Kupiłem model Piko 59270-2, czyli SM42-1023. Spojrzałem do internetu w poszukiwaniu zdjęć oryginału. I co? I wygląda mi na to, że model nie odzwierciedla swym wyglądem oryginału w odniesieniu do oznaczeń. Biorąc pod uwagę, iż jest to wznowienie modelu z nowym numerem, to moim zdaniem producent poszedł na łatwiznę totalną, nadał modelowi kilka oznaczeń zgodnych z oryginałem, a reszta to zupełna dowolność. A zatem do dupy z takim modelem, bo o ile wiadome jest dla mnie od dawna iż model ten ma wiele różnic i uproszczeń względem oryginału, o tyle oznaczenia można wykonać w pełni zgodnie z oryginałem, a tu zupełnie i ten temat olano.
Dobra rada dla wujków co będą mi chcieli udowodnić że się mylę. Zanim wstawicie fotkę oryginału, dokładnie porównajcie z modelem. Jeśli nie macie pewności, że macie fotkę na jakiej oryginał wygląda tak jak model, to nie wstawiajcie jej, bo ja mam takie oko że w mig zauważam błędy.
Dobrze, że ja nie prowadzę jakiejś strony, czy chociaż wątku na tym forum gdzie bym porównywał modele do oryginałów i punktował błędy, bo przy niektórych modelach byłaby masakracja.