• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.500 443 99
Reflektory to jeszcze pół biedy. Do tej pory nie byłem wtajemniczony w E41 od Piko. Byłem przekonany, że skoro to właściwie dwie EU07 to są tam dwa uklady napędowe. Niestety napędzany jest tylko jeden człon. Może film mnie przekona. A jak nie to w lipcu na urodziny kupuję:
Zobacz załącznik 962068
...a czemu ma służyć wklejone zdjęcie ET22? Pomijam fakt, że:

- zdjęcie tej lokomotywy przedstawia egzemplarz sfotografowany w epoce VI a nie IV..
- PIKO nie ma formy by wykonać taki model (egzemplarz z tak rozmieszczonymi nawiewami na boku budy).
- pojawiała się już informacja, że będzie to inny egzemplarz z epoki IV ze zdjęciem tego egzemplarza z TEJ strony (ET22-245)

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.138 56 1
...a czemu ma służyć wklejone zdjęcie ET22? Pomijam fakt, że:

- zdjęcie tej lokomotywy przedstawia egzemplarz sfotografowany w epoce VI a nie IV..
- PIKO nie ma formy by wykonać taki model (egzemplarz z tak rozmieszczonymi nawiewami na boku budy).
- pojawiała się już informacja, że będzie to inny egzemplarz z epoki IV ze zdjęciem tego egzemplarza z TEJ strony (ET22-245)
Jeśli będzie bez żółtego czoła i z IVep. jestem w stanie zaakceptować nawet ET22-666 ;)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.500 443 99
A może ktoś ma jakieś info odnośnie planowanego na maj Piko 52924, czyli ST44 ep.IV?
Nie wiem czego oczekujesz skoro informacja, że: "End of June 2023" ....wisi od samego początku na stronach PIKO dot. tego modelu. To chyba oczywiste, że przed końcem czerwca 2023 modelu nie będzie.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
419 2 1
A może ktoś ma jakieś info odnośnie planowanego na maj Piko 52924, czyli ST44 ep.IV?
Numer i przydział są podane przez Piko: ST44-752, MD Jaworzno-Szczakowa.
Jeżeli Piko wzorowało się na zamieszczonym zdjęciu to będzie to najprawdopodobniej malowanie fabryczne - lokomotywa została wyprodukowana w 1978 roku, a zdjęcie jest z roku 1982.
Jeżeli na modelu zgodnie ze zdjęciem nie będzie daty rewizji, to model będzie pasował do okresu od końca epoki IVb do początku IVc.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
Tak, zapowiadają malowanie fabryczne ST44. Pisali o tym na forum nieformalni rzecznicy PIKO, bo sam producent nigdy nie zdradza takich szczegółów.

Ostatnio zapanowała moda na malowania fabryczne lokomotyw z epoki IV. Dla mnie pozytywny szok. Jak przestanę tu pisać, będzie znaczyło, że sprzedałem smartfona, żeby kupić lokomotywę.

Ostatnio edytowane:

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 39 11
informacja, że: "End of June 2023" ....wisi od samego początku na stronach PIKO dot. tego modelu.
Nieprawda - zmiany dokonano na przełomie stycznia / lutego tego roku, wcześniej widniał termin na koniec maja.
Ma być nawet lepiej, bo IVb, kanciaste reflektory i bez żółtego czoła.
I tak i nie. Jeśli nie będzie czerwonego tła pod numerem i czerwonego pasa na zgarniaczu to możesz przyjąć że to IVb - bo jak dobrze pamiętam jej zdjęcie w poprawionym folderze nowości (ET22-245) to rok 1988....

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
Jeśli nie będzie czerwonego tła pod numerem i czerwonego pasa na zgarniaczu to możesz przyjąć że to IVb - bo jak dobrze pamiętam jej zdjęcie w poprawionym folderze nowości (ET22-245) to rok 1988....
Gdzie jest ten poprawiony folder? Jak wchodzę w PIKO Neuheiten 2023, albo w PIKO Webshop, to ciągle widzę zdjęcie ET22-233 z ep. VI, o której wiadomo, że jej nie wyprodukują.

O ET22-245 pisano tylko na forum.

matiszef

Użytkownik
Reakcje
131 5 0

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.969 29 2
201201100941.jpg

Rok 2011 i hala uruchomień ZNLE Gliwice! :love: Modernizowaliśmy wówczas całe stado sputników dla DB. Wózki naprawiał oddział w Dąbrowie Górniczej. Bardzo miło wspominam ten okres... epoka VI, to tabor którego nie zbieram, ale tego sputnika muszę mieć w gablocie! :oops: Mające rodowód piaskowych maszyny wizualnie różniły się od siebie i tak 045 nie posiadał pługów, a tylko zgarniacz szynowy. Do tego na próbę pojechał z okrągłymi zderzakami na drugiej kabinie... :LOL: ciekawe z jakiego okresu Piko wyda model.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 17
Tabor 339