• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.657 392 7
Tak sobie czytam i zastanawiam się co to jest "model realistycznego wagonu"?... Czy wagon może być półrealistyczny na przykład? A model może być jego albo wiernym, albo pół-wiernym odtworzeniem...

Reakcje
439 294 188
Tak.Jest to model realistycznego wagonu używanego przez P.P.
"Za komuny"wszystkie przesyłki realizowane przez P.P. pomiędzy placówkami pocztowymi na terenie kraju realizowane były właśnie za pomocą kolei,jednak właścicielem wagonów-ambulansów była P.P.:)
Gratuluje wiedzy na temat wyglądu ambulansów czy tez wagonow pocztowych na PKP,czapki z głów

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 61 1
Odnośnie wagonów pocztowych na bazie Y-ków: są to typy 101C i 304C, wystarczy wpisać w google i zobaczyć jak wyglądały. Model tilliga to przemalowanka i tylko kolorem przypomina to co jeździło na PKP.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Moim zdaniem do restauracyjnego Bautzen89 (bardziej niż wyżej wymienione wagony standardu Y) pasowałyby jakieś wagony standardu Z. W 1993 była już spora grupa takich wagonów, a w kilku następnych latach wyprodukowano kolejne.

Jeśli chodzi o modele, to był wydany model wagonu typu 136A – ACME 52720
Bdmnu-x 51 51 21-70 122-8
, st. mac. Warszawa Grochów, rew. 28.02.93
http://www.reisezugwagen.eu/?p=16984
Zgadza się, wagony restauracyjne Bautzen '89 były wykorzystywane głównie, jeżeli nie wyłącznie, w pociągach IC i nielicznych dziennych międzynarodowych. Dlatego ten:
Możnaby się jeszcze zastanowić nad wagonem Görlitz90 z zestawu Ost-West Express – ACME 55135
Bdmnu 51 51 21-70 016-2
, st. mac. Warszawa Grochów, rew. 94.04.19 (jasnozielony)
http://www.reisezugwagen.eu/?p=22353
Pod względem oznakowania również pasuje, ale to jest wagon z przedziałami 8-miejscowymi.
raczej nie pasuje (podobnie, jak ten ciemnozielony), bo w pociągach IC obowiązywał standard 6-osobowych przedziałów także w 2 klasie. Natomiast jak najbardziej pasują wagony austriackie, bo taka restauracja jeździła w EC "Sobieski".
Możliwe, że coś z wagonów zagranicznych by się jeszcze dało znaleźć np. przedziałowe w oznakowaniu ÖBB, które umożliwiłyby zestawienie składu EC Sobieski: https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKP&cislo=105&rok=1994
Natomiast omawiane wagony nie jeździły w EC "Berolina", bo tam wagon restauracyjny zapewniały DB.

Dziwi mnie natomiast dyskusja o wagonach pocztowych Tilliga. Była już na ich temat dyskusja na forum i wydawałoby się, że powszechnie znany jest fakt, iż modele te są fikcyjne, bo odzwierciedlają wagon budowany dla DR na podstawie dokumentacji niemieckiej przez fabryki w Jugosławii i na Węgrzech. Wagony pocztowe budowy jugosłowiańskiej dla PKP, jak również pocztowe wagony polskie wyglądały trochę inaczej,

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.420 23 0
A jak wygląda odwzorowanie wyposażenia podwozia?
Podwozie wagonu restauracyjnego Bautzen89 firmy Roco:

ALA_2020_16k.jpg

ALA_2020_16l.jpg

ALA_2020_16m.jpg

A czy kolega @ALA dałby radę zrobić jakieś porównanie modeli obu producentów ;). Najlepiej, w klasycznej formie ukazujących poszczególne elementy i fragmenty obu pacjentów :)
Miałoby sens porównanie z modelem ACME, gdy ten się ukaże. Starego Tilliga wszyscy znają, a ja i tak nie posiadam aktualnej wersji tego modelu, a coś tam Tillig niedawno pozmieniał.

Czy ja wiem czy on jest taki lepszy niż stary poczciwy Tillig? ... Ale oznaczenia wciąż są robione metodą jakiejś naklejki UV, wypukłe, może ciut mniej niż na Husarzu czy Vectronie PKP Cargo.
Bzdura! Całość opisów na modelu Roco została wykonana tampodrukiem! Nie ma to nic wspólnego z tymi fatalnymi nadrukami, jakie wcześniej były stosowane na modelach tej firmy (a ostatnio także, o zgrozo, na modelach Piko!)!

... Nie mniej jednak to wg mnie wciąż wygląda tak jak wygląda i chyba z dwojga wolałbym Tilliga na tampo niż Roco w nowej formie
Kolejna bzdura! Nawet nie zamierzałem porównywać modeli Tilliga (a ściślej Sachsenmodelle) i Roco, ale po przeczytaniu powyższego, specjalnie sięgnąłem po starszy model, aby porównać ową grubość nadruków i nie widzę różnicy! Nadruki wykonywane metodą tampodruku też mają swoją grubość! Zwłaszcza te jasne, bo inaczej, na ciemnym tle, nie byłyby widoczne. I na modelu Sachsenmodelle wygląda to podobnie, jak na Roco.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
Bzdura! Całość opisów na modelu Roco została wykonana tampodrukiem! Nie ma to nic wspólnego z tymi fatalnymi nadrukami, jakie wcześniej były stosowane na modelach tej firmy (a ostatnio także, o zgrozo, na modelach Piko!)!
Kolejna bzdura! Nawet nie zamierzałem porównywać modeli Tilliga (a ściślej Sachsenmodelle) i Roco, ale po przeczytaniu powyższego, specjalnie sięgnąłem po starszy model, aby porównać ową grubość nadruków i nie widzę różnicy! Nadruki wykonywane metodą tampodruku też mają swoją grubość! Zwłaszcza te jasne, bo inaczej, na ciemnym tle, nie byłyby widoczne. I na modelu Sachsenmodelle wygląda to podobnie, jak na Roco.
Ja pod paznokciem wyraźnie wyczuwałem jednak wypukłość. Miałem ten wagon w ręku i starannie obmacałem. Napis WARS w moim odczuciu to ta sławetna naklejka. Moje subiektywne odczucie jest takie, że bardziej mi pasuje poczciwy Tillig/Sachsenmodelle. Podkreślam to tylko moje subiektywne odczucie. Każdy wybierze sobie to co będzie mu najlepiej pasowało. Konkurencja na rynku na szczęście i jednocześnie nieszczęście dla nas jest duża i mamy obecnie przesyt modeli spod znaku PKP.

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.314 21 0
Na fb znalazłem takie zdjęcie. I dyskusję o geometrii dachu wagonu Roco. Jednak niewiele wyjaśniającą. Który dach jest poprawny?
A czy to nie są przypadkiem dwa różne dachy? Zdjęcie 1 z dachem raczej Tillig, zdjecie 2 Roco?
Wycinki zdjęć znalezionych w sieci dawno temu, niestety nie potrafię podać źródła.

Załączniki

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
Nadruki wykonywane metodą tampodruku też mają swoją grubość!
Ciekawe, że modele ACME czy LS Models takiej grubości nie mają...chyba, że to nie tampodruk. Robo również tampodruk i malowanie i oznaczenia. Bez wypukłości. Tampodruk nie byłby aż tak wyczuwalny i widoczny. To są setne no może dziesiętne milimetra.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
Moim zdaniem Roco.

Najlepsze jest to, że niektórzy pokazują to też zdjęcia prawdziwego wagonu prod. Jugosłowiańskiej i doszukują się na tej podstawie niepawidlowosci w modelu Bauyzen'a89 prod. Roco.... Ludzie...
A ta świadczyłoby, że ludzie nie znają tych wagonów ani z perspektywy peronu ani krojonego kotleta na wysokości Korytowa...

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
Parę słów ode mnie. Bautzen 89 to pierwszy wagon pasażerski z Roco, który kupiłem po 17-18 latach przerwy. Dotychczas moją modelarską "świętą trójcą" wśród producentów był tercet PIKO/ACME/Rivarossi. Tak się składa, że wagony Goerlitz 90 i Bautzen 89 mają takie same wózki GP200 oraz ramy okienne. W gablocie po spięciu obu wagonów od razu zobaczyłem wyraźną różnicę na korzyść... Roco.
Wiem, że w przypadku Roco produkcja naszej knajpy to wypadek przy pracy, ale jestem miło zaskoczony, że jednak można pozytywnie zaskoczyć.
A tak nawiasem mówiąc, to patrzę na rocowską knajpę i jednak cieszę się, że przez lata skutecznie opierałem się zakupowi tego wagonu z Sachsena/Tilliga. Zakup wagonu Roco był świadomy, dający satysfakcję i nie pozostawiający miejsca na kompromisy pt. wstawi się w środek składu i jakoś to będzie wyglądało.

okna.jpg
GP200.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 408
Tabor 10