• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Znowu w ofercie: http://www.roco.cc/en/product/230583-56244-0-0-0-0-0-003001/products.html

Roco-56244.jpg

Widziałem w modelmanii - można już zamawiać.
Wagon w wersji Hobby, ale zamówiłem. Niech będzie (ma oznaczenia z IV epoki - rewizja chyba na 23 marca 1976). Cena ok 70zł.

Szutrówkę kupuję pierwszy raz, więc nr wagonu nie ma znaczenia (choć ktoś chyba pisał, że skopany i tak jest :) ), ale to: http://www.roco.cc/en/product/230584-PKP-0-0-0-0-0-003001/products.html - ma wyjść też ponownie - ciekawe czy wyjdzie z nowym numerem, a mam już dwa z rożnymi numerami.

A co do szutrówki to mam jeszcze takie małe pytanko: Ma ktoś może zdjęcia oryginalnego wagonu tego typu w zarządzie PKP, czy to jakaś PKP-fikcja?

Ostatnio edytowane:

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Nie wiem czy było, ale co tam...

Fleischmann nr kat. 531103. Kddet epoka III, wg info na ich stronie - od grudnia 2017. Na stronie pojawiła się fotka modelu:

Zobacz załącznik 485223

To jest 23K ? Pytam bo ekspertem nie jestem, a wygląda podobnie do 23K od Rivarossi tyle że ryfli na dachu nie widzę.

https://www.fleischmann.de/en/product/235339-PKP-0-0-0-0-0-003001/products.html
Tyle tylko, że ten wagon już był - taki sam numer katalogowy i numer taborowy mam już w swoich zbiorach. Chyba, że ma to być reedycja i będzie nowy numer?
I zdaje się, że to jest właśnie odwzorowanie wagonu 23K.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
636 3 1

Załączniki

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Nie, ten model to nie jest "PKP-fikcja".
Poniżej zdjęcie wagonu tego typu, zachowanego w Skansenie, w Chabówce.
Super. Dzięki - nie wiedziałem, że w Chabówce mają egzemplarz takiego wagonu :) Szukałem po necie jakiś czas na hasło "szutrówka dwuosiowa", ale o dziwo nic nie znalazłem - same inne typy, stąd pytanie na forum w celu potwierdzenia, czy to nie jest PKP-fikcja od Roco.
Tu na forum też nigdy nie natknąłem się na to zdjęcie.
Zastanawiam się tylko dlaczego te dziwne zielone kolory na tym wagonie teraz, a nie brązowe jak na modelu. Co prawda oznaczeń też nie ma, więc może wagon jest w trakcie odnowy?
Naprawdę coraz bardziej podoba mi się ten wagonik :)

Panie Krzysztofie, a ma pan może wiedzę kiedy (przynajmniej rok) wagony te PKP skreśliło z inwentarza? Odnoszę się do oznaczenia na planowanym wypuście, gdzie na modelu widnieje 1976 rok.

Ostatnio edytowane:

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Jeżeli chodzi o kolor wagonu zachowanego w Chabówce, być może w końcowym okresie eksploatacji był używany jako wagon " gospodarczy " i stąd ten kolor.

1

12g

Gość
To się okaże jak się pojawią w sklepach. W informacji od Drim'u nie ma nic o numerach wagonów, numer katalogowy zestawu jest ten sam.

ABP

Aktywny użytkownik
Reakcje
126 0 0
W niektórych sklepach (np. Modelmania, drim) pojawiły się informacje, że St43-381 mtb jest wykonany w epoce IV. Czy ktoś może potwierdzić lub skorygować tę informację?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.417 137 19
Już za momencik, już za chwileczkę...

piko_flyer_h0_0717.jpg

Niektórzy już się zastanawiają jakie wagony zapiąć do modelu ET22 :gwizd:. Oczywiście oprócz garnituru wagonów węglarek w malowaniu PKP Cargo od Roco są jeszcze mniej lub bardziej realistyczne możliwości. Dwie z nich prezentuję poniżej.

Dla osób zwracających uwagę na szczegóły w nieco mniejszym stopniu polecam np. wagony cysterny z napisem GATX - małym bądź dużym. Modele odwzorowują wagony jeżdżące poza Polską, ale z grubsza się zgadza ;) - jest cysterna czteroosiowa, jest szara, jest napis GATX, no to pasi :D:

- źródło: facebook - grupa: Fotografia Kolejowa dla Wszystkich
- autor: Mateusz Sieczka
- opis: 14 maja 2017 roku - ET22-020 ze składem cystern w blasku wschodzącego słońca, pokonuje szlak Złotniki Kujawskie - Jaksice.

2017.05.14. - ET22-020 ze składem cystern.jpg

Jeszcze jedna propozycja - także z beczkami, ale nieco innymi:

Modele takich samych lub bardzo podobnych wagonów wprowadziła właśnie do oferty firma PIKO. Pytanie czy w oryginale wagony również są zarejestrowane w Holandii i mają na tablicy z oznaczeniami identyfikator NL-GATXD? Nie mniej - skład ładny i w sumie można z przymrużeniem oka, nawet mniejszym niż w przypadku poprzednich wagonów, zestawić sobie piękny skład cystern.

- źródło: http://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=23395
- opis: PIKO 54666

piko_54666.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 41
Tabor 18
Tabor 154