• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
812 89 3

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.493 28 1
Mam już SU45 na której miałem służbę, mam też taką którą jechałem na krzywy ryj. Teraz mogę mieć kolejną, w kabinie której odebrałem telefon o śmierci kolegi :ostrozny: Za każdym razem zgadza się rewizja i okres eksploatacji, szaleństwo o_O
Ot jak na torach 16,5mm jedno za drugim możesz sobie poustawiać własne życie.
Z jednej strony fajnie, z drugiej jednak chciałoby się, aby tylko miłe momenty wspominać. No, ale to jest życie...
Teraz życzę Ci następnej SUczki, w której dowiedziałeś się, że będziesz tatą.:D

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.605 443 99
Ano.... zgodnie z planem. W końcu (takie malowanie) zapowiadane było na czerwiec 2023: GER: E-Triebzug EN 57 PR VI Buy modeltrains | PIKO Webshop (piko-shop.de)
Jedno małe "ale" jest takie, że na stronie PIKO SHOP widnieje na zdjęciu numer jednostki 1068, a w ulotce jest 1022...

EN.jpg

PIKO już powoli nas przyzwyczaja do takich "nieścisłości" w tych zapowiedziach.
Przy okazji wspomnę zapowiadaną ET22-233, która ma na zdjęciu opublikowanym na stronach PIKO układ żaluzji taki, na jaki PIKO formy nie ma.... co świadczy, że zdjęcie tam opublikowane też jest "przypadkowe", a przytoczona ET22 z epoki IV będzie miała inny numer boczny.
Wspomnę też, że oprócz tej nieścisłości, wspomniane zdjęcie 'byka' przedstawia lokomotywę z epoki VI, a nie IV jak jest w tamtym opisie. Także z PIKO nie zawsze do końca na 100% wiadomo, a ktoś wkleja te zdjęcia dla niektórych modeli na stronę PIKO trochę "na oko"... i dopiero w oficjalnej ulotce prawda wychodzi na jaw.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.605 443 99
Tak, nie jest to dokładnie to samo malowanie, ale w dalszym ciągu zielone i "nie-cargo".
Widać niektórym w ogóle szczegóły malowania i pewne elementy modelu nie przeszkadzają i lokomotywę z epoki V traktują jak IV... numer boczny 966 (ST44) w epoce IV miał listwę ozdobną w podszybiu, a nie uchwyt jak w modelu i nie miał "sierżanta" na czole, jak to wykonano w modelu.
Zakładam, że to nie będzie 1068 - podali przydział Łódź.
Nie ma co "zakładać", tylko dokładniej czytać opisy pod zdjęciem w opublikowanej (tu także) ulotce.

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.653 123 86
Widać, że jeszcze kilka detali można było by dodać. ;) Ale te można spokojnie zrobić samemu albo jakaś manufatura zrobi upgrade ;)

Szkoda, że zdjęcia ukazują tylko jedną stronę. Może ktoś sie 'poświęci' i wyjmie z szuflady 'drugą stronę'.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.605 443 99
Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.863 15 1
Widać, że jeszcze kilka detali można było by dodać. ;) Ale te można spokojnie zrobić samemu albo jakaś manufatura zrobi upgrade ;)

Szkoda, że zdjęcia ukazują tylko jedną stronę. Może ktoś sie 'poświęci' i wyjmie z szuflady 'drugą stronę'.
Można by próbować takich konwersji gdyby model chociaż miał prześwit między kotłem a pomostem/ostoją. Niestety cokolwiek by tu nie zrobić to będzie to model - zabawka. Sam parowóz jest piękny i dlatego też od jakiegoś czasu poluję na model Brawy.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 49
Tabor 10
Tabor 19
Tabor 18
Tabor 339