• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2021

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.929 531 30
Numer wagonu (pierwsze dwie cyfry)a także brak oznaczeń UIC RIC wskazują, że wagon jest przeznaczony wyłącznie do ruchu krajowego, a w takim wypadku nie było chyba obowiązku umieszczania prędkości dopuszczalnej. W dodatku wagon ma ogrzewanie wyłącznie parowe, więc nie bardzo nadaje się do pociągów dalekobieżnych, które w połowie lat 1970. najczęściej były prowadzone również trakcją elektryczną, przynajmniej na części trasy.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.755 397 7
Jak sięgam pamięcią - tego typu wagon, jeszcze w połowie lat 70. - jeździł w składzie pociągu 5302 Gdynia - Kraków. Wtedy na peronie III stacji był punkt ekspedycji przesyłek bagażowych. Ale v max dla tego pociągu wynosiła 120 km/h...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.929 531 30
fragment rozkładu, z którego wynika, że w Północnej DOKP w latach 80-tych wagony Dhx jeździły m.in. z Bipa
Tylko, że to nam niczego nie daje. Serią Dhx oznaczano na PKP wagony bagażowe różnego typu, zarówno przedwojenne budowy niemieckiej, jak i powojenne polskie, więc wnioskowanie na podstawie tego rozkładu co do tego konkretnego typu, którego jest model Piko, nie ma większego sensu. Nie mówiąc już o tym, że rozkład jest z okresu o 10 lat późniejszego niż model. W latach 1980. było już w użyciu bardzo niewiele, jeśli w ogóle, poniemieckich wagonów pasażerskich, w tym bagażowych.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.929 531 30
Jakie były te rysunki w epoce IIIa/b (z orłem) nie wiem, aż tak stary nie jestem. ;) Ale w epoce IIIc i IV sylwetka psa była inna, niż na tym wagonie w Chabówce, w sumie bardziej zbliżona do tej na modelu Piko, tyle, że nie brązowa, a w odcieniach szarości.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.713 65 3
Też kojarzę te ikonki z psem ale zwykle były jednokolorowe. Kojarzę malowane z szablonu białą lub zółtą farbą na oliwkowo zielonym tle pudła wagonu. Lub też czarny rysunek psa na białej tabliczce lub białym tle.
Takiego rasowego pieska jak na modelu Piko nigdy nie widziałem.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.847 32 2
A co do pieska to ja nie pamiętam ale malowany z szablonu na biało tez wydaje mi się bardziej prawdopodobny. Mam zamiar nabyć ten wagon a przy okazji zrobię taką kalkę i zakleję nią tego kolorowego.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 53
Tabor 18
Tabor 521