• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2019

Ty42

Ostrzeżony
Reakcje
198 265 5
Nikt nikogo nie zmusza nawet do brania za darmo, a tym bardziej do kupowania. Ale to, że model się komuś nie podoba, to nie powód, żeby szafować niepotrzebnymi inwektywami. Czy nie wystarczająco dużo jest hejtu w internecie, żeby jeszcze tu tak postępować?
już ponad 4 tyś za SN61 elwisa :)
Model ma być dla wszytskich! Nie tylko dla "ELYTY" śpiącej na złotówkach, czy tam Ojro. Cena modelu MUSI BYĆ PRZYSTĘPNA, nie być ceną z sufitu, jak ta podana wyżej. (cóż z tego, że Clayton jest w tym przypadku z blach) Nic z tego.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Model ma być dla wszytskich! Nie tylko dla "ELYTY" śpiącej na złotówkach, czy tam Ojro. Cena modelu MUSI BYĆ PRZYSTĘPNA, nie być ceną z sufitu, jak ta podana wyżej. (cóż z tego, że Clayton jest w tym przypadku z blach) Nic z tego.
Ile tak naprawdę warte te blachy najlepiej można było zobaczyć po wydaniu seryjnego, plastikowego modelu SP45.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.738 62 3
Nie lubię wdawać się w pyskówki, ale ani ja, ani Krzysiek nikogo nie zmuszamy do nabywania tych modeli. Możecie sobie zrobić sami w takiej jakości i wycenić włożone materiały i wkład pracy. Zobaczymy ile wam wyjdzie.
Dziwne, że na brak pracy nie nażekam.

Bernard Sobczyk

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
520 14 1
Cena nie jest z sufitu. To realne koszty wytrawienia blach i robocizny. Każdy kupuje to co lubi. Ja wolę blachę nawet jak mam wydać na to tyle...

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Można się śmiać ale postawmy obok siebie SP45 od Piko i tę z blaszek... Porównanie wcale nie wyjdzie źle na rzecz Piko. Weźmy teraz jeszcze pod uwagę cenę...
Zresztą nikt teraz nie kupuje SP45 czy SU46 z blaszek, tego "rękodzieła nie dla wszystkich". Ciekawe dlaczego?
W każdym razie odeszliśmy od meritum...

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7
Ja rzeknę tak. Po nabyciu MTB SN52 po raz kolejny dostałem rozczarowania. Wcześniej kupiłem ST43 i SU46. A jeszcze ST43 kupiłm z felernym nadrukiem - trudno. Tak że temat SN61 mało mnie rajcuje. Jak znowu będzie świecący dach, pogięte bufory - to mocno się będę zastanawiał.. 9 stów za SN52 - to nie mało. A też nie wiem jak sobie Pepiki liczą te ceny w koronach. Przecież u nich 5 kafli to kupa kasy! MTB - dziadowska firma - guano warta - tłucze modele na drukarkach 3D i wszystko w temacie...

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7
Te modele są prymitywne i często nie trzymają podstawowych wymiarów. To jest jakiś fenomen, że ludzie to kupują. Z drugiej strony np. dla EP05 nie ma i nie będzie raczej alternatywy.
No fakt - nie ma. Dlatego dla mnie SN52 oraz ST43 dobrze wyglądają jedynie w gablocie, w peryspektywie. SU46 leży sobie w pudełku i oczekuje na sprzedaż...:confused:...

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
636 3 1
Cóż to za "bolszewizm"?!
Model nie musi być dla wszystkich! Cena modelu NIE MUSI BYĆ PRZYSTĘPNA, może być ceną "z sufitu" (chociaż, akurat w tym przypadku, "ceną z sufitu" wcale nie jest!). To jest akurat bardzo ważne, że ten "Clayton" jest z "z blach",ponieważ to własnie decyduje o kosztach wytworzenia tego modelu i jego montażu.
A tak w ogóle, to modele nie są artykułem pierwszej potrzeby i nie są dla wszystkich, i nie wszyscy muszą je mieć.
Nie są to w końcu bułki, ani np. papier toaletowy...

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
927 60 10
Dla mnie każdy model ma cenę graniczną, która wg moich osobistych odczuć jest cena maxymalną jaką jestem gotów zapłacić. Pozostając przy zdrowych myślach i akceptowalny budżecie. I tu cena za MTB ST43 z dedykowanym dekoderem jazdy + kw = 600 zł, znalazłem i kupiłem we wrześniu. EN57 zestaw do budowy z napędem + kalki + pantografy + elektronika + pierdoły i niezbędne duperele = 1500 zł, mam.
Każdy model ma swoją cenę, jedna jest akceptowana, jedna graniczną, a inna absurdalna. Marzę o o SU46, ale 900 zł za minimum dekoderowej jazdy jest na razie nad granicą akceptacji i rozsądku.

Marzę o "blaszane" wersji SP45 od Ostbahna ale mnie nie stać. Wiem jednak, że kiedyś ulegnie i będę miał swoją wymarzoną SP45-052 z blasze pełny wypas.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
636 3 1
Dla mnie każdy model ma cenę graniczną, która wg moich osobistych odczuć jest cena maxymalną jaką jestem gotów zapłacić. Pozostając przy zdrowych myślach i akceptowalny budżecie. I tu cena za MTB ST43 z dedykowanym dekoderem jazdy + kw = 600 zł, znalazłem i kupiłem we wrześniu. EN57 zestaw do budowy z napędem + kalki + pantografy + elektronika + pierdoły i niezbędne duperele = 1500 zł, mam.
Każdy model ma swoją cenę, jedna jest akceptowana, jedna graniczną, a inna absurdalna. Marzę o o SU46, ale 900 zł za minimum dekoderowej jazdy jest na razie nad granicą akceptacji i rozsądku.

Marzę o "blaszane" wersji SP45 od Ostbahna ale mnie nie stać. Wiem jednak, że kiedyś ulegnie i będę miał swoją wymarzoną SP45-052 z blasze pełny wypas.
I to jest właśnie jedyne słuszne podejście do cen konkretnych modeli.
Dla każdego z nas inna cena jest akceptowalna, graniczna lub absurdalna. To jest sedno sprawy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 39
Tabor 349