Avecezie, w jakich latach pracowałeś w Zdzieszowicach, i czy mógłbyś podać przykłady innych ładunków zakładowych cystern, oprócz smoły?
W Zdzieszowicach pracowałem przelotnie raptem może ze 2-3 tygodnie prawie 20 lat temu. Długo pracowałem na terenie Zakładów Chemicznych "Blachownia". Jakoś smoły w "Zdzieszowicach" sobie nie przypominam. To była i nadal jest koksownia, więc nie wykluczone że jakaś instalacja smoły też tam była a może i jest. Na pewno są tam wagony węglarki, na pewno też była instalacja kwasu siarkowego też niewielka.
W zakładach "Blachownia": instalacja smoły , żywice, benzen, spirytus, polietylen itp. Trochę to było lat do tyłu ;-) Szkoda że wtedy nie zwracałem uwagi na tabor tam jeżdżący. Niemniej spróbuję kiedyś coś w tym temacie pogrzebać.
Co do tej nieszczęsnej cysterki od PIKO to należy uznać (wierząc potwierdzeniu z PIKO), że taka cysterna o takim wyglądzie i numerach była kiedyś w Zakładach Koksowniczych. Niestety wagonik ten jak już było powiedziane jest w segmencie najtańszym, a różni się od pozostałych podobnych wagoników tylko opisem ;-)
Proponuję zostawić temat tej nieszczęsnej cysterny w spokoju i zostawić decyzję zainteresowanym, kupić czy nie. Dobrze jakby się ktoś wypowiedział z fachowców na temat tego wagonika. To jest tak jak z tymi wagonami Kolei Mazowieckich w skali 1:100. Jak się nie ma co się lubi i chce to się kupuje to co jest (?) ewentualnie ;-) .