• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Tak, wagony są bardzo udane. Mam dwa z pierwszej serii. Mam nadzieję, że szybko pojawią się kolejne edycje z nowymi numerami. Może nawet jakieś zestawy minimum 3-wagonowe. Najlepiej epoka IVc-Va.
Modele są świetnie wykonane, jak na taką cenę ilość detali jest spora. Szkoda że kontrola jakości u chińczyków leży - zamówiłem wszystkie cztery numery i zdarzyły mi się ubytki lakieru czy inne paprochy. Nie zamierzam robić żadnego zamieszania, sam postaram się podmalować gdzie trzeba i będzie cacy.

Wie ktoś coś na temat planów kolejnych wypustów tych wagonów w tym roku ?

Słyszałem taką informację że na koniec roku mają pojawić się kolejne numery (z otwartymi klapami ??)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.535 32 1
W wagonach towarowych, w różnych latach ich produkcji i eksploatacji (i to w wagonach tego samego typu!), bywały po dwa lub tylko po jednym sprzęgu hamulcowym na każdej z czołownic.
Panie Krzysztofie, może nie zostanę zlinczowany, za to że zadam to pytanie w tym wątku :oops:, ale sprawa podwójnych węży hamulcowych w wagonach mnie zainteresowała (n). Jestem taki gad, że lubię wiedzieć co i jak ;), więc może gdyby Pan zechciał wyjaśnić - będę wdzięczny. W jakim celu stosowano dwa węże hamulcowe?

Pozdrawiam

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.725 443 99
Z tego co widać na fotkach udostępnionych na FB PIKO POLSKA model wagonu 401Z o numerze katalogowym 58414 ma takie oznaczenia:

Nr wagonu: 31 51 393 4 054-3
RIV MC PKP Rpps-x
Rewizja 30.5.80
ZNTK Gdańsk
NN Gł. 1983

Epoka: Wczesne IVc

Jak dla mnie kolejna obowiązkowa pozycja po 23K od Rivarossi.

Czy w tych wagonach czerwone uchwyty promowe to coś normalnego?
Czerwone uchwyty też mnie trochę zdziwiły, co prawda nie znalazłem w necie fotek potwierdzających istnienia takowych, ale strzelam, że ktoś ma takie fotki i na ich podstawie powstało oznaczenie tego modelu (+malowanie tych uchwytów).

Ostatnio edytowane:

marian

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
6 0 0
Zakupiłem wagon 223K/1 Rivarossi i zauważyłem że pod jednym ze zderzaków brak jest jednego kabłąka (nie wiem czy jest to prawidłowa nazwa tej część, wygląda jak stopień wykonany z drutu). Czy tak ma być, bo mi wydaje się, że jest to niedoróbka?

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Czy znany jest już numer boczny ?
Nie takie konwersje się robi. Ja mam zamówioną większą ilość - będę przebijał numery ;)
Mam ET41, niedługo będzie ET22 - coś muszą za sobą ciągnąć.

PS. Mam potwierdzenie ze sklepu w którym zamawiałem, że już jadą. Od razu dostałem kopa do skręcania skrzynek :)

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 49
Tabor 18
Tabor 154