• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
Mnie również ten "Wrocław" odrzucił. Rozważam jeszcze zakup w celu zlecenia przemalowania na epokę IV.
A'propo nowego numeru (333) - pomijając wymieniane już mankamenty wykonania MTB, to ja może i kupiłbym tą ST43 od MTB gdyby wyszła w IV epoce, ale nie za takie pieniądze. Model wart 450zł max. Obecnie cena jest na poziomie 645zł czyli prawie o 40zł drożej niż SU/SP45 od PIKO (ta za 607zł) - ceny z modelmanii - za to wykonanie nie na takim poziomie jak wspomniany model PIKO. Także ST43 od MTB - może i tak - ale nie za takie pieniądze. Rozumiem, że firaneczek :) w oknach nie ma http://www.garnek.pl/darek60/5799532/st43-333 , ale w modelu 333 nawet tarcz zderzaków nie dali prostokątnych tylko okrągłe... Płacę 645zł i jeszcze mam sobie zderzaki wymieniać? Nieee.... http://www.modelmania.com.pl/images/mtb-model/PL-ST43-333_2.jpg
Ale wydaje mi się że w 333 poprawili jakość naniesionych napisów (być może tylko mi się tak wydaje).

Ostatnio edytowane:

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
W tych egzemplarzach które mieli w witrynie jakość napisów była w obydwu modelach taka sama. Cena natomiast na stoisku firmowym wynosiła 590 zł. Też jestem zdania , że to stanowczo zbyt wiele, tak jak kolega pisał za 450 też pewnie bym kupił bo nie mam ani sztuki Rumuna w kolekcji. Innymi słowy w promocji pewnie by zeszły inaczej będą zalegać. No chyba, że się mylę i sprzedają się przyzwoicie - czego producentowi życzę bo to sympatyczna inicjatywa.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
Zawsze tak te zdjęcia robią, że się doczytać przydziałów nie można na modelu :) choć jak dla mnie to tam jest napisane "Zakład Taboru we Wrocławiu". Przydział 333 ostatni był taki (wg strony https://www.forumkolejowe.pl/ilosta...&seria=100&lok=13751&numer=333&title=ST43-333 ), a konkretnie to PKP Cargo Dolnośląski Zakład Spółki we Wrocławiu. Poprzednio chyba w Olsztynie, ale wtedy to chyba miała żółte czoło.
A o przydziale oryginału w malowaniu jak na modelu jest też co nieco tutaj, mniej więcej w połowie strony: http://pociagipodspecjalnymnadzorem.blogspot.com/2010/12/rumun.html
tylko nie wiem bo na wspomnianej stronie piszą, że "należąca do dolnośląskiego oddziału spółki PKP Cargo, zakład taboru w Węglińcu"...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
Czy ktoś wie, kiedy jest planowany ET22-259 z żółtym czołem?
IV kwartał 2017. Dokładnej daty nie ma. Ogólnie można tylko powiedzieć, że na jesieni, choć niektóre sklepy modelarskie podają konkretny termin, np. modelmania 15 grudnia 2017 (ale wiadomo, że to nie jest pewne). Dopóki PIKO nie sprecyzuje, dopóty nikt nie będzie wiedział. Na razie PIKO - jak napisałem - podaje IV kwartał, a nie konkretne daty.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.784 37 1
science fiction, no chyba że PKP CARGO po przeczytaniu nowości jesiennych PIKO zakupi takie wagony do swojej floty w skali 1:1, że by nie było "obciachu"......

Reakcje
29 0 0

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
P

ps

Gość
PIKO wycofało się z edycyji talbota PKP Cargo na rzecz CTL Czy to dobry ruch?
Z niczego się nie wycofało - tak od początku miało być.
Jest to wciąż wagon ... PKP Cargo - tak jest on zarejestrowany, choć z kodem wymiany dla wagonów prywatnych, od wielu lat zasadniczo "wychodzącym z użycia" (prywatni rejestrują już tabor jako własny).
Jest to ciekawostka i jak najbardziej zgodna w zakresie pełnego oznakowania modelu z oryginałem. Oczywiście jeden z wielu typów talbotów użytkowanych przez CTL jest podobny do tego modelu i na pewno w wersji "oglądania z czterech metrów" model ten nie będzie "raził" tak jak wiele innych.....
Wspomnę również, że nie jest to Falns jak podaje PIKO a Fals - numeracja i oznakowanie zgodne z rzeczywistością (grupa 666 6, brak w granicy obciążenia danych dla linii kategorii D). Reasumując: ten wybór bliższy oryginałowi.

Dość nieudolna próba nawiązania do wagonu 212Z
Trudno nazwać to nawet próbą, tak mówić o tym to już ... "nadużycie" ;) - model nie ma burt czy nawet kłonic, a numer na modelu jest z zakresu, którego na PKP nie ma i nie było (przynajmniej tu nie dali ciała jak np. Roco z pewną szutrówką - zaczynają myśleć ;) ).
Fikcja i tyle - nie ma co komentować wyborów PIKO, które nastawia się na sprzedaż a nie na ... sensowną produkcję. Nie decyduje tu np. wola tego forum, a klient w pospolitym sklepie z zabawkami, który nawet nie wie o istnieniu takiego gremium jak te.... Dlatego uważam, że szkoda czasu na dalsze dyskusje o tym "czymś" ;)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

hobbystah0

Znany użytkownik
Reakcje
558 21 1
(...) Fikcja i tyle - nie ma co komentować wyborów PIKO, które nastawia się na sprzedaż a nie na ... sensowną produkcję. Nie decyduje tu np. wola tego forum, a klient w pospolitym sklepie z zabawkami, który nawet nie wie o istnieniu takiego gremium jak te.... Dlatego uważam, że szkoda czasu na dalsze dyskusje o tym "czymś" ;) (...)
To jest segment Hobby - chyba nie ma co mówić o "poprawności politycznej" modeli, a raczej zabawek z niego (poza nielicznymi wyjątkami). Gdyby Piko puściło taki bubel w segmencie Expert lub Classic, to wtedy rzeczywiście byłyby podstawy do narzekania.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 39
Tabor 18
Tabor 154