• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.677 443 99
Za kilka tygodni pojawi się w sprzedaży długo oczekiwany model parowozu w malowaniu PKP, będzie to oczywiście Ty2-911.
Jest już na stronie internetowej producenta zdjęcie gotowego modelu.
https://www.roco.cc/de/productsearch/0-Ty2-0-0-0-0-0-0-1/products.html

Zobacz załącznik 764497

Roco 72062 analogowy
Roco 72063 z dźwiękiem
Było już o tym pisane na forum, bo już od dość dawna zapowiedź ta widnieje na stronach Roco. Też zastanawiam się czy tego nie kupić choć dla mnie cena jest trochę za wysoka (szczególnie wersja z dźwiękiem). Czy model ten jest "długo oczekiwany" to nie wiem.... ale na pewno bardzo oczekiwana była by wersja z dużymi reflektorami - taka bardziej przypominająca parowozy z IV epoki na PKP. Roco ma doświadczenie z wykonywaniem takich bardziej przypominających IV epokę lokomotyw parowych (patrz Oi2) dlatego myślę, że gdyby zrobili taką modyfikację w przypadku tego modelu Ty2, to wówczas sprzedaż była by na pewno większa. A tak mamy wersję z wczesnej epoki III. Jak ktoś chce mieć wersję z epoki IV i tak musi przerabiać. No.... ale jakaś tam baza jest.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
długo oczekiwany model parowozu w malowaniu PKP, będzie to oczywiście Ty2-911.
Przypominam, że już jeden taki był parę lat temu: Roco 72220, Ty2-1082, lok. Kraków Płaszów, rewizja 24.10.53. Ciekaw jestem, czy ten nowy będzie się czymś, poza wyższą ceną, różnił od tamtego.

PS. A dlaczego "oczywiście Ty2-911"?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.656 391 7
Bo "oczywiście" będzie się różnił od poprzedniego modelu. Ceną...
Będzie pole do bardzo szerokiej dyskusji czym się różni, a jak to ostatnio ktoś powiedział - będzie można niuansować szczegóły.
Czekam sobie spokojnie, kiedy dostawca potwierdzi, że jest dostępny, a baj de łej - wiadomo coś o ET21?...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.677 443 99
Właśnie zastanawiam się, czy kupić i poszukiwać wykonawcy do konwersji, czy czekać :)

Jak Koledzy oceniają ten model jako bazę do konwersji na ep. IV?
Kiedyś w świecie kolei był ciąg artykułów o przebudowie modelu firmy Gutzold na Ty2 autorstwa Leszka Lewińskiego. Udało mi się ściągnąć te skany z adresu PZMK w postaci plików PDF. Obecnie strona www PZMK jest jakby nowa i nie widzę już tam tych artykułów (wydaje mi się, że to była właśnie ta strona). Myślę, że mając taką bazę w postaci tejże relacji można by się pokusić o przeróbkę samemu modelu Roco. No chyba, że ktoś nie czuje się na siłach - ale wtedy to trzeba się liczyć z kosztem pewnie "najbidniej" ze 2000zł za samą przeróbkę. Wiadomo, że jest ryzyko. Ale.... pełna satysfakcja jak się samemu coś zbuduje...

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Dlatego jeżdżę regularnie do roco, bo trafić można w bardzo dobrej cenie tzw. muster - wzór, próbka, końcowy produkt w bardzo dobrych cenach. Może i ten model uda się zdobyć.

OP
OP
IKARUS

IKARUS

Aktywny użytkownik
Reakcje
233 4 0
W odpowiedzi dla Szanownych Kolegów:
Napisałem że model Ty2 jest "długo oczekiwany", ponieważ przez kilka lat nie było kolejnych parowozów PKP.
"Oczywiście Ty2-911", ponieważ od początku było wiadomo jaki będzie numer lokomotywy.
Cena końcowa w sklepie będzie zależna od kursu waluty Euro dzisiaj 4,60.
https://www.nbp.pl/home.aspx?navid=wykresy&c=/ascx/wykresy2.ascx&cc=EUR

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.911 387 20
Może ktoś z kolegów wie kiedy pojawi się w sklepach?
ale wszystko się komplikuje.
Cierpliwość jest domeną modelarza i kolekcjonera. :) Za chwilę będziecie się cieszyć modelem, a potem zapewne komuś coś się w nim nie spodoba i zacznie się narzekanie, co to Roco spie...liło... Także cierpliwości koledzy, a niedługo będziecie szczęśliwymi posiadaczami parowozu z oznaczeniami PKP. :)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.656 391 7
Cierpliwość jest domeną modelarza i kolekcjonera. :) Za chwilę będziecie się cieszyć modelem, a potem zapewne komuś coś się w nim nie spodoba i zacznie się narzekanie, co to Roco spie...liło... Także cierpliwości koledzy, a niedługo będziecie szczęśliwymi posiadaczami parowozu z oznaczeniami PKP. :)
No i to jest genialna riposta:) :D
Zamówiłem w "subskrypcji" i spokojnie czekam. Postawię obok BR52 DR i będę się zastanawiał czym się różni od.......prawzoru...;)
a krytyków wykonania nie braknie, oj, nie braknie....

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.393 173 19
Niestety.
Łatwiej jest marudzić, trudniej chwalić.
Klawiatura wszystko wklepie, ale co tam, bedziemy sie spotykać, bawić, rozmawiać, cieszyć się spotkaniami. Bycie między ludzmi już nie jest takie anonimowe, a im wiecej spotkań, tym więcej ciekawych znajomości.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
Niestety.
Łatwiej jest marudzić, trudniej chwalić.
Klawiatura wszystko wklepie, ale co tam, bedziemy sie spotykać, bawić, rozmawiać, cieszyć się spotkaniami. Bycie między ludzmi już nie jest takie anonimowe, a im wiecej spotkań, tym więcej ciekawych znajomości.
Marudzenie nie ma sensu, ale konstruktywna krytyka już tak. Nie każdy zna się na danym modelu i czasem zanim coś kupi lubi poczytać opinie innych. I jeśli Roco nie zrobi czegoś tak jak powinno to jednak należy o tym napisać, choćby po to by każdy mógł podjąć świadomą decyzję o zakupie. Warto również wspomnieć o tym, którą epokę i dlaczego dany model reprezentuje, a także o różnicach jakie były w późniejszych epokach. Po to jest to forum, do szerzenia wiedzy.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.393 173 19
@michu88 szerzenie wiedzy oczywiście, po to jest wszelki kontakt między ludźmi.
Ale niestety często krytyka jest, z resztą, jesteś trochę na forum, masz kilka lat. Jeszcze nie dawno złościłem się na określenie polaczek, forum mnie wyprostowało. Na szczęście poznaje świetnych ludzi. Jakby nie było, to zawsze do przodu.
Mocno odeszliśmy od tematu.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
Kiedyś w świecie kolei był ciąg artykułów o przebudowie modelu firmy Gutzold na Ty2 autorstwa Leszka Lewińskiego. Udało mi się ściągnąć te skany z adresu PZMK w postaci plików PDF. Obecnie strona www PZMK jest jakby nowa i nie widzę już tam tych artykułów (wydaje mi się, że to była właśnie ta strona). Myślę, że mając taką bazę w postaci tejże relacji można by się pokusić o przeróbkę samemu modelu Roco. No chyba, że ktoś nie czuje się na siłach - ale wtedy to trzeba się liczyć z kosztem pewnie "najbidniej" ze 2000zł za samą przeróbkę. Wiadomo, że jest ryzyko. Ale.... pełna satysfakcja jak się samemu coś zbuduje...
Czy wie ktoś jaki to był numer Świata Kolei, w którym był poradnik jak zrobić Ty2 w IV epoce modelarskiej ..?
Pozdrawiam wszystkich przyszłych uczestników dyskusji o tym parowozie :love:...
Zawsze czegoś ciekawego można się dowiedzieć o modelach i pierwowzorach.

ozzy

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 30
Tabor 408
Tabor 10