• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
Mówimy o modelu czy o lokomotywie samej ? Wymieniałem te bufory na czarne z białymi opaskami jeszcze w tym samym roku /2016/...
O modelu lokomotywy od PIKO, której fotki podziwiamy kilka postów wyżej z rewizją 2007.
Na zdjęciu z 2014 r. widać zamalowany biały prostokąt z przydziałem i napisy z datami rewizji tuż obok. Kto wie, może tak właśnie było w oryginale w 2007 jak to namalowano na modelu.... KLIK
Piszesz o 2016, tymczasem w 2014 (zdjęcie które zalinkowałem) zderzaki są /jeszcze/ brązowe.... Przypominam - data na modelu to 2007. Do 2016 jeszcze parę latek.... :)

Ostatnio edytowane:

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.420 23 0
Dzisiaj odebrałem w poznańskim sklepie Lokomotyw najnowszą restaurację "Wars" firmy Roco.
Poniżej kilka fotek.

ALA_2020_16a.jpg

ALA_2020_16b.jpg

ALA_2020_16c.jpg

ALA_2020_16d.jpg

ALA_2020_16e.jpg

ALA_2020_16f.jpg

ALA_2020_16g.jpg

ALA_2020_16h.jpg

ALA_2020_16i.jpg

ALA_2020_16j.jpg

Tak "na gorąco": model ładny i, oczywiście, lepszy od. opracowanego ćwierć wieku temu, modelu firmy Sachsenmodelle, obecnie produkowanego przez Tilliga. Jednak, chyba, obecnie oczekiwalibyśmy czegoś więcej. Szczególnie wnętrze, nie powala odwzorowaniem wyposażenia. Kuchni, właściwie, nie ma. Do tego stoły, fabrycznie, byle jak powtykane, że praktycznie każdy jest pochylony, więc pierwsze, co trzeba zrobić, to wagon otworzyć i to wszystko wyprostować.
Zakupu nie żałuję, ale ciekawy jestem, co pokaże ACME?!

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.400 137 19
Cóż... myślę, że nie będzie ani nadużyciem, ani przekłamaniem stwierdzenie, że od kilku lat firma Roco stała się producentem modeli... jakby to ująć... odrobinę lepszych niż "dolny standard". Oczywiście nie mowa tu o wszystkich, bo są i takie perełki jak miniatury parowozów serii 85 czy modele żurawi typu EDK 750. Generalnie jednak bazują w swojej ofercie na detalu w standardzie, który wprowadzili sporo lat temu, tzn. wówczas bardzo wysokim, przez co byli postrzegani jako producent z aspiracjami "do czegoś więcej", a także jako firma, która wyznacza standardy, oferuje modele na wysokim poziomie. Można odnieść wrażenie, że niejako spoczęli na laurach i w ostatnich latach zostali przegonieni przez "młodych zdolnych". Widać przejawy prób "zrywu", aby ten stan zmienić - prócz wcześniej wymienionych można dodać bardzo ładne modele lokomotyw V180/serii 118 - to jest właśnie właściwy kierunek. Niestety to wszystko kosztuje i "aby kasa się zgadzała" stosują też pewne zabiegi, które niekoniecznie przynoszą pożądany efekt oprócz dodatkowych € zaoszczędzonych na kosztach produkcji. Mam na myśli oczywiście stosowanie druku cyfrowego UV zamiast klasycznego, sprawdzonego i porządnego tampondruku. Nie ma co się rozwodzić na ten temat - pozwoliłem sobie przy okazji na offtop. Mam nadzieję, że nie macie mi za złe... wracając jednak do tematu.

Miniatura prezentuje się (zwłaszcza z zewnątrz) dosyć okazale. Cieszę się, że nie zapomnieli przy produkcji tego modelu i o naszym rynku - na pewno jest to dużo lepsza alternatywa dla leciwego modelu produkcji TILLIG'a (ex. SACHSENMODELLE). Zastanawiam się jednak czy należałoby się spodziewać jakiejś oferty w postaci pasujących wagonów do niego. Jeśli się nie mylę to od Roco chyba nie mamy w tej kwestii na co liczyć w chwili obecnej. A.C.M.E. owszem, miałoby co nam zaproponować, ale... na razie czekamy na wiele innych zapowiedzianych na ten rok nowości. Czy pokusiłby się ktoś o wspomnienie, które z dotąd wydanych modeli można by zestawić z modelem tego wagonu restauracyjnego?

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
705 9 1
Dzisiaj odebrałem w poznańskim sklepie Lokomotyw najnowszą restaurację "Wars" firmy Roco.

A jak wygląda odwzorowanie wyposażenia podwozia? Ja niedawno kupiłem bagażowego Bautzena CD i tam dół wygląda fatalnie. Wagon nie ma też tak dobrych własności trakcyjnych, jak starsze Roco.

A porpos ACME - kupiłem też wydaną w tym roku (o czasie! - zgodnie z zapowiedzią) restaurację CD, jakość wykonania znowu bardzo wysoka (po lekkim obniżeniu jakości w polskiej restauracji ACME) - znowu działają zderzaki, pasują sprzęgi, no i detal - np. serwetki na stołach :)

Valec

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 3 0
Czy pokusiłby się ktoś o wspomnienie, które z dotąd wydanych modeli można by zestawić z modelem tego wagonu restauracyjnego?
Zrobiła to już firma PMR-Modele:
Model pasuje pod względem przydziału i daty naprawy, do następujących modeli:
- PMR 515500 Adu-x typ 112Ag (HCP/1980, Nr fabr. 17003) Stacja W-WA GROCHÓW REV/NS/94.05.16
- Roco 64818 Bdnu-x (typ Y/B Bautzen 84), St. W-wa Grochów, REV/OP/93.12.10
- Roco 64819 Bdnu-x (typ Y/B Bautzen 84), St. W-wa Grochów, REV/OP/93.07.20
- Roco 64821 WLABd (typ Bautzen 86), St. W-wa Grochów, REV/Pr./93.09.16

Od siebie dodam, że dołączyć można jeszcze:
Wagon osobowy Y/B Goerlitz78, Bdnu-x, Warszawa Grochów, SACHSENMODELLE 14349 Rev. 12.06.1993
Pasować też chyba będzie ciemnoniebieska kuszetka ROBO 244610

Miko

Aktywny użytkownik
Reakcje
214 0 0
które z dotąd wydanych modeli można by zestawić z modelem tego wagonu restauracyjnego?
Moim zdaniem do restauracyjnego Bautzen89 (bardziej niż wyżej wymienione wagony standardu Y) pasowałyby jakieś wagony standardu Z. W 1993 była już spora grupa takich wagonów, a w kilku następnych latach wyprodukowano kolejne.

Jeśli chodzi o modele, to był wydany model wagonu typu 136A – ACME 52720
Bdmnu-x 51 51 21-70 122-8
, st. mac. Warszawa Grochów, rew. 28.02.93
http://www.reisezugwagen.eu/?p=16984

Możnaby się jeszcze zastanowić nad wagonem Görlitz90 z zestawu Ost-West Express – ACME 55135
Bdmnu 51 51 21-70 016-2
, st. mac. Warszawa Grochów, rew. 94.04.19 (jasnozielony)
http://www.reisezugwagen.eu/?p=22353
Pod względem oznakowania również pasuje, ale to jest wagon z przedziałami 8-miejscowymi.

Możliwe, że coś z wagonów zagranicznych by się jeszcze dało znaleźć np. przedziałowe w oznakowaniu ÖBB, które umożliwiłyby zestawienie składu EC Sobieski: https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKP&cislo=105&rok=1994

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
Z szacunkiem, ale weźcie koledzy lepiej przyglądajcie się zdjęciom, które sami publikujecie (twój post wyżej). Przecież to inny typ wagonu. Malowanie Tillig wziął z wagonu PKP, ale pomalował model innego typu wagonu, który jedynie obrysami podobny jest do poczty z torów PKP. Obrysami, tzn. (z grubsza :) ) kształtem pudła wagonu, długością.... i tym, że oba wagony mają wózki dwuosiowe. Innych "podobieństw" nie widzę.
Pewnie są osoby które to kupią. Jedne bez świadomości "oszustwa", inne ze świadomością (są tacy, co kupują wszystko co ma napis PKP)... a skoro są tacy co kupują, to im.... produkują. Jednak w sensie stricte modelarskim wagon się do niczego nie nadaje. No.... może dzieci wciągnie w zainteresowanie modelarstwem. I tu widzę główne zastosowanie tego wypustu.

Osobiście gdybym takie coś miał w domu i niechcący na to nadeptał zamieniając go w kupkę plastikowych kawałków.... pewnie bym za bardzo nie żałował.

PS. Podobny jest też wypuszczony przez TILLIGa w skali TT.
(TT-tkowicze nie mają łatwo z przemysłem wielkoseryjnym PKP....).

Ostatnio edytowane:

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
362 98 10
Tak.Jest to model realistycznego wagonu używanego przez P.P.
"Za komuny"wszystkie przesyłki realizowane przez P.P. pomiędzy placówkami pocztowymi na terenie kraju realizowane były właśnie za pomocą kolei,jednak właścicielem wagonów-ambulansów była P.P.:)

Ostatnio edytowane:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
Nie tylko Ty takiego oczekujesz :) Ja mam nadzieję, że wydadzą taki (w sumie pora wymienić starego Tilliga na ten lepszy, od Roco).
Czy ja wiem czy on jest taki lepszy niż stary poczciwy Tillig? Lepsze ma na pewno światła końca składu, bo na światłowodach, nie namalowane. Ale oznaczenia wciąż są robione metodą jakiejś naklejki UV, wypukłe, może ciut mniej niż na Husarzu czy Vectronie PKP Cargo. Nie mniej jednak to wg mnie wciąż wygląda tak jak wygląda i chyba z dwojga wolałbym Tilliga na tampo niż Roco w nowej formie

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 408
Tabor 10