• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

vitasem

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 11 0
Nie mój Draculo. Ewidentny błąd to hamulec Westinghouse, podczas gdy wagon ze zdjęcia to niemiecki wojenny z K-K. Co widać na zdjęciu jak byk. I ze zrobieniem czego nie było problemu. Ale ktoś zrobił Somosierrę.
A to zdjęcie na ,które kolega cały czas się powołuje ,można zobaczyć?

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
438 4 0
W przypadku czarnej cysterny w ep. IVa jest to ewidentny błąd ...projektującego dokumentację .
Owym " kopytkarzem projektantem " dokumentacji do pierwszej partii 3 cysterna w ep. IIIa , IIIc i IVa był .......
I to są jego błędy. Nie rozumiem po co ?! wziął się za tak odpowiedzialne zadanie ?!

Z ostatnich info. od Naczelnego Archiwisty wynika że Exact train nawiązał wreszcie współpracę z odpowiednią osobą - a jest nią oczywiście K.Koj .
Wiesz co... ktos powinien Cie uciszyc na dobre. Do poki wygadywales swoje wyssane z palca madrosci, mozna to bylo znosic. Ale gdy sypiesz oszczerstwa pod konkretnym nazwiskiem to mnie juz szlak trafia. Dla Twojej informacji pojekt zostal wykonany poprawnie. To producent nie sprostal temu co bylo na projekcie. I nie wmawiaj ludziom, ze szanowany p. K.Koj jest jedynym co posiadl tajemna wiedze i prawo do wykonywania projektow. Exact zglosil sie do kogos innego. Pan K.Koj nie ma i nie bedzie miec monopolu na tworzenie modeli. Takie czasy i klimat. Mozesz z tym walczyc ale moze Ci pary zabraknac. Wiec radze przemyslec Tobie co wypisujesz oczerniajac innych. Chociaz zdaje sobie z tego sprawe ze to moze byc dla Ciebie nadzwyczaj skomplikowane zadanie. Ale wierze ze podejmiesz probe wysilku... zapewne z kazdemu znanym - marnym tego skutkiem...

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

vitasem

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 11 0
Wiesz co... ktos powinien Cie uciszyc na dobre. Do poki wygadywales swoje wyssane z palca madrosci, mozna to bylo znosic. Ale gdy sypiesz oszczerstwa pod konkretnym nazwiskiem to mnie juz szlak trafia. Dla Twojej, informacji pojekt zostal wykonany poprawnie. To producent nie sprostal temu co bylo na projekcie. I nie wmawiaj ludziom, ze szanowany p. K.Koj jest jedynym co posiadl tajemna wiedze i prawo do wykonywania projektow. Exact zglosil sie do kogos innego bo Twoj bozek sie na nich wypiął. Pan K.Koj nie ma i nie bedzie miec monopolu na tworzenie modeli. Takie czasy i klimat. Mozesz z tym walczyc ale moze Ci pary zabraknac. Wiec radze przemyslec Tobie co wypisujesz oczerniajac innych. Chociaz zdaje sobie z tego sprawe ze to moze byc dla Ciebie nadzwyczaj skomplikowane zadanie. Ale wierze ze podejmiesz probe wysilku... zapewne z kazdemu znanym - marnym tego skutkiem...
To ja zadam koledze proste pytanie.
Jeżeli projekt był prawidlowy i wina lezy wyłącznie po stronie Exact train ,to dlaczego ten bubel został odebrany przez polskiego dystrybutora i sprzedawany polskim kolekcjonerom.
Większość z nich nie na takiej wiedzy, aby samemu ocenić prawidłowość wykonania modelu.
Cos tu jest nie tak panie kolego.

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
438 4 0
To pytanie należy zadać dystrybutorowi. Ale podejrzewam, ze jak wszędzie chodzi o kasę. Chciałbym zaznaczyć ze w przypadku tej cysterny projekt był wykonany w celach społecznych na prośbę firmy Exact Train która sama zgłosiła się do mojego taty. Projekt został wysłany poprawny. To producent sam podjął decyzje jak model ma finalnie wyglądać.

muminek

Znany użytkownik
Reakcje
496 46 1
Nabić Dracule na pal albo na czosnek, nie pamiętam co tam w legendach działało. :p:eek:o_O:devil::X3:
A na poważnie to co jest nie tak z czarną cysterną E-T ?

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.968 538 29
sprzedawany polskim kolekcjonerom.
Większość z nich nie na takiej wiedzy, aby samemu ocenić prawidłowość wykonania modelu.
Cos tu jest nie tak panie kolego.
Ja tylko w jednej kwestii, bo się nie znam na tym o czym piszecie, ale zawsze zastanawia mnie jak można coś kolekcjonowac i nie mieć o tym żadnej wiedzy.
Coś tu jest nie tak Panie Kolego z tymi kolekcjonerami.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.336 669 30
Bez przesady, trudno się spodziewać, żeby każdy zbierający modele miał taką wiedzę na temat oryginałów, jak znany wszystkim kolega Krzysztof Koj i jeszcze może kilka, czy kilkanaście innych osób. Między brakiem jakiejkolwiek wiedzy na temat kolekcjonowanych przedmiotów a pełną znajomością wszystkich szczegółów jest bardzo szerokie pole dla przeciętnych zbieraczy, takich choćby jak ja. Też nie znałem tych szczegółów, a jedną z wartości m.in. tego forum jest to, że można tu się o tym dowiedzieć. Ale proszę o prowadzenie tej dyskusji z zachowaniem podstawowych zasad kultury. Usunąłem z wcześniejszych wpisów nazwisko projektanta modelu i proszę już tego aspektu nie wywoływać ponownie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.932 476 99
Też jestem za kulturą na forum.... ale skoro jej wymagamy, to sami się jej trzymajmy....
Wiesz co... ktos powinien Cie uciszyc na dobre. Do poki wygadywales swoje wyssane z palca madrosci, mozna to bylo znosic. Ale gdy sypiesz oszczerstwa pod konkretnym nazwiskiem to mnie juz szlak trafia.
Skoro tak trzymacie poziom wytykając innym, to sami trzymajcie do końca. Ale widzę, że kolejni się wkręcają:
Nabić Dracule na pal albo na czosnek
Straszne to...

vitasem

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 11 0
Po raz kolejny okazuje się, że "kolekcjonerzy" taboru, swoją wiedzę kończą na cenie modelu.
Tylko bez tych " kolekcjonerów" nie byłoby w ogóle rynku modeli wielkoseryjnych.
Nie każdy musi być ekspertem do tego stopnia ,żeby wiedział ,że cysterna z konkretnym numerem inwentarzowym miała taki ,a nie inny rodzaj hamulców .
To jest rola projektanta dokumentacji oraz polskiego dystrybutora modelu!!!

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.068 453 7
A na razie, zamiast spierać się o przysłowiowe "duperelki" - zastanówmy się jak obecna sytuacja wpłynie na nasze plany zakupowe w bieżącym roku.
Co będzie z dostawami modeli i ich cenami....

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Dla Twojej informacji pojekt zostal wykonany poprawnie. To producent nie sprostal temu co bylo na projekcie. I nie wmawiaj ludziom, ze szanowany p. K.Koj jest jedynym co posiadl tajemna wiedze i prawo do wykonywania projektow. ...
Naprawdę projekt został wykonany poprawnie ??? I to producent nie poradził sobie z odczytaniem projektu tak, że cysternę z IVa wymalował na czarno, zamiast na szaro, i dał Westinghouse zamiast K-K ???
Czy jednak wychodzi na to, że na razie jednak pp Koj i Etmanowicz wiedzą wystarczająco wiele, by zaprojektować dobry model?
I oprócz tego PMR ma wciąż [a może nawet coraz większą] kontrolę nad przesłanymi projektami, i zawsze dba by producentowi się "coś nie pomyliło" w projekcie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 50
Tabor 581
Tabor 172
Tabor 408
Tabor 10