• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2021

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.167 450 99
Czy ma już któryś z Kolegów nowego Gagarina od Roco?
Jakie spostrzeżenia co do modelu?
W moim modelu spieprzyli czerwone światła, ciekawe jak u innych kolegów.
Poza tym super.
Oooo.... nie wiedziałem, że Roco w ostatnio wypuszczanych "Gagarinach" PKP z dużymi reflektorami zrobiło czerwone światła. Z tego co wiem, dotychczas ich nie było /tzn. były nie świecące atrapy/. Chyba, że źle zrozumiałem i koledze @darekgol chodzi o PIKO.... to niech kolega mnie sprostuje. Jeśli dobrze - to można prosić jakieś fotki jak świecą te czerwone w modelu od Roco? ....ja zrozumiałem, że skoro mowa o "spieprzonych czerwonych" - to one świecą.... i o co chodzi z tym "spieprzeniem"? Można rozwinąć? Często piszecie ogólniki....

Ostatnio edytowane:

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
Oooo.... nie wiedziałem, że Roco w ostatnio wypuszczanych "Gagarinach" PKP z dużymi reflektorami zrobiło czerwone światła. Z tego co wiem, dotychczas ich nie było /tzn. były nie świecące atrapy/. Chyba, że źle zrozumiałem i koledze @darekgol chodzi o PIKO.... to niech kolega mnie sprostuje. Jeśli dobrze - to można prosić jakieś fotki jak świecą te czerwone w modelu od Roco? ....ja zrozumiałem, że skoro mowa o "spieprzonych czerwonych" - to one świecą.... i o co chodzi z tym "spieprzeniem"? Można rozwinąć? Często piszecie ogólniki....
W nowym Gagarinie od Roco są czerwone światła.
W moim egzemplarzu czerwony led nie świecił bezpośrednio w plastikowy światłowód i przez to nie był widoczny.
Taśma ze światłowodami ma nieco inny kształt niż ta w instrukcji.
Jestem ciekaw jak w innych egzemplarzach.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.167 450 99
W moim egzemplarzu czerwony led nie świecił bezpośrednio w plastikowy światłowód i przez to nie był widoczny.
Mam ST44-190 od Roco i do tej pory nie zwróciłem uwagi na to, czy tam są już czerwone świecące...... Piszę o tym, bo ST44-190 już był po lekkim liftingu wózków, więc może i w zakresie oświetlenia?..... muszę to sprawdzić.

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
Mam ST44-190 od Roco i do tej pory nie zwróciłem uwagi na to, czy tam są już czerwone świecące...... Piszę o tym, bo ST44-190 już był po lekkim liftingu wózków, więc może i w zakresie oświetlenia?..... muszę to sprawdzić.
W starych modelach nie było czerwonych świateł.
Tylko ostatnio wydany model ma czerwone ledy.

SM

Aktywny użytkownik
Reakcje
205 9 1
W modelach ST44 z dużymi lampami świecą tylko białe światła - taka jest też informacja na stronie Roco.
To prawda, że po ściągnięciu obudowy widać świecące czerwone diody, ale to "pozostałość" po modelach z małymi lampami.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
893 106 8
A więc to przebój rynkowy z 3-biegunowym silnikiem i bez czerwonych świateł. Dzięki za ostrzeżenie.
Trzymają się tej atrapy świateł czerwonych, końca nie widać. Jest to częścią odlewu budy, co wiąże się z dużymi kosztami, by formę zmienić. Wynika to także z uwagi na produkcję części zamiennych, która musiał by zawierać poprzednią wersję. Na dodatek światłowody do przeróbki i propozycja zaczyna być mało atrakcyjna dla Roco. Nieszczęsny silnik to kolejne oszczędności choć nie dla naszych kieszeni.

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
W modelach ST44 z dużymi lampami świecą tylko białe światła - taka jest też informacja na stronie Roco.
To prawda, że po ściągnięciu obudowy widać świecące czerwone diody, ale to "pozostałość" po modelach z małymi lampami.
W moim modelu udało się się uruchomić czerwone światła, ale to prawda, że przy fabrycznym ułożeniu taśmy z led'ami jest to niemożliwe.
Nie widziałem nigdzie informacji, że są tylko światła białe.

IMG_3169.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.856 128 1
Niestety najnowszy ST44 od Roco nie należy do udanych. Producent znowu użył za długich zderzaków oraz nie naniósł oznaczenia rewizji na karoserii. O światłach czerwonych chyba już było wszystko powiedziane...:cry:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.640 504 107
2000 Piko woła za swój parowóz w wersji full. Ostatnio wydana Brawa BR01 z tym samym wyposażeniem 2500, przy nieporównywalnie większym poziomie wykonania, szczegółowości i wielkości.
To tak w kwestii wydania przez Piko typowo polskiego parowozu, np. najbardziej pożądanej Ol-ki. Cena pewnie osycylowala by w okolicach 3000 za opcje full. Nierealne.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 10
Tabor 94
Tabor 18
Tabor 521