• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2019

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.050 275 41
Późną jesienią zastałem w rozm.tel. naszego Narodowego Archiwistę przy rysowaniu Gags .
Gags Piko to była pierwsza nowa konstrukcja PKP na 2019.
Drugą jest dumcar 418V Albert Model.
Trzecia ukaże się na przełomie II i III kw.
Mogę tylko ujawnić że trzecia konstrukcja nie jest w fazie rysunków , ale są już prowadzone nad nią zaawansowane prace
zagranicznego producenta.
Zaznaczam że nie mam na myśli firmy Robo ani S-M.

Zarówno Gags jak i 418V to wagony wahadłowe które będą pruć kieszenie realistów składów wagonowych .
Trzecia nowość też będzie pruć Wasze kieszenie.
I w interesie mniej zamożnych fanów miniatur wagonów PKP HO zamieszczam te ogólne informacje.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Zarówno Gags jak i 418V to wagony wahadłowe które będą pruć kieszenie realistów składów wagonowych .
401K, o ile nie będzie miał tego wielkiego napisu wahadłowego, to przysłowiowa panienka do wszystkiego. Zwłaszcza po wybiciu rodziny 23K w początkach 90tych.
Np. https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?017,8813953 - zdjęcie 8.
Uacs paradoksalnie też. O ile z wielkich cementowni wychodził jako wahadło, to potem składy rozdzielały się na mniejsze zapotrzebowania.
Bardziej homogeniczne są 411V i 418V, z tym że 418V jest bardziej uniwersalny od 418V.
Właściwie najbardziej wahadłowy z naszych nowych wagonów towarowych jest 401Z w wersji klasycznej [węglarki do rudy - ale jak widać na zdjęciach również i ona woziła węgiel, czy 40Zk do kamienia i kruszywa.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
Trix robi modele z metalu? ( Odlewy nadwozi).
Różnie, niektóre modele są metalowe, inne z tworzywa sztucznego. Wagony są zwykle plastikowe, lokomotywy często są metalowe (ale nie wiem, czy wszystkie), zespoły trakcyjne różnie, miałem jeden metalowy, ale wiem o innym z tworzywa. A platformę z metalu robi(ło) też Roco.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.050 275 41
401K, o ile nie będzie miał tego wielkiego napisu wahadłowego, to przysłowiowa panienka do wszystkiego. Zwłaszcza po wybiciu rodziny 23K w początkach 90tych.
Np. https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?017,8813953 - zdjęcie 8.
Uacs paradoksalnie też. O ile z wielkich cementowni wychodził jako wahadło, to potem składy rozdzielały się na mniejsze zapotrzebowania.
Bardziej homogeniczne są 411V i 418V, z tym że 418V jest bardziej uniwersalny od 418V.
Właściwie najbardziej wahadłowy z naszych nowych wagonów towarowych jest 401Z w wersji klasycznej [węglarki do rudy - ale jak widać na zdjęciach również i ona woziła węgiel, czy 40Zk do kamienia i kruszywa.
Cytat : "Ekstremalnie wysokie stężenie szkodliwych pyłów PM10 i PM2,5 odnotowują dziś czujniki w południowej części kraju. Szczególnie źle sytuacja przedstawia się w województwach śląskim(...)" .

Ja rozumiem że Cię w Sosnowcu zaczadziło ...
Trzeba założyć maskę i sprawdzić swój text ...
Cytat : 418V
jest bardziej uniwersalny od 418V (... ) 40Zk ( ?!) :D

Oczywiście Twoje uwagi są słuszne.
Tylko że to jest
odwrotne spojrzenie w krzywym zwierciadle na te wagony jako wahadła :
- kryty 401K-Gags ,
- samowyładowczy "dumpcar" 418V - Fas
- cemenciarka 408S - Uacs
- platformo/węglarka niskoburtowa 401Z

Wiadomo że każdy rodzaj i typ danego rodzaju wagonu można było spotkać w pojedyńczej sztuce czy w 2-3 sztukach.
Ale czy każdy rodzaj i typ danego rodzaju wagonu można było spotkać w wahadłach ?! Odpowiedź : NIE .
I to właśnie predysponuje 401K,418V,408S i 401Z do zakupów wielokrotnych !
Zwłaszcza że konstrukcje te występowały nagminnie w wahadłach bądź w dużych grupach .
I konstrukcje te będą zakupowane latami przez nie małą część fanów .
Ba ! Posiadanie WAHADŁA będzie prestiżem ! I dumą nie jednego fana .... :giggle:
I nic do tego nie ma fakt że można było spotkać je w 1 , 2 czy 3 sztukach w składach PKP w IV czy późniejszych epokach .
Co Ty chcesz udowodnić ? :cool:
Taki sam "sens" ma stwierdzenie że były składy w których NIE BYŁO ANI JEDNEGO 401K,418V,408S,401Z ...
I w z.z p. można nie kupować żadnego z tych wagonów ... :rolleyes: ..... :LOL:

Ostatnio edytowane:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.449 31 1
Nie chciałbym tutaj tworzyć kolejnego koncertu życzeń. Ale napiszę tak jak kol. @Tarka powyżej.
Jeżeli już wagony zbiornikowe to wolałbym właśnie typu 206S/Sa/Se których w latach 66-82 zbudowano 4181 szt , a typu 220S - 2602 szt.
Były zatem popularniejsze jak wspomniane Uacs.
Druga sprawa jeżeli o polskie konstrukcje wagonów tu się rozpisujemy to może wagon kubłowy typu 413S.( 1096 szt) oczywiście nie należy zapomnieć o wersji dwu kubłowej (42WP)
Jako model (wydaje mi się :rolleyes:) łatwy w zaprojektowaniu i wykonaniu. Tym bardziej,że wózek 1XTa producenci mają już zrobiony ;)
Pozdrawiam serdecznie

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Cytat : "Ekstremalnie wysokie stężenie szkodliwych pyłów PM10 i PM2,5 odnotowują dziś czujniki w południowej części kraju. Szczególnie źle sytuacja przedstawia się w województwach śląskim(...)" .

Ja rozumiem że Cię w Sosnowcu zaczadziło ...
Trzeba założyć maskę i sprawdzić swój text ...
Cytat : 418V
jest bardziej uniwersalny od 418V (... ) 40Zk ( ?!) :D

Oczywiście Twoje uwagi są słuszne.
Tylko że to jest
odwrotne spojrzenie w krzywym zwierciadle na te wagony jako wahadła :
- kryty 401K-Gags ,
- samowyładowczy "dumpcar" 418V - Fas
- cemenciarka 408S - Uacs
- platformo/węglarka niskoburtowa 401Z

Wiadomo że każdy rodzaj i typ danego rodzaju wagonu można było spotkać w pojedyńczej sztuce czy w 2-3 sztukach.
Ale czy każdy rodzaj i typ danego rodzaju wagonu można było spotkać w wahadłach ?! Odpowiedź : NIE .
I to właśnie predysponuje 401K,418V,408S i 401Z do zakupów wielokrotnych !
Zwłaszcza że konstrukcje te występowały nagminnie w wahadłach bądź w dużych grupach .
I konstrukcje te będą zakupowane latami przez nie małą część fanów .
I nic do tego nie ma fakt że można było spotkać je w 1 , 2 czy 3 sztukach .
Co Ty chcesz udowodnić ? :cool:
Akurat Ty chyba powinienieś był się domyślić. O co chodziło z tą cyfrówką 418V i 418V, jeśli w pierwszej części zdania były 411V i 418V, i wytłumaczyć innym kolegom "co poeta miał na myśli". Ale skoro jednak nie, to już sam się tłumaczę.
Chodziło mi oczywiście o to, że 418V jest bardziej uniwersalny od 411V. 411V to typowa "szutrówka" do kamienia i innych kruszyw. Natomiast 418V ma znacznie większą gamę ładunkową.
Co do reszty, jak widać reszty zarzutów nie masz. Czyli tego, że oprócz tego, że są to wagony "wahadłowe", to - zwłaszcza 401K - występowały samodzielnie wśród innych. Przy czym 401K, oprócz węglarek 401W był wręcz główną twarzą taboru towarowego PKP w latach 70tych i 80tych [no 70tych rodzina 401W powoli przejmowała tą twarz od rodziny 3W]

tulip

Aktywny użytkownik
Reakcje
194 1 0
Różnie, niektóre modele są metalowe, inne z tworzywa sztucznego. Wagony są zwykle plastikowe, lokomotywy często są metalowe (ale nie wiem, czy wszystkie), zespoły trakcyjne różnie, miałem jeden metalowy, ale wiem o innym z tworzywa. A platformę z metalu robi(ło) też Roco.
Uzupełniam - nie wszystkie lokomotywy są metalowe, np. ja mam model BR 120 DB z plastiku.

Bernard Sobczyk

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
520 14 1
Późną jesienią zastałem w rozm.tel. naszego Narodowego Archiwistę przy rysowaniu Gags .
Gags Piko to była pierwsza nowa konstrukcja PKP na 2019.
Drugą jest dumcar 418V Albert Model.
Trzecia ukaże się na przełomie II i III kw.
Mogę tylko ujawnić że trzecia konstrukcja nie jest w fazie rysunków , ale są już prowadzone nad nią zaawansowane prace
zagranicznego producenta.
Zaznaczam że nie mam na myśli firmy Robo ani S-M.

Jaśnie Oświecony Książe Wojewodo! Wszystko sam cymes!
Ale puki co proponowane oznaczenia modeli, czyli epoka Vb (lub inne oznaczenie epoki - zgodne z kalendarzem Juliańskim) lub nie daj Boże malowanie CARGO, dają czas na przemyślenia i rozważną gospodarkę zasobami... Choć jednostka chorobowa, czyli "Zapalenie Podszewki Portfela", jest bardzo realna w najbliższej przyszłości - choćby podczas prób kompletacji miminum 6 cystern robo/piko! Pytanie jakie epoki zaproponuje producent dla 418V?

Co do wagonów na kruszywo... Jak na załączonym obrazku... Na naprawę toru na linii 229:love: typu "Ratuj Dziada:gwizd:" 5-6 wagonów na kruszywo jest bardzo OK! Ilość potrzebnych wagonów była determinowana zakresem robót! Pewnie taki składzik szedł być może jako element towarowego grupowego, a potem, ze stacji gdzie siedzibę miał DS, na plac budowy jako ROB... oczywiście można zrobić prestiżowe:eek: wahadło 30 sztuk wagonów, tylko czy ukresy na makiecie to wytrzymają? :devil:fot. Krzysztof Brychczyński.

Załączniki

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.801 37 1
Co do wagonów na kruszywo... Jak na załączonym obrazku... Na naprawę toru na linii 229:love: typu "Ratuj Dziada:gwizd:" 5-6 wagonów na kruszywo jest bardzo OK! Ilość potrzebnych wagonów była determinowana zakresem robót! Pewnie taki składzik szedł być może jako element towarowego grupowego, a potem, ze stacji gdzie siedzibę miał DS, na plac budowy jako ROB... oczywiście można zrobić prestiżowe:eek:wahadło 30 sztuk wagonów, tylko czy ukresy na makiecie to wytrzymają? :devil:fot. Krzysztof Brychczyński.
no to do kompletu brakuje 2-osiowych szutrówek polskiej budowy typu 59WS czy też 203V ... - ostatni wagon na zdjęciu to nawet 59WS

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.050 275 41
Info odnośnie IV edycji zestawów szutrówek 411V PKP Albert Model.
Termin ukazania się jest przesunięty ze stycznia na koniec marca 2019.

Termin ukazania się wagonów samowyładowczych 418V PKP : czerwiec 2019 .

Informacja uzyskana przed chwilą , bezpośrednio od Głównego Archiwisty.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
no to do kompletu brakuje 2-osiowych szutrówek polskiej budowy typu 59WS czy też 203V ... - ostatni wagon na zdjęciu to nawet 59WS
Blachy na 59WS zrobił jakiś czas temu Jan-Kol. Niestety, należy wątpić czy wagony 41WS & 201V, 61WS [41/2WS] oraz 203V doczekają się modelu innego rodzaju. A to bardzo ciekawe wagony. I nostalgiczne. Ja jako dziecko się na jakichś takich bawiłem, jak wystawiali czasem na końcówkę toru, już poza ogrodzonym terenem kopalnii.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 43
Tabor 39
Tabor 349