• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.071 121 1
Ciekawe, jak mam rozumieć zapowiedzianą nowość na marzec:niepewny:
W katalogu z "Nowościami 2022" jak również na stronie PIKO, zestaw dwóch modeli cystern typu 406Ra (58263) występuje w malowaniu Tankpol Logistics z epoki V. A w ulotce reklamowej, pod wizualizacją zestawu, znajduje się opis o przynależności cystern do DB Schenker (PKP Cargo) z epoki VI:rolleyes:

PIKO-58263.png

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
725 30 5
Małe info dla zainteresowanych;)
PIKO kolejny raz przesunęło termin wydania modelu EN57 (51450, 51452, 51450). Aktualny termin premiery miniatury podany przez producenta to koniec września br.:(
Ciekawe czy model ukaże się w tym roku, czy Piko będzie przesuwać premierę modelu na kolejne miesiące aż trafi do katalogu na 2023 rok, z tą różnicą, że cena znów pójdzie w górę, a sklepy nie mając wyjścia podniosą cenę na zamówienie jeszcze z 2020/2021 roku...

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Ciekawe, jak mam rozumieć zapowiedzianą nowość na marzec:niepewny:
W katalogu z "Nowościami 2022" jak również na stronie PIKO, zestaw dwóch modeli cystern typu 406Ra (58263) występuje w malowaniu Tankpol Logistics z epoki V. A w ulotce reklamowej, pod wizualizacją zestawu, znajduje się opis o przynależności cystern do DB Schenker (PKP Cargo) z epoki VI:rolleyes:

Zobacz załącznik 877025
To najwyraźniej świadczy o tym, że katalog robili na szybko. Wzięli jako takie wizualizacje i tak naprawdę jak będą wyglądać modele dowiemy się ze zdjęć po ich wydaniu.

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
599 0 0
Cysterny nie są. PL-TWG 7837 w rzeczywistości są cysternami produkcji TVP (Poprad). Model przedstawia cysterny produkcji Legios Loco (Louny).
Podobne, ale różnią się zauważalnie w sposobie podparcia zbiornika.

W temacie platform nieprzegubowych '80, wydaje mi się że w świecie rzeczywistym wciąż jest monopol jednego producenta (TVP) Nie kojarzę by takie platformy produkował ktokolwiek poza nimi w standardach europejskich. Model przedstawia rzeczywistość. Co najwyżej może się okazać że różnią się odrobinę rozkładem gniazd pod kontenery czy innymi drobnymi detalami bo to potrafi się różnic w zależności od klienta. Ja nie mam czasu tego dokładnie sprawdzić.

Cysterny przegubowe CLIPa jak napisano już, to przemalowanki. CLIP użytkuje '90 produkcji TVP (i także przegubowe kieszeniowce),
model ROCO przedstawia z pewnością inny typ. (Nie dam głowy, ale wydaje mi się że wzorowali się na platformach produkcji tureckiej, które ostatnio dobrze sprzedają się w Europie.

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
599 0 0
Moim zdaniem nie. To by zakrawało na bardzo pracochłonną robotę która na końcu i tak da tylko wagon zbliżony orginału.
ZDJĘCIE FILMIK
Jak widać w prawdziwych cysternach podparcia zbiornika są czarne i składają się z głównego masywnego elementu małej przerwy i dodatkowego podparcia. Cysterny Louny mają charaketrystyczne podparcie z dwóch blach mniej wiecej tej samej wielkości z przerwą po środku.

Jeżeli komuś zależy na modelu prawdziwego wagonu, to można wskazać te same cysterny IGRY w barwach RTI:
https://www.igramodel.cz/eshop/detail-produktu/41887
Też niebieskie, zgodne z oryginałem, transportują regularnie paliwo z Rafinerii w Bratysławie do polskich terminali paliwowych (na pewno na południu polski, za resztę kraju się nie wypowiadam), nie jeżdżą w jednolitych składach i można je na spokojnie mieszać z innymi cysternami. FOTO
(RTI ma 4-5 typów podobnych niebieskich cystern paliwowych)

ALE niestety te wagony są zarejestrowane na Słowację. To nie są wagony z kodem 51 PL. Jeżeli komuś na tym zależy, to niestety pech.

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 0
Tabor 18
Tabor 17
Tabor 382