• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 56 5
Po pierwsze piszemy o PKP ,a po wtóre te cechy ,które wymieniłeś są istotne w serii przejściowej ,zresztą rysunek i zdjęcie się dosyć pokrywają. Pożyjemy zobaczymy na moje Piko może zrobić wersję pierwszą i drugą przy odpowiedniej konfiguracji form. Tak na szybko znalazłem różnicę w tendrach DR ma nitowany 32D2,a PKP 34D44.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.189 504 30
Po pierwsze piszemy o PKP
No i co z tego? Kolega @KoVaL też pisał o oryginalnych BR 03 i do tego się odniosłem:
będzie z okresu przejściowego ,czyli 03-123-162
No więc nie będzie z okresu przejściowego z powodów, które wymieniłem wcześniej. A tego nie rozumiem:
te cechy ,które wymieniłeś są istotne w serii przejściowej
Cechy, które wymieniłem w punktach 1) i 2) są charakterystyczne dla pierwszej serii produkcyjnej, do numeru 122, a nie dla serii przejściowej. Zachęcam do lektury licznych publikacji o serii 03, ale niekoniecznie artykułów w polskich czasopismach. A z tym stwierdzeniem mogę się zgodzić:
rysunek i zdjęcie się dosyć pokrywają
co zresztą już napisałem:
Ale generalnie na Pm2-21 model pasuje.
A to też prawda:
Piko może zrobić wersję pierwszą i drugą przy odpowiedniej konfiguracji form
ale należałoby zmienić osprzęt kotła.
Tak na szybko znalazłem różnicę w tendrach DR ma nitowany 32D2,a PKP 34D44.
Zgadza się, ale Pm2-21 też w pewnym okresie jeździł z nitowanym tendrem (skan z książki Askanasa, w książce numer jest czytelny):

Pm2-21 Toruń 24 III 1973 (1).jpg

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
692 20 0
Znalezione na fb roco z zapytaniem: "Witam, czy to będzie nowość 23 dla Polski?"
Bez odpowiedzi i potwierdzenia ze strony Roco.

1672576736978.png

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Za dawnych, dobrych czasów wydawano wersje modeli parowozów z kołami RP25.
O czym mowa.... większość z piszących tu nawet makiety nie ma, albo ma z szyną wys. 2,1mm w najlepszym wypadku... nie wspomnę o tramwajowych łukach, na których zachowanie modelu z takim obrzeżem koła może być różne... Gdyby wydali z takim obrzeżem w większości przypadków byłby płacz, że się wykłada na rozjazdach czy łukach...

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.144 129 19

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
I tak zastanawiam się do czego ta nieszczęsna malowanka WARS-u będzie pasowała? Chyba, że Piko zamierza wypuścić wagony typu "Z" w tym malowaniu. Nie wiem zupełnie po co ten model - tych wagonów jeździło może góra 4-5 sztuk...

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.144 129 19
I tak zastanawiam się do czego ta nieszczęsna malowanka WARS-u będzie pasowała? Chyba, że Piko zamierza wypuścić wagony typu "Z" w tym malowaniu. Nie wiem zupełnie po co ten model - tych wagonów jeździło może góra 4-5 sztuk...
Jak to do czego? Do modeli wagonów firmy A.C.M.E. - proszę spojrzeć na zdjęcie pierwowzoru. PIKO nie musi produkować modeli wagonów typu Z, aby wyprodukować model wagony typu 113A w tym schemacie malowania. To dobrze, że oferta dwóch producentów może się uzupełniać - A.C.M.E. przecież nie wyprodukuje miniatury wagonu barowego tego typu.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Jak to do czego? Do modeli wagonów firmy A.C.M.E. - proszę spojrzeć na zdjęcie pierwowzoru. PIKO nie musi produkować modeli wagonów typu Z, aby wyprodukować model wagony typu 113A w tym schemacie malowania. To dobrze, że oferta dwóch producentów może się uzupełniać - A.C.M.E. przecież nie wyprodukuje miniatury wagonu barowego tego typu.
Fakt - taki wagon/model można "wpiąć" do każdego składu na makiecie. Nawet gdy "kolorystycznie" nie pasuje do reszty. Tylko pytanie - po co? Kto ten pomysł podrzucił Piko? Chyba, że ma to być niebawem kolejny "biały kruk"...

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.150 18 0
No to już wiem, czyje zdjęcie i skąd

niekoniecznie, ten model był na stoisku Roco w czasie Hobby
Drugi link z postu Remka może trochę naświetlić sytuację, dlaczego model wykonany przez Darka Wnuka znalazł się na stoisku Roco.

PS. Co ciekawe, ten model był ostatnimi czasy wystawiony na allegro.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 41
Tabor 393
Tabor 339