• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2019

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.467 291 41
(...) Osobiście czekam na ACME. Już chyba 3 lata nic PKP nie mają...:confused:
Nie mają i nie będa mieli ...
Bo dystrybutor na Polskę jest zbyt bojaźliwy żeby złożyć zamówienie i dokonać przedpłaty na produkcję. :LOL:
Ponadto musiałby wykonać zgięty ...głęboki ukłon ! w stronę PMR K.Koj .w temacie dokumentacji.
A i p.Beatę musiałby pocałować w rączkę na powitanie podczas audiencji w PMR .... :ROFL:
A szarmancki to on nie jest.. :podstepny: ten stary paskuda .... :ROFL:
Niereformowalny "dystrybutor" żyje wg. własnych XXw. zasad , biernie oczekując na polskie nowości od ACME i to z miesięcznym terminem płatności.
Bez konieczności wykupu całości produkcji. Tak jak "działał" będąc dekadę temu dystrybutorem zachodniego dinozaura .
Jest to skansen przedkryzysowej epoki ( 1990- 2007 ) ....
Istna zawalidroga na polskim rynku miniatur kolejowych PKP .
Która powinna być usunięta raz na zawsze spychaczem-nowym prężnym dystrybutorem ! :LOL:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.027 64 10
Byleby tylko zrobili go na prawidłowych wózkach Y25.
Hmm ciekawe czy tak będzie, bo na zdjęciu są wózki, które znamy już ze wcześniejszego zestawu. Wtedy były dwa do wymiany koszt 3,95€ szt. Jeżeli będzie trzeba wymienić 6 wózków to koszt wzrasta o kolejne 23,7€, ale cóż tak czy inaczej trzeba zamówić.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.074 201 22
To pytanie, nasunęło mi taką myśl, że nasz rynek uległ w przeciągu ostatnich kilku lat zupełnej zmianie, jeśli chodzi o producentów którzy najwięcej dla nas robią modeli.
Gdy kilkanaście lat temu zaczynałem przygodę z tym hobby, to wtedy w zasadzie były dwie firmy które coś robiły na nasz rynek - Roco oraz Sachsenmodelle/Tillig. Roco robiło więcej i było uznawane za wyznacznik jakości. Do tego dobrze znane były stare modele firm Piko, Prefo i Schicht. Modele innych firm to były raczej wyjątki pojawiające się od święta.
Nieco inicjatywę podjęły niektóre sklepy i dystrybutorzy, którzy to starali się samemu u producentów coś zamawiać. Tym sposobem powstało wiele ciekawych modeli.
Lata leciały, zachodziły zmiany, na arenę dzięki SK-Model weszło wielkie Piko, zaś Roco przez swoje problemy przespało pewne wydarzenia.
Dziś rynek jest zupełnie inny. Roco nie jest już wyznacznikiem jakości, nie robi zbyt wiele modeli i nie są jakieś szczególnie ciekawe. Takie raczej odgrzewanie kotletów. Tillig zatrzymał się w rozwoju i mało co dla nas robi, a jak robi to wygląda to wciąż jak te modele co były kilkanaście lat temu. Stare Piko, Prefo i Schicht poszły już niemal w zapomnienie, wobec wielu nowo opracowanych ciekawych modeli. ACME które przez kilka lat robiło dla nas super modele, teraz jakby o nas zapomniało, a szkoda bo potencjał i nasze chęci są. Teraz jest era Piko, i czasem okazyjnie czegoś innego.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
To pytanie, nasunęło mi taką myśl, że nasz rynek uległ w przeciągu ostatnich kilku lat zupełnej zmianie, jeśli chodzi o producentów którzy najwięcej dla nas robią modeli.
Gdy kilkanaście lat temu zaczynałem przygodę z tym hobby, to wtedy w zasadzie były dwie firmy które coś robiły na nasz rynek - Roco oraz Sachsenmodelle/Tillig. Roco robiło więcej i było uznawane za wyznacznik jakości. Do tego dobrze znane były stare modele firm Piko, Prefo i Schicht. Modele innych firm to były raczej wyjątki pojawiające się od święta.
Nieco inicjatywę podjęły niektóre sklepy i dystrybutorzy, którzy to starali się samemu u producentów coś zamawiać. Tym sposobem powstało wiele ciekawych modeli.
Lata leciały, zachodziły zmiany, na arenę dzięki SK-Model weszło wielkie Piko, zaś Roco przez swoje problemy przespało pewne wydarzenia.
Dziś rynek jest zupełnie inny. Roco nie jest już wyznacznikiem jakości, nie robi zbyt wiele modeli i nie są jakieś szczególnie ciekawe. Takie raczej odgrzewanie kotletów. Tillig zatrzymał się w rozwoju i mało co dla nas robi, a jak robi to wygląda to wciąż jak te modele co były kilkanaście lat temu. Stare Piko, Prefo i Schicht poszły już niemal w zapomnienie, wobec wielu nowo opracowanych ciekawych modeli. ACME które przez kilka lat robiło dla nas super modele, teraz jakby o nas zapomniało, a szkoda bo potencjał i nasze chęci są. Teraz jest era Piko, i czasem okazyjnie czegoś innego.
Nie uważam, żeby to była cała prawda. Wystarczy spojrzeć na wykazy Gbbsofta. Cofnijmy się może do +/- 2000. Mniej więcej wtedy Piko zaczęło wydawać wagony towarowe PKP. Sachsenmodelle z wielką łaską uraczyło na 2 YB i restauracyjnym i z jeszcze większą wciskało YB 1:100. Natomiast zaczątki inicjatywy przejawiał Klein. Owszem ruch zaczął się gdy polskie sklepy i dystrybutorzy nawiązali kontakt z firmami. Z Klein em, Fleischmannem [Ok1 i Tp4], Roco i Tilligiem. Najlepiej rozwijająca się współpraca z Kleinem została przerwana przez jego plajtę. Pałęczkę przejęło Roco, w dodatku połączone potem z Fleischmannem. Ale tak koło 2010 w tej firmie nie dzieje się dobrze z zarządzaniem i idzie gorzej. Współpraca z Brawą, Piko i ACME [jakoś 2005-2010] to dzieło Parowozika. Faktycznie nową erę zapoczątkowała współpraca SK-Model z Piko i SM42. I sukces Stonki spowodował, że Piko poczuło rynek.
Niestety ACME straciło z jakichś powodów pierwotną energię. Tillig od samego początku [2000] jest nastawiony na jak największe zyski, najmniejszym kosztem. Choć jeszcze mniej rozumiem politykę Herisa, który miał bombę w postaci 111A i ….
Fakt jest era Piko, ale też zaczynają mieszać mniejsi wytwórcy jak Robo i Albert.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.467 291 41
Była dekada modeli PKP Klein Modellbahn.
Teraz jest w Polsce era średniej jakości producentów : Piko , Robo i Albert Model .
I wysokiej jakości-awangardy technologicznej : Brawa/ESU/Exact-Train/LS Models na zachodzie UE ...

Niestety z punktu widzenia technologicznego ten układ ustawia modele PKP zdecydowanie daleko za czołówką europejską .
Jesteś fanem PKP ? Jesteś skazany na przeciętność , na poziom technologiczny z przed 10-15 lat .
Obawiam się że za następne 10-15 lat - a czas błyskawicznie leci ! - nasze modele PKP będą w większości starociami modelarskimi na zasadzie starego Piko w latach 90 XXw. Wtedy dopiero otworzą się wszystkim oczy czym tak naprawdę "karmiono" polski rynek w cenie Brawy !
I to jest problem spędzający mi sen z oczu . :rolleyes:

Na szczęście jestem podwójnego "wyznania" : DB/PKP . Jestem zatwardziałym heretykiem ! ;)
W razie czego to wytnę kiedyś 50%- 70% mojego ilostanu PKP - wypchnę butami na All...o i urwę się z tego pogłębiającego się dołka technologicznego ... :cool:
Przepraszam Szanownych za te ponure refleksje ... ale nie zamknąłem się w gettcie PKP i mam naoczne porównanie jakości technologicznej .

PS ..."modele" z segmentu Hobby Piko w oznaczeniu PKP w cenie 90-100zł uważam za akt niepoczytalności producenta . :D
Jeśli to jest produkt dla dzieci ( jakie dzieci ? skoro na pudełkach jest oznaczenie 14+ ... ! ) to powinny kosztować tyle ile są warte
...40-45 zł czyli 8-9 EUR ...

Ostatnio edytowane:

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
882 9 4
A czy przypadkiem ACME nie mogło porozumieć się z PKP Intercity co do praw umieszczanie jego logo ICCC na modelach?
Coś kojarzę, że ten temat był już kiedyś poruszany na forum.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.464 32 10
No i cóż ten człowiek zrobił, żeby dostępnych było więcej modeli ACME i PKP? Szczególnie mając mnóstwo czasu na banicji...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.074 201 22
PS ..."modele" z segmentu Hobby Piko w oznaczeniu PKP w cenie 90-100zł uważam za akt niepoczytalności producenta . :D
Jeśli to jest produkt dla dzieci ( jakie dzieci ? skoro na pudełkach jest oznaczenie 14+ ... ! ) to powinny kosztować tyle ile są warte
...40-45 zł czyli 8-9 EUR ...
Dokładnie. Modele pozbawione wszelkich możliwych detali, jakie widać że zostały opracowane z myślą o młodszych odbiorcach, są oferowane jako modele dla zaawansowanego kolekcjonera. To jest nieporozumienie. Ale cena zabawkowa nie jest.

Czasem jak czytam Twoje wypowiedzi Dracula, wydaje mi się że coś z Tobą jest nie tak. Czasem jednak, i ostatnio coraz częściej, zdaje mi się że rozmowa z Tobą na żywo w cztery oczy mogłaby być fascynująca.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.039 82 5
@DRACULA
Andrzej, przecież ja cały czas uważam, że te modele Piko Hobby powinny być sprzedawane na kilo.
Co do przeskoku technologicznego, to nie do końca się z Tobą zgodzę, bo Linze czy Villachy Roco, to akurat jakość na poziomie Extract-u. Jedynie nie mają otwieranych drzwi, ale ja to uznaję jako bajer, do wykorzystania na ładowni, nic poza tym.
Mam te wagony w ep.II firmowanych jako Artitec, ale ja je kupiłem z myślą o przechrzczeniu na PKP. Dlatego gdy ukaże się w ep.IVa, to proponuję się zbytnio nie zastanawiać. Również czekam na Linze i Villachy Extact, tak dla porównania.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 11
Tabor 322
Tabor 172
Tabor 39
Tabor 349