• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
Zupełnie nie profesjonalnie.... bo i nie mam warunków ....ale powiem Wam że modele jakie nabyłem dzisiaj w Rybniku zachwycają !! Żałuję iż nie załapałem sie na poprzednie wypusty, kolejne wydania jak najbardziej łyknę i polecam . Wagony cacuszka !
Przy okazji nabyłem 104A....też piekny , będzie niezły składzik :)
ryb 008-1.jpg
ryb 006-2.jpg

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
Poza zapowiadanymi wciąż węglarkami ex Villach, ex Linz i dopiero co wydanymi cysternami o pojemności 24 metrów sześciennych, w katalogu pojawiły się zapowiedzi nowych wydań znanych nam już konstrukcji:

Ex20761 - kryty z budką hamulcową ex Oppeln, epoka III, seria Kddth, z ładunkiem;
Ex20765 - kryty ex Oppeln, epoka III, seria Kdt, z ładunkiem;
Ex20762 - kryty ex Oppeln, epoka IV(a), seria .Glm (Kddt), z ładunkiem;
Ex20766 - kryty ex Oppeln, epoka IV(a), seria .Glmr (Kddth), z ładunkiem;

EDIT: były już zapowiadane w październiku ur.
Ex20384 - węglarka ex Klagenfurt, epoka IV(b), seria .E, z metalowymi drzwiami;
Ex20385 - węglarka ex Klagenfurt, epoka IV(b), seria .E, z drewnianymi drzwiami i zastrzałami;
Ex20386 - węglarka ex Klagenfurt, epoka III, oznakowanie z orłem, drewnianymi drzwiami i zastrzałami.

Ostatnio edytowane:

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.796 37 1
z wizualizacji wynika że chłodnia powinna być ok, szkoda że nie ma informacji o wersji 11 ryflowej. A pocztowy to fikcja, nasze 101C czy 304C mają nawet na pierwszy rzut oka inny kształt dachu.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Taka sama bezczelna przemalowywanka, jaką Tillig odstawił ponad 10 lat temu w TT. Jako bazę użyli nawet ten sam typ wagonu:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=13813:(
W H0 była koło 15 latemu, i na allegro potrafi osiągać naprawdę chore ceny. Tak, że E.U.Geniusze biznesu już nie będą mieli takich przebitek na jeleniach.
Sam pomysł chłodni podsunął Tilligowi P.M.R. Mam nadzieję, że łaskawcy z Tilliga zwrócą się do niego też o zaprojektowanie dokładnych oznaczeń, a nie będą "robić samemu".
Na wersję 11ryflową bym nie liczył. I tak dobrze jeśli będzie gładka i ryflowana, oraz różne ilości zawiasów od drzwi.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.427 23 0
Też bym się cieszył z tych chłodni, jednak jeśli modele będą wyglądały tak, jak na wizualizacjach w katalogu, to obawiam się, że to jednak nie będą modele polskich chłodni, tylko czegoś podobnego.:(
Co do pocztowego, to jest to model wagonu bagażowego, udający pocztowy. W barwach Poczty Polskiej wydawany był już dwukrotnie, za drugim razem oznakowanie było wzorowane na jugosłowiańskich wagonach GOSA i, z tego co widzę, teraz będzie podobnie.

krzysieksn61

Aktywny użytkownik
Reakcje
103 8 3
Ja zdecydowanie też. Jeżeli zrobią je porządnie i będą bazować na porządnej dokumentacji w zakresie oznakowania, to rozbiją bank na kilka ładnych lat.
Tak tylko musiałoby wyjść kilka różnych numerów tych chłodni wtedy to ma sens tak jak w przypadku wagonów krytych 223K/1 z Rivarossi wyszło aż 12 numerów z epoki III/IV.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 41
Tabor 408
Tabor 10