• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2018

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.484 31 1
Kolor czarny to nie wszystko;)
Wagony do przewozu smoły ,asfaltu itp. powinny mieć instalację ogrzewania parowego umożliwiającą rozładunek wagonu.
A to akurat bardzo dobrze jest widoczne w wagonach tego typu :)

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
Kolego @Kriz8 dla mnie to nie jest nudne zbierać tabor z zakładów gdzie pracowałem. [...] Także wagon ten jest dla mnie przynajmniej dość ciekawą pozycją.
Co do sentymentu do zakładu i zakupu modelu nic nie mam. Nudne, a wręcz słabe dla mnie jest to, że nie mając wiedzy o modelu od razu pada hasło "przemalowanka". Nawet jeżeli jest to model z uproszczonym opisem, to może być pełnoprawnym modelem, z oznakowaniem nie wyssanym z palca. Ale o tym, w tym przypadku, jeszcze nie wiemy - jak daleko poszedł kompromis.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Napisałem "chyba przemalowanka". i wagon może należałoby przemalować na czarno. Chociaż na fejsie zadałałem pytanie pod fotkami z nowościami PIKO: "Mam takie pytanie, czy ta cysterna ze Zdzieszowic to jest wagon, który faktycznie kiedyś tam jeździł?"
Odpowiedź brzmi: "Tak".
Wynika z tego, że jest to model rzeczywistego wagonu choć bardzo uproszczony, ponieważ :
Wagony do przewozu smoły ,asfaltu itp. powinny mieć instalację ogrzewania parowego umożliwiającą rozładunek wagonu.
A to akurat bardzo dobrze jest widoczne w wagonach tego typu
Wagonik już jak widzę jest w sprzedaży.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Napisałem "chyba przemalowanka". i wagon może należałoby przemalować na czarno. Chociaż na fejsie zadałałem pytanie pod fotkami z nowościami PIKO: "Mam takie pytanie, czy ta cysterna ze Zdzieszowic to jest wagon, który faktycznie kiedyś tam jeździł?"
Odpowiedź brzmi: "Tak".
Wynika z tego, że jest to model rzeczywistego wagonu choć bardzo uproszczony, ponieważ :
ww
Wagonik już jak widzę jest w sprzedaży.
Jak to się mówi "papier wszystko przyjmie", a o gębie już nie wspominając. O może pokażą jakieś zdjęcie??? Ale cóż, to segment hobby.
Pozostają próby sensownego tuningu. Zbigniew zgłosił zastrzeżenie do mojej poprzednie propozycji by przemalować na czarno. Wobec tego kolejną opcją jest przemalowanie ładunku wagonu [i to chyba łatwiejszą]. Avecezie, w jakich latach pracowałeś w Zdzieszowicach, i czy mógłbyś podać przykłady innych ładunków zakładowych cystern, oprócz smoły? Wagon Piko to standardowa cysterna do benzyny, ale mogła też przewozić np. spirytus.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Avecezie, w jakich latach pracowałeś w Zdzieszowicach, i czy mógłbyś podać przykłady innych ładunków zakładowych cystern, oprócz smoły?
W Zdzieszowicach pracowałem przelotnie raptem może ze 2-3 tygodnie prawie 20 lat temu. Długo pracowałem na terenie Zakładów Chemicznych "Blachownia". Jakoś smoły w "Zdzieszowicach" sobie nie przypominam. To była i nadal jest koksownia, więc nie wykluczone że jakaś instalacja smoły też tam była a może i jest. Na pewno są tam wagony węglarki, na pewno też była instalacja kwasu siarkowego też niewielka.
W zakładach "Blachownia": instalacja smoły , żywice, benzen, spirytus, polietylen itp. Trochę to było lat do tyłu ;-) Szkoda że wtedy nie zwracałem uwagi na tabor tam jeżdżący. Niemniej spróbuję kiedyś coś w tym temacie pogrzebać.
Co do tej nieszczęsnej cysterki od PIKO to należy uznać (wierząc potwierdzeniu z PIKO), że taka cysterna o takim wyglądzie i numerach była kiedyś w Zakładach Koksowniczych. Niestety wagonik ten jak już było powiedziane jest w segmencie najtańszym, a różni się od pozostałych podobnych wagoników tylko opisem ;-)
Proponuję zostawić temat tej nieszczęsnej cysterny w spokoju i zostawić decyzję zainteresowanym, kupić czy nie. Dobrze jakby się ktoś wypowiedział z fachowców na temat tego wagonika. To jest tak jak z tymi wagonami Kolei Mazowieckich w skali 1:100. Jak się nie ma co się lubi i chce to się kupuje to co jest (?) ewentualnie ;-) .

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Dla rozluźnienia pasa po świątecznych pysznościach ..... najnowszy nabytek ICCC ..pendolino 3000 1/2 :) do nabycia już wkrótce jako model, wypuści go jedna ze znanych i cenionych polskich manufaktur :) , model całkowicie robiony ręcznie z desek tartacznych

29542277_2149563988663440_3962739265950207488_n.jpg

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Dla rozluźnienia pasa po świątecznych pysznościach ..... najnowszy nabytek ICCC ..pendolino 3000 1/2 :) do nabycia już wkrótce jako model, wypuści go jedna ze znanych i cenionych polskich manufaktur :) , model całkowicie robiony ręcznie z desek tartacznych

Zobacz załącznik 563798
Rozumiem, że to jest ten nowy pojazd na 230 czy nawet 250, z aktualnej strategii taborowej PKP IC, wykonany w PESIE w ramach Luxtorpedy, z drewna pozyskanego z Puszczy Białowieskiej:)
A nie masz może przecieków odnośnie push-pulla i piętrusów?;)

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
No nieźle wyglądają te cysterny. Ale gagarin z żaluzją trójdzielną i dużym zgarniaczem, tego się zresztą spodziewałem, czyli niskie numery (na zdjęciu widniał 1113, ostatni dostarczony na normalny tor).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 315
Tabor 35