• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
929 79 5
Szkoda, że węglarka polskiej konstrukcji pojawi się w ilości 50 szt. Może dożyję dnia, że pojawi się w produkcji wielkoseryjnej.
Już kiedyś pisałem, że tego typu modele nie muszą mieć super odwzorowanego podwozia, przecież z boku widać tylko zbiorniki powietrzne hamulca.
Bardziej wypada się skupić na nadwoziu. Na jednym podwoziu, można zrobić kilka wersji wagonu.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.688 62 1
Myślę, że PIKO nie opracowało wózka tylko dla 401Z ;) Pewnie doczekamy się węglarek wysokoburtowych (jak i innych wagonów), mankamentem jest tylko cena. Chociaż miło by było gdyby modele najpopularniejszych wagonów produkowała firma z Polski :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.893 527 30
I uwierzył by Pan w to?
Bo ja, nie. Każdy może przecież napisać że pisze w imieniu firmy.
Robo jednak rozjaśnił sytuacje.
A dlaczego nie? Gdyby ktoś napisał, że w imieniu firmy X przekazuje jakąś informację, to uwierzyłbym. Wydaje mi się, że piszący bez upoważnienia ryzykowałby sporo. Ale może jestem naiwny...

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 1 0
A jakieś wieści o ryflakach ?
Na Trybunalach pokazane tylko przemalowanki w kolory KD i KM. Szyku nadają bardzo obiecujące cysterny.

Inne nowości? SM - brak, za to możliwość kupna pojedynczych starszych modeli.
Na stoisku Swiata Modeli weglarki prywaciarzy: 2 x PTK, Rail Polska (te sygnalizowane na stronie) i trzy sztuki slowackich AX Benet produkcji Albert Modell.

Na stoisku MTB nowy rumun o numerze 333. Niestety tak samo mierny jak poprzednik, nieznacznie rozni sie odcieniem zielonego.

Byka od Piko nie mozna bylo nigdzie zobaczyc, za to na stoisku Swiata Modeli stoi suka i turbogagar, których to zdjęcia już znamy.

Co do Piko, to od jakiegoś czasu można kupić drugą edycję Vectrona jako pojedynczą lokomotywę (bo normalnie to jest w drogim zestawie).

No i wymiataja tekatki na stoisku EFC. To jest piękność!

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Widać że koledzy z Robo chyba wyciągają wnioski z poprzednich modeli i ich sprzedaży. Model w przystępnej cenie, i od razu w najpopularniejszym malowaniu... szykuje się HIT jesieni!

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.039 387 20
Pan z PIKO mówił mi dziś, że w lipcu i generalnie wszystkie wypusty PIKO będą szybciej wydane niż planowano, tak o około 2-3 miesiące szybciej.
No i to byłoby świetne. Na początku czerwca SP45, potem ET22, a w lipcu EU07. Tak trzymać. (y) Teraz trzeba zacisnąć pasa, żeby portfel to wytrzymał. ;)

ziomus

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Słyszałem na Trybunałach, że w najbliższym czasie można się spodziewać EU07-400 i EU07-424, niczego więcej w najbliższym czasie bym się nie spodziewał.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
310 36 8
Potwierdzam odnośnie trapezów. Informacje te są bezpośrednio ze stoiska Schlesienmodelle. Partia trapezów miała już dotrzeć na Trybunały, a w pierwszej kolejności mają być przez modelcenter, następnie przez sklepy. Było też dementi odnośnie niedawnej plotki o sprzedaży form SU45.
Przepraszam ale mógłbyś uściślić?

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Od Pana Roberta dowiedziałem się że EU07-400 (bo tylko ta mnie interesowała) jest już zrobiona/poprawiona tylko jakoś nie może dotrzeć od małych skośnookich ludzików, są jakieś problem, nie wnikałem jakie.

zember

Aktywny użytkownik
Reakcje
39 0 0
Ja również rozmawiałem z Panem Robertem i są powody do optymizmu. Po ostatnich obsuwach nie chce podawać żadnych terminów, ale mówił że ze swoich planów nie zrezygnował. Trapezy są prawie gotowe. Dopiero jak się upora z tym co było zapowiedziane z EU07 to będzie można mówić o nowych propozycjach, w tym SU/SP45.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
A tak w ogóle, to z (nazwijmy to) z pierwszego katalogu, ile jeszcze pozostało lokomotyw do wydania bo zrobiło się to trochę zagmatwane? Bo i ile dwie pierwsze dostawy tj. PKP Cargo i PKP IC można uznać za wydane normalnych okolicznościach to od "żółtych czół" zaczęły się problemy. Ale chyba by trzeba uznać, że mimo wszystko ta edycja też została zakończona. Co do denaturatów też chyba można tak założyć. Natomiast nie wiem w końcu czy można uznać, że zielono-zielona też już została wydana, czy jednak nie. Chronologicznie z katalogu jest po trapezach. Więc czy do wydania zostały tylko trapezy i zielono-zielona ?

No i co z 4 lokomotywami które zapowiedziało jeszcze SM chyba rok temu lub dwa. Była tam między innymi "Trapez" IC, IC i "Budyń" ?

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zielono - zielone z przydziałem z Łodzi były w zeszłym roku na Trybunałach dostępne tak jak i denaturaty, nie wiem ile było sztuk ale można je było spokojnie nabyć. Jeśli chodzi o późniejsze dostawy ewentualne to ja swojego denaturata miałem ze Świata modeli Rybnik w okolicach chyba września - października w ramach rezerwacji zielono -zielone też wtedy mieli. Przy okazji podziękuję tu Robertowi R za brakującą w denaturacie część ( obwódka na górnym reflektorze ) po pół roku się doczekałem, zamontowałem i teraz w końcu mogę spać spokojnie :)

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Z profilu facebook lokomotyw:

Na przełomie lipca i sierpnia 2017 wprowadzimy do sprzedaży nowe modele wagonów pasażerskich od Rivarossi - seria limitowana na zamówienie SK Model. Skala H0.
Cena 184,00 zł/ szt. Zapraszamy do składania rezerwacji.
Zaplanowano wydanie 6 następujących modeli:

HRS4275 - Wagon pasażerski 1 kl. PKP 5025 serii Ahxz (ex AB4ü-26a); St.mac. Olsztyn; DOKP Olsztyn; Epoka IIIc;

HRS4276 - Wagon pasażerski 1 kl. PKP 5105 serii Ahxz (ex AB4ü-26a); St.mac. Gdynia; DOKP Gdańsk; Epoka IIIc;

HRS4277 - Wagon pasażerski 2 kl. PKP 20809 serii Bhxz (ex C4ü-26a); St.mac. Olsztyn; DOKP Olsztyn; Epoka IIIc;

HRS4278 - Wagon pasażerski 2 kl. PKP 19433 serii Bhxz (ex C4ü-26a); St.mac. Białystok; DOKP Olsztyn; Epoka IIIc;

HRS4279 - Wagon pasażerski 2 kl. PKP 19055 serii Bhxz (ex C4ü-26); St.mac. Lublin; DOKP Lublin; Epoka IIIc;

HRS4280 - Wagon pasażerski 2 kl. PKP 20021 serii Bhxz (ex C4ü-26); St.mac. Łódź Kaliska; DOKP Warszawa; Epoka IIIc

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 41
Tabor 18
Tabor 154