Analizujac rynek wypustow Piko, doszedlem do wniosku, ze ET21 jest pierwsza lokomotywa od Piko, ktora jest produkowana w dwoch wersjach katalogowych dla DC, jeden nr kat. z dekoderem jazdy i dzwieku i drugi nr kat. bez dekodera w ogole. Czy Koledzy to potwierdza?
Ja mam wrażenie, że wręcz ostatnia

Wcześniej były p.
SU46 z wbudowanym dźwiękiem i inne.
Teraz sprzedają
ET21-357 z wbudowanym dźwiękiem.
Ale zapowiadają
ET21-442 już bez dekodera. Dekoder jest oferowany osobno, jako niezależny od modelu produkt rynkowy.
Ciekawe czy to nie podchodzi pod praktyki monopolistyczne
Co dokładnie jest praktyką monopolistyczną? Odnosisz się do wcześniej wspomnianych (post
#289) praktyk Roco, czy do wspomnianych bezpośrednio nad Twoim postem praktyk Piko? Piko wypuszcza(ło) 2 wersje, z których jedna zawiera fabryczny dekoder, a druga umożliwia uzyskanie tych samych funkcji po włożeniu dekodera innej firmy. To jest wg mnie przeciwieństwo praktyk monopolistycznych.
Natomiast w kierunku monopolu idzie Roco, które zaczyna wypuszczać najbardziej wypasioną wersję tylko z własnym dekoderem, a sprzedawana wersja analogowa z gniazdem nie osiąga tej samej fukncjonalności.
Odnośnie ew. drogi sądowej. Piko można w tym momencie porównać do Windowsa, w którym (właśnie pod naciskiem antymonopolowym) producent co prawda oferuje swoją przeglądarkę, ale umieszcza (bo został zmuszony) zapytanie o wybór ew. przeglądarki innego producenta. Funkcjonalność systemu ani cena nie zmienią się, jeżeli wybiorę inną przeglądarkę.
Tymczasem Roco nie pozwala na osiągnięcie tej samej funkcjonalności z dekoderem innej firmy. Monopol jak nic - ciekawe czy jak zaczną tak robić na szerszą skalę, przegrają w jakimś sądzie...