• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2019

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.871 525 30
Żeby nie było wielkiego rozczarowania, chyba muszę dodać, że w artykule są tylko dwa zdjęcia modelu, po jednym z profilu każdej z dwóch wersji PKP.

Hornet

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
zależy co - przemalowanki są podobne i całkiem niepodobne
Z przemalowankami jest ten problem, że nie ma łatwo dostępnej wiedzy na temat tego co jest, a co nie jest przemalowanką. Nie każdy (w tym ja) jest to w stanie rozróżnić. Na bieżąco śledzę forum i wyszukuję takich informacji na temat interesujących mnie modeli i jak coś jest przemalowanką to nie kupuje. Informacje te zawarte są jednak w treści różnych postów i nie zawsze da się wszystko wyłapać. Poszukiwanie informacji po jakimś czasie wymaga przekopania się przez sporą ilość wątków - zobaczcie ile stron ma ten wątek. Mam w pracy kolegę, kolekcjonera, który niestety nie ma czasu na śledzenie na bieżąco informacji i zdarza mu się kupić ordynarne przemalowanki. On i jemu podobni napędzają rynek i mamy co mamy. Może warto by w wątku "Nowości PKP 2019 -wybrane informacje" zaznaczać co jest, a co nie jest przemalowanką i dzięki temu choć trochę ograniczymy ten proceder.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Biorąc pod uwagę to jakim zainteresowaniem u producentów cieszy się nasz rynek należy przyjąć, że każdy model, który nie jest typowym wagonem polskiej konstrukcji stanowi w jakimś stopniu tzw. "przemalowanke". Jednak poziom zbieżności formy wagonu zagranicznego i polskiego może być na tyle duży, że może i jest to przemalowanka jednak w bardzo dużym stopniu odpowiadającą polskiej konstrukcji. Na przykład wagony budowane na podstawie ujednoliconych wytycznych UIC mogą, choć nie muszą być bardzi podobne. Wagon Rivarossi (23k) stanowi oczywiście przemalowanke, lecz bardzo zbliżoną do naszych konstrukcji PKP. Ja w każdym razie je kupuje. Poziom dopuszalnej niezgodności lub zgodności każdy musi sobie sam określić.
Osobną kategorię stanowią dla mnie tzw. "fake". To jest jawne oszustwo ponieważ wagon posiada często konstrukcję bardzo różniącą się od tego co ma przedstawiać. Tu jest przykładem Falns ROCO którego nigdy nie kupię.
Osobny temat gdzie zwięźle będzie opisane jak blisko dany model odpowiada polskiemu oryginałowi uważam za dobry pomysł. Jednak nie powinien to być temat otwarty żeby niepotrzebne dyskusje nie miały w nim miejsca.

czang

Użytkownik
Reakcje
115 2 0
Myślę, że najlepszym miejscem aby zamieścić informację o zgodności bądź nie, byłby przypięty wątek "Nowości 2019". Czy Kolega Remaj12 czułby się na siłach, prezentując nowości zamieszczać informację w jakim stopniu model odpowiada oryginałowi?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.871 525 30
Tylko kto miałby formułować takie opisy? To jest strona konkretnego sklepu, prowadzonego przez jednego z naszych kolegów i trudno od niego wymagać, by brał odpowiedzialność za ścisłość i wiarygodność takich opisów i ocen. Ja bym się na coś takiego nie zdecydował.

Tarka

Aktywny użytkownik
PKMK
Reakcje
206 1 0
Tak trochę z innej beczki. Czy ktoś kto ma modele d TRIX-a mógłby się wypowiedzieć jak ich modele jeżdżą i jak radzą sobie z odwzorowaniem rzeczywistości, oraz na ile solidnie wykonane są ich modele?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.871 525 30
A co to są
?
Ogólnie, modele Trixa są zwykle bardzo dobre i solidne. Co do wierności odwzorowania, to jak zwykle, różnie bywa w różnych konkretnych modelach. Trzeba też pamiętać, że część wagonów pasażerskich jest wykonywana jako skrócone, 1:93,5.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
Panowie ! Jest takie powiedzenie : pomóż sobie sam ...
Nich każdy zainteresowany profesjonalnie modelarstwem kolejowym PKP zakupi taką książeczkę za jedyne 68zł :
ATLAS wagonów towarowych . Paweł Terczyński.
Do tego wsparcie w postaci wyszukania dodatkowych zdjęć w necie. Zazwyczaj coś się pojawi ...
I większość zagadnień wagonów PKP macie samodzielnie rozwiązany.
Wiadomo że obce konstrukcje w oznaczeniu PKP w epoce III i IV są praktycznie w 100% poprawne.
Prawie do wszystkich robił dokumentację Krzysztof Koj.
A numeracja była na podstawie
Księgi Inwentarzowej PKP ...

Niestety żadnemu z Was kobieta nie poda Atlasu Wagonów Towarowych - skłaniając się przy tym - w niedzielne popołudnie .
To musiała by być kobieta o wyrafinowanej kulturze gejszy ... ;)
Inteligentna kobieta zrobi wszystko z aksamitną łagodnością co odciągnie mężczyznę od interesowania się innymi kobietami.
Przeciwnie z takim tytułem w rączkach balibyście się spędzić niedzielne popołudnie ! :LOL:
Bo to byłoby NIELEGALNE ! :LOL:
Już słyszę te losze ryki :

a co ty czytasz ?! ty czytasz o wagonach ?! TYLE CZASU ?! ...CZYM TY SIĘ ZAJMUJESZ ?! :eek:

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
Podczas naszej rozmowy w piątek padło zdanie Krzysztofa Koja : " tak to już nie jest tajemnicą " ...
Więc informuję Szanownych że drugim z trzech nowych konstrukcji wagonów PKP o których wspominałem że ukażą się w 2019 r...
Jest polski wagon samowyładowczy 418V firmy Albert Model .
Konstrukcja ta jest w końcowej fazie wykonania. I w oznaczeniu PKP ukaże się na przełomie I i II kwartału.
Podaję dla nie posiadających jeszcze ( ! :mad: ) Atlasu Wagonów Towarowych że , oryginał był budowany
w latach 1977 ( polska epoka IVb ) - 1992 ( pol.ep. IVd ) w liczbie 2799 szt. w Zielonej Górze.

Model ma mieć wychylne pudło !

Ostatnio edytowane:

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
Podczas naszej rozmowy w piątek padło zdanie Krzysztofa Koja : " tak to już nie jest tajemnicą " ...
Więc informuję Szanownych że drugim z trzech nowych konstrukcji wagonów PKP o których wspominałem że ukażą się w 2019 r...
Jest polski wagon samowyładowczy 418V firmy Albert Model .
Konstrukcja ta jest w końcowej fazie wykonania. I w oznaczeniu PKP ukaże się na przełomie I i II kwartału.
Podaję dla nie posiadających jeszcze ( ! :mad: ) Atlasu Wagonów Towarowych że , oryginał był budowany
w latach 1977 ( polska epoka IVb ) - 1992 ( pol.ep. IVd ) w liczbie 2799 szt. w Zielonej Górze.

Model ma mieć wychylne pudło !
Mam do ciebie pytanie Szanowny Hrabio!
Jaka będzie ta trzecia konstrukcja?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 39
Tabor 349