• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2018

Dabas

Aktywny użytkownik
Reakcje
19 0 0
Już raz była dyskusja gdzie "Nowości z polskich torów", które de facto nie są "PKP", powinny być omawianie. Być może z wątku faktycznie trzeba wydzielić "Nowości z polskich torów nie-PKP), i tam wrzucać nowości DB Cargo Polska, PMT, CTL, Przewozów Regionalnych, czy Kolei Mazowieckich.

@nohab
Jak PKP Cargo, założy spółkę PKP Cargo Niemcy, i będzie miało lokomotywy rejestrowane w Niemczech, to "takie niemieckie oznaczenia te lokomotywy będą posiadać". Vectrony DB Cargo Polska mają polskie rejestracje:
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads/011j6ouib9d2w.jpg

A na dodatek zdarza im się ciągnąć pociągi PKP:

Ostatnio edytowane:

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
To są stare filmy i fotki z udziałem Vectronów DB-Cargo. Na dzień dzisiejszy żaden z tych pojazdów nie obsługuje pociągów PKP IC.
To co się dowiedziałem, że Zarząd DB podjął decyzje o nie wypożyczaniu swojego taboru. A to dlatego, że ostatnio wypożyczyli Vectrona prywaciarzowi i uległ wypadkowi. Dowiedziałem się o maszynistów DB że koszt naprawy tego Vectrona przekraczał wartość zakupu jednego Vectrona jedno systemowego.

DB - Cargo powiedziało DOŚĆ.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.073 387 20
W PKP nie, ale DB Schenker jest firmą działającą w Polsce i takie polskie oznaczenia ta lokomotywa posiada. Cóż logo na lokomotywie takie jakoś mało polskie niemniej jest to niewątpliwie lokomotywa z oznaczeniami polskimi poza wspomnianym logiem DB.
Mój szwagier pracuje w firmie spedycyjnej cystern znajdującej na byłym terenie byłych Zakładów Chemicznych "Blachownia". Na początku był to oddział zakładowy, potem spółka SPEDKOL, potem Spedkol PCC, potem jakieś tam Deutsche Bahn a obecnie chyba jeszcze właśnie DB Schenker ;-)
Dzięki za wyjaśnienia. W takim razie powinno się zmienić temat tego wątku, bo zgodnie z jego treścią tu mamy pokazywać nowości PKP. Ale jeśli mamy tu pokazywać także tabor jeżdżący po torach leżących w Polsce to akurat tytuł tu zupełnie nie pasuje i myli.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Kiedyś faktycznie była już o tym mowa. Tabor PKP....czyli co należy rozumieć pod tym sformułowaniem? PKP już nie ma....zatem idąc z duchem czasu i zmian dyskusja powinna chyba być rozszerzona o co najmniej tabor zarejestrowany u Polskich przewoźników którzy zastąpili PKP.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Dzięki za wyjaśnienia. W takim razie powinno się zmienić temat tego wątku, bo zgodnie z jego treścią tu mamy pokazywać nowości PKP. Ale jeśli mamy tu pokazywać także tabor jeżdżący po torach leżących w Polsce to akurat tytuł tu zupełnie nie pasuje i myli.
Z nazwą PKP to chyba tylko PKP Cargo zostało. Poza tym kilka spółek pochodzących z PKP jak InterCity , TLK, różne koleje regionalne itd. Niemniej DB Schenker czy DB Cargo to takie mało polskie spółki (nie mylić z Małopolską ;-) ).
Pomieszało się na tych naszych torach. Może tematu wątku nie zmieniać. Wszyscy wiedzą, że chodzi o modele taboru z polskimi oznaczeniami. Niestety DB ... zaistniało i funkcjonuje już u nas. Wolałbym aby istnienie na naszych szlakach zaczęli od modernizacji tychże szlaków zamiast ich eksploatacji. Sam Mafo wiesz, że PKS zastąpiła nazwa Veolia (hispańska?), no może nie wszędzie.
Czy ktoś zrobi model Jelcza z taką nazwą? Brrr, lepiej nie. Tak samo nie kupiłbym modelu polskiej lokomotywy z jakimś obcym oznakowaniem.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
W każdym razie SM42 w barwach DB na polskich torach jest :)
Wolę modele czeskich lokomotyw z oznaczeniami IC czy Przewozów Regionalnych od MTB pomimo ich wielu niedoskonałości niż SM42 czy ET22 itp., w barwach DB :p. Lepsze by były lokomotywy z Austrii ÖBB, przynajmniej barwy by pasowały ;)

Ostatnio edytowane:

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Kolego @Kriz8 dla mnie to nie jest nudne zbierać tabor z zakładów gdzie pracowałem. Trudno jednak w tej chwili docieć czy taki wagon kiedyś tam był. Pewnie był taki choć może nie z takim numerem. W Zakładach Chemicznych Blachownia była instalacja smoły i cystern do przewozu smoły było tam dość sporo. Ze Zdzieszowic pamiętam lokomotywy SM42 a w Blachowni najczęściej były i chyba nadal są Tamary.
Także wagon ten jest dla mnie przynajmniej dość ciekawą pozycją.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Ten wagonik od smoły ze Zdzieszowic to raczej kolejna przemalowanka ale należy nabyć ;-)
Wiesz, jeśli namawiasz do zakupu "przemalowanki" to jest to nawet nie nudne, ale słabe. Co innego jakbyś od razu napisał, że kierują tobą względy sentymentalne.
Nieco inna sprawa, czy to przemalowanka, czy nie.
I tu mamy problem. Bo o ile taki wagon faktycznie mógłby być na stanie, to do przewozu smoły powinien być czarny. Więc wychodzi na to, że Piko potraktowało ten model zgodnie z segmentem playtime.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
@404W napisał: "... o ile taki wagon faktycznie mógłby być na stanie, to do przewozu smoły powinien być czarny."
Aj , fakt. Przemalować ? W sumie to denerwują takie niedorobione produkty. Nikogo nie namawiam do zakupu tego wagoniku, wręcz chyba przeciwnie. Dobrze kolega napisał: segment playtime. Po prostu ucieszyłem się, że coś będzie z "mojego podwórka", ale ... . Dzięki za wyprostowanie mojego zadowolenia ;-)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 315
Tabor 35