• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2021

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.589 454 99
Wiadomo - każdy model ma to czy tamto lepsze czy gorsze.... W Roco z rzeczy widocznych na pierwszy rzut oka irytujące są te powyginane uchwyty przy reflektorach..... (które pojawiły się zamontowane od chwili wejścia na rynek wersji PIKO). Ale tak to już jest w tych modelach z tej firmy bo chyba to wynika z tego, że gdy M62 Roco projektowano - to było za czasów wersji z małymi reflektorami (DR/DB/MAV i innych M62).... Gdy pojawił się pomysł na "czoło" z lampami PKP, to pomost był jaki był i wyszło jak wyszło. Z tego względu z Roco mam u siebie jedynie model ST44-190 (link do strony z jego zdjęciem) bo tam w oryginale uchwytów tych nie było tak samo jak nie było prostokątnych tarcz zderzaków, tylko okrągłe - a te w modelu Roco akurat mogą być.

W Roco bowiem, także tarcze zderzaków w wersji prostokątnej również są jak blaty stołów - dużo za duże niż w wersjach lokomotyw PKP.
Uprzedzam riposty - tak wiem - oczywiście wszystko da się poprawić we własnym zakresie.... Taka tylko moja dygresja przy okazji wklejenia fotki z kolejną sklepową wersją "Gagara"....

Czy w pierwszych wersjach modeli PKP Roco tych uchwytów przy reflektorach w ogóle nie dawało, czy dawało je jako część do montażu? Nie wiem (np. w ST44-1028 od Roco na zdjęciach z sieci uchwytów przy lampach nie widać na fotkach tego modelu, podczas gdy w oryginale były). Być może PIKO zmotywowało Roco do ich montażu, podobnie jak do lekkiego "liftingu" na wózkach:

wozki.jpg

Taka "gonitwa" - kto ma lepszy... (moim zdaniem PIKO - ale model od PIKO był dłuuugo po Roco zaprojektowany, to i bardziej przypomina oryginał). W Rocusiu metalowe uchwyty przy drzwiach są lepsze :) ... maszynista w kabinie też był rozkoszny.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.589 454 99
Nie wiem, czy link ten wyświetla się osobom nie mającym Facebooka, więc poniżej zrzuty ekranu ku pamięci:

S1.jpg

S2.jpg
....dobre uzupełnienie tej propozycji od PIKO:
E-Lok EP08 PKP IC V Buy modeltrains | PIKO Webshop (piko-shop.de)

P1.jpg

PS. Nie doceniać.... to należy się pierwszemu informatorowi, koledze @Przemek Kamiński . Ja tylko wkleiłem obrazki bo linki są, a potem mogą.... zdechnąć.

Ostatnio edytowane:

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
Napisałem, że reszta super (jest też kondesator, dwa głośniki)
Problem w tym, że w moim egzemplarzu taśma z led ma inny kształt niż w instrukcji i led nie świeci w dobrym miejscu.

Reakcje
198 265 5
Zobacz załącznik 841476
Cóż.. to nie wygląda na silnik bezszczotkowy, raczej na chiński no name...
To jest silnik bezszczotkowy.
Byś poszukał trochę w necie, to byś wiedział, że Roco wydało specjalne oświadczenie, co do stosowania tych silników w swoich modelach... Na niemieckich forach też było gorąco od pytań o te silniki, i takie same tezy, jak ty piszesz. Producentem silników jest firma Motraxx.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 28
Tabor 165
Tabor 18
Tabor 521