ocena na podstawie bohuna 53117. Dla jasności nie mówię, że jest problem z tym związany.

Dla ścisłości na Polregio nie jest szary tylko PANTONE SILVER - ral 9006

Ostatnio edytowane:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
On jest oryginalnie z takimi firankami w oknach części restauracyjnej czy to dokładałeś? Na stronie producenta zdjęcie tak jakoś zrobione że trudno wywnioskować jednoznacznie.
Biorąc pod uwagę fakt, że poprzednia edycja w malowaniu bordowym miała fabrycznie takie cuda, to myślę, że producent po raz kolejny fabrycznie wydrukował je, tym samym maskując wnętrze wagonu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.314 504 30
Tillig 75000 - PKP 51 51 88-80 023-6 WRdmnu, Stacja W-WA GROCHÓW, [REV|914|13-12-04]
Warto dodać, że jest to wznowienie modelu już wydanego w latach 2012-13, ale z innym numerem inwentarzowym (poprzednia edycja maiała końcówkę numeru 023-7) i pod innym numerem katalogowym (był 74747). Ciekaw jestem, czy poza oznaczeniami model jest identyczny jak stary, czy Tillig coś poprawił lub zmienił.

Reakcje
76 7 0
Warto dodać, że jest to wznowienie modelu już wydanego w latach 2012-13, ale z innym numerem inwentarzowym (poprzednia edycja maiała końcówkę numeru 023-7) i pod innym numerem katalogowym (był 74747). Ciekaw jestem, czy poza oznaczeniami model jest identyczny jak stary, czy Tillig coś poprawił lub zmienił.
Mam ten model, 74747. Końcówka nr na moim jest 032-7. Aż z ciekawości przed chwilą sprawdziłem bo to skleroza ;). W tym wydaniu nie ma firanek.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.293 93 9
Tillig 75000 - PKP 51 51 88-80 023-6 WRdmnu, Stacja W-WA GROCHÓW, [REV|914|13-12-04]

Zobacz załącznik 1080907 Zobacz załącznik 1080908

Ps. Jak do tej pory nie udało mi się znaleźć profesjonalnych zdjęć modelu, dlatego, pozwoliłem sobie, zamieścić nienajlepsze własnoręcznie wykonane fotografie:rolleyes:
Czy tylko mi ten pasek bordowy nad oknami wydaje się za gruby?

Ile już wyszło wszystkich wagonów Bautzen 89 w modelu produkcji firm Roco i Tillig?

Reakcje
76 7 0
Chyba dobrze Ci się wydaje. W starej wersji na zdjęciu które zamieściłem jest widoczny jeszcze cieniutki pasek nad oknami, koloru szarego z malowania całości. W nowej wersji wygląda jak domalowane do krawędzi okna.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.969 121 1
PIKO 57828 - PKP INTERCITY "HUSARZ", E 183 602, 9180 6183 602-2 D-STSLM, Rev. 22.12.08

piko-57828-pkp-vi-elektrowoz-br183-husarz-icc (2).jpg
piko-57828-pkp-vi-elektrowoz-br183-husarz-icc (3).jpg
piko-57828-pkp-vi-elektrowoz-br183-husarz-icc (1).jpg

Model oferowany wyłącznie na rynku polskim!
Ps. Info dla niezorientowanych lub zdezorientowanych: model jest z segmentu HOBBY w cenie ok. 270,00 zł.

Źródło: drim.pl

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 16
Tabor 400