• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.617 14 6
Mam pytanie odnośnie tych kłonic, [ rozumiem że chodziło w tym przypadku o drewniane kłonice ] to zarządzenie MK o ich usunięciu z wagonów platform pochodziło z którego roku?.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.709 65 3
Myślę że na to pytanie może odpowiedzieć kolega @Krzysztof Koj. Ja nie chcę spekulować i wymyślać teorii ale w naszym kraju jak zwykle realizacja zarządzań ma swoją inercję.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
773 8 0

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.813 37 1
te pojedyncze kłonice to posiadają wagony powojennej polskiej budowy - 2Z, 3Z, 4Z - są to kłonice obrotowe metalowe

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.723 443 99
Widzę tu małą nieścisłość. Według oferty Modelmanii, wagony z 5 edycji mają przydział Wrocław. Na zdjęciu w powiększeniu też to widać. Na ulotce Piko jest przydział Gdynia. Kto ma rację ? http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_17_24_49&products_id=98564 oraz http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_17_24_49&products_id=98565
Będzie Gdynia, gdyż PIKO POLSKA potwierdziło to swego czasu na swoim profilu facebook (jeszcze przed ukazaniem się ulotki). I ma pasować do wydanej już wcześniej SP42-043 z Gdyni (rev. 1979). Czyli epoka IVb, choć spokojnie jeździły te wagony w początkach epoki IVc w takich oznaczeniach. A co do nieścisłości, o której kolega pisze - stara wygodna praktyka z wklejaniem już istniejących wizualizacji. Poza tym nikt by nie wydawał oficjalnej ulotki z takim błędem w opisie.

Reasumując... Wagony te wraz ze wspomnianą lokomotywą i wydanym jako pierwszy przez Rivarossi składem wagonów piętrowych Bipa z Gdyni (rev. 1980) mogą stworzyć pełny skład pociągu z końca epoki IVb i początku IVc.

Ostatnio edytowane:

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Nie tylko wizualizacje bo w opisie też jest Wrocław ale ok, pewnie błąd jakiś :) Tak czy inaczej zgłosiłem temat w sklepie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.723 443 99
Nie tylko wizualizacje bo w opisie też jest Wrocław ale ok, pewnie błąd jakiś :) Tak czy inaczej zgłosiłem temat w sklepie.
I w opisie i na zdjęciach w tym sklepie jest błąd. Widoczny tam na fotkach numer wagonu 50 51 21-48 534-4 zdradza, że to wcześniej wydany model (z przydziałem Wrocław), a nie ten, który opisany jest teraz w ulotce PIKO jako nowość na Luty 2020 z przydziałem Gdynia. Nie kierował bym się tak do końca informacjami podawanymi w sklepach, a bardziej zwracałbym uwagę na informacje podawane przez producenta.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Mimo ostrzeżenia rozwinęła się idiotyczna dyskusja o wirusie, więc usunąłem wszystko szybciej, niż zamierzałem. Następne wpisy na ten temat będą usuwane natychmiast, jak je zauważę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 408
Tabor 10