• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.984 275 41
Poniżej skan wizualizacji z "Katalogu 2022 Hornby", podwójnego zestawu modeli wagonów samowyładowczych typu Fals w niebieskim malowaniu PKP Cargo (Rivarossi HR6522)
Zobacz załącznik 875434
Na zdjęciu oryginału pewnikiem polska konstrukcja talbota a realne modele w malowaniu Cargo/PKP to rażąco różniąca się wschodnioniemiecka konstrukcja ! : typ Fadrrs 6789 DR / Fals-zz[6650] DR / Fals ( -zz, -x ) 164 DBAG
Budowany w NRD latach 1976/77 w liczbie 1150szt .

Kolejny idiot -przemalowaniec ... :D

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.159 155 7
Kolejny idiot -przemalowaniec .
I co z tego?
Napis PKP Cargo jest? Jest
Niebieskie są.? Są
Jeśli cena będzie niską to i chętnych będzie dużo.
No dobrze, smiejemy sie i osadzamy od czci i wiary takie wynalazki, ale Koledzy, nie ma po prostu alternatywy (poza modelami SM). Zreszta modele SM maja rowniez swoje wady trakcyjne, takze tez nie sa idealne.
PS. W zadnym wypadku nie bronie takich wypustow Rivarossi, ktore sa po prostu pokazem gdzie maja polski rynek.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.220 133 19
A myślałem, że tych wielkich diód w SM42 już nic nie przebije:X3:
Przecież w modelu Oi2-32 (Roco 62211) wydanym w 2010 roku, też były takie lampy, z tą różnicą, że wówczas nie miały pomalowanego wnętrza.
Jakoś dziwacznie wyglądają te lampy z przodu.
Dlaczego? Wyglądają na typowe wykonanie lamp w wielkoseryjnych modelach parowozów. Jedyną różnicą na plus jest to, że tym razem wnętrze lamp zostało pomalowane.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.502 512 30
No gdzie? Czy Koledzy nie przeginacie? Wam też się udzieliła fobia uciemiężenia polskiego narodu przez cały świat? Czy ktokolwiek z Was analizował modele różnych producentów, w oznaczeniach różnych zarządów kolejowych pod kątem tego, czy są to rzeczywiste modele, czy tylko " fikcyjne przemalowanki"? Skąd wiecie, że tylko modele w oznaczeniach PKP są tak robione, a inne są zawsze odzwierciedleniem rzeczywistych wagonów?

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.984 275 41
I co z tego?
Napis PKP Cargo jest? Jest
Niebieskie są.? Są
Jeśli cena będzie niską to i chętnych będzie dużo.
Inteligentnie wyraziłeś real i ironię ... bo taka prawda.
Ale do czasu ! ;)
Aż Piko wjedzie na rynek z którymś z polskich talbotów ... a wejdzie. :cool:
I wtedy skład idiot-talbotów będzie wstyd wyjąć na imprezach, a na Allegro szkoda będzie wyprzedawać po 49% ceny ... minus 10% prowizja ! :D

Wg. mojej teorii spiskowej ;) ci co w niewiedzy albo głupocie kupują idiot-modele działają na niekorzyść emisji rasowych polskich konstrukcji przez taka firmę, opóźniają potencjalną decyzję co do wypustu polskiej konstrukcji.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.154 88 0
Wg. mojej teorii spiskowej;) ci co w niewiedzy albo głupocie kupują idiot-modele działają na niekorzyść emisji rasowych polskich konstrukcji przez taka firmę, opóźniają potencjalną decyzję co do wypustu polskiej konstrukcji.
Bardzo cenię opinię, że np. dany model czy zestaw nie jest faktycznie modelem PKP. To się bardzo tutaj przydaje, właśnie w tym wątku.
Natomiast na wyedukowanie ogółu nabywców na rynku, a tym samym świadome kształtowanie tegoż rynku, nie mamy wpływu.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
Bardzo cenię opinię, że np. dany model czy zestaw nie jest faktycznie modelem PKP. To się bardzo tutaj przydaje, właśnie w tym wątku.
Natomiast na wyedukowanie ogółu nabywców na rynku, a tym samym świadome kształtowanie tegoż rynku, nie mamy wpływu.
Bo to wymaga zdobywania wiedzy b rozwijania pasji klimatyczno historycznej. A znaczną część to zabawki w oczekiwaniu albo wzrokowy.... Bo się podoba albo coś podobnego pamietsm

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.159 155 7
PS. W zadnym wypadku nie bronie takich wypustow Rivarossi, ktore sa po prostu pokazem gdzie maja polski rynek.
No gdzie? Czy Koledzy nie przeginacie? Wam też się udzieliła fobia uciemiężenia polskiego narodu przez cały świat?
Komentarz Pana jest zbyt emocjonalny. Nie ma co sie obruszac, takie sa fakty. Owszem, jak polski rynek bedzie rozwijal, to bedziemy mieli lepsze produkty. Jak bedziemy cisnac dystrybutorow i producentow listami i bedziemy im podpowiadali czego rynek potrzebuje, to kto wie, moze wreszcie nas posluchaja, bo w koncu to ich zarobek. Tak jak niegdys zrobil to SK Model. A jest nas troche. Ale jest na to osobny watek - takze nie chce dalej tematu ciagnac.
Skąd wiecie, że tylko modele w oznaczeniach PKP są tak robione, a inne są zawsze odzwierciedleniem rzeczywistych wagonów?
A tego to ja nie powiedzialem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.502 512 30
Komentarz Pana jest zbyt emocjonalny.
Mój komentarz jest zbyt emocjonalny? Kolega chyba raczy żartować. A jak nazwać komentarze w rodzaju "mają nas (Polaków, Polskę) gdzieś" i inne tego rodzaju stwierdzenia, jakich dziesiątki, jeśli nie setki, padło już na forum przy kolejnych wypustach podobnych przemalowanek? Dlatego w końcu nie wytrzymałem i napisałem to, co wyżej.
A tego to ja nie powiedzialem.
A czy ja powiedziałem, że Kolega to powiedział? Dosłownie nie, ale jeżeli się mówi, że producent ma tylko nas gdzieś (traktuje jak idiotów, którzy kupią wszystko ze znaczkiem PKP, lekceważy nas jako klientów, wciska nam kity itd. itp. - to niedosłowne cytaty z innych dyskusji na ten temat na forum), a szanuje innych (w domyśle: "lepszych", zachodnich) klientów, to ja pytam, na jakiej podstawie uważacie (bo nie tylko kolega @Rozjazd), że akurat nas i nikogo innego, tak producenci traktują? Bo żeby tak twierdzić, to trzeba być pewnym, że klienci w innych krajach otrzymują wyłącznie prawidłowe modele rzeczywistego taboru, jeżdżącego w tamtych krajach, a nie "przemalowanki" tylko podobnych, a nie takich samych pojazdów. OK, kolega @Rozjazd nie napisał wprost, że Rivarossi ma tylko nas gdzieś, ale nietrudno taki wniosek wyciągnąć z tej wypowiedzi. Ode mnie to wszystko w tej sprawie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.551 443 99
Czołownica jednak czerwona. Swego czasu były pytania o kolor tej części parowozu i pytania czy nie powinna być pomarańczowa. Rewizja 1967? Jej kolor to raczej nie taki problem jak to, że pod koniec lat 60-tych to reflektory winny być gdzie indziej na tendrze. Roco, Tillig.... o ile te firmy ostatnio zaczęły robić na parowozach PKP reflektory wielkością zbliżone do tych znanych z PKP z lat 70-tych i 80-tych, to jeszcze nigdy nie zrobiły reflektorów na parowozowym tendrze PKP umiejscowionych wysoko, jak to zwykle było.

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.861 15 1
Koledzy, jak to w końcu jest z tym modelem parowozu Oi2? Już był, czy dopiero będzie dostępny?
Dziwna sytuacja z tym Oi2. Zamówiłem ten model jeszcze w styczniu 2021 roku w ŚM w Rybniku i do dziś nie wiadomo co z nim. Wyszła wersja cyfrowa tylko i dostępna była raptem w dwóch lub trzech sklepach. W piątek namierzyłem ostatnią sztukę w Makiecie w Krakowie. Jutro po nią jadę bo nie uśmiecha mi się czekać. Ponoć Roco wyprzedało cyfrowe wersje. Kobitka z Makiety mi mówiła, że chcieli domówić kilka i w Roco już nie ma. Więc trudno, może trochę drożej ale przynajmniej spać będę spokojnie.

W niektórych sklepach był już z całą pewnością, ale chyba nie do wszystkich jeszcze dotarł.
Najwidoczniej nie wysłali do wszystkich tylko do wybranych. Może w przyszłości będzie jakaś kolejna partia. Jakby wysłali do ŚM to Pan Ryszard by dostał fakturę a takowej nie ma. Na Alledrogo już widziałem, na OLX również.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 0
Tabor 18
Tabor 17
Tabor 382