• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

INFO Nowości PKP 2017

Bernard Sobczyk

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
520 14 1
Naprostowanie było oczywistym działaniem, choć i tak idealnie wyglądać nie będzie...
Nie chodziło mi o rady co z tym zrobić, tylko czy osobom, które nabyły model tego wagonu zdarzały się jakieś niedomagania tych stopni, czy też może jakieś inne felery wystąpiły? Na przykład brak wszystkich części do samodzielnego montażu, co już się przewijał w tym wątku...

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Naprostowanie było oczywistym działaniem, choć i tak idealnie wyglądać nie będzie...
Nie chodziło mi o rady co z tym zrobić, tylko czy osobom, które nabyły model tego wagonu zdarzały się jakieś niedomagania tych stopni, czy też może jakieś inne felery wystąpiły? Na przykład brak wszystkich części do samodzielnego montażu, co już się przewijał w tym wątku...
Ze stopniem był problem. Naprostowany na miejscu w sklepie, ale trzeba uważać na to.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.725 443 99
Co do niedomagań czy felerów stopni - nic takiego nie zauważyłem. Zresztą, nawet gdyby któryś był trochę zwichrowany to uważam, że tragedii nie ma. Dobrze, że w ogóle są :LOL:, bo w dzisiejszych czasach produkcji w Chinach różnie bywa. Z drugiej strony ja nie należę do ludzi co szukają przez lupę felerów w modelu. Patrzę ogólnie na model - jak coś jest krzywe to podporostuję i tyle :D.

Gorzej - i to fakt - jak zdarzają się braki. Pamiętam jak zakupiłem Lxd2 od BEMO, to nie było uchwytu przy schodkach z jednej strony przy czole. Na szczęście część dało się załatwić przez sklep, w którym kupowałem model (ŚMR), a gdyby się nie dało, to z uwagi na rzadkość tego modelu i tak chyba bym go nie oddał do reklamacji, tylko uchwyt dorobił z drucika :).

Co do części do samodzielnego montażu, to czy nie powinno być 4 końcówki węży i 2 sprzęgi śrubowe na 1 wagon? Wydaje mi się, że u mnie jest po 2 końcówki węży i 2 sprzęgi.

Patrząc na te zdjęcia:

23K.jpg

223K.jpg

23K_1.jpg

...to ja widzę po 2 węże na jedną stronę wagonu (czyli co?... powinno być 4 imitacje węży ciśnieniowych na model)...

Źródło zdjęć: http://wolf.ict.pwr.wroc.pl/ksk/galeria/kddet/kddet.php

oraz https://www.bazakolejowa.pl/_fervojoj/BIBLIO/FIRMY/PAFAWAG/PAFAWAG.HTM

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.537 32 1
Wydaje mi się, że w modelu jest dobrze. W rzeczywistości też widziałem na wagonach po jednym wężu hamulca (w różnych wagonach towarowych). Przyznam, że wyżej pokazane zdjęcia też mnie trochę zadziwiły (n).

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.725 443 99

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Mam informację z pierwszej ręki - od firmy Roco.
Wagon się ukaże w 16-tym tygodniu, czyli tuż po Świętach.
Dziś jeden ze sklepów internetowych podał info:
" W przyszłym tygodniu spodziewamy się dostawy opóźnionych modeli węglarek czteroosiowych Eanos PKP Cargo, ep VI - Roco 66498
Zapraszamy do składania zamówień..."

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Wychodzi, że mam dobrze. Dwa elementy na wagon (2 imitacje sprzęgów i 2 imitacje węży). Mnie też, dlatego zadałem pytanie na forum.
Panowie..., nie róbcie problemu z niczego :).
W wagonach towarowych, w różnych latach ich produkcji i eksploatacji (i to w wagonach tego samego typu!), bywały po dwa lub tylko po jednym sprzęgu hamulcowym na każdej z czołownic.
Tak poza tym, jeszcze dosłownie kilka lat temu, w wielu modelach wagonów, w ogóle nie odwzorowywano sprzęgów hamulcowych ( i w wielu modelach nie odwzorowuje się ich do dziś!) i jakoś nikomu to do tej pory nie przeszkadzało...

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.725 443 99
Tak poza tym, jeszcze dosłownie kilka lat temu, w wielu modelach wagonów, w ogóle nie odwzorowywano sprzęgów hamulcowych ( i w wielu modelach nie odwzorowuje się ich do dziś!) i jakoś nikomu to do tej pory nie przeszkadzało...
Zaraz, że problemów :). Absolutnie nie. Tak tylko zapytałem z uwagi na tamte zdjęcia, które wcześniej wkleiłem. W sumie to też o tym pomyślałem, że i tak te imitacje sprzęgów śrubowych to tylko w wagonach do gabloty, bo zwykle wagoniki łączymy ze sobą modelarskimi sprzęgami NEM, a w tym przypadku nie ma mowy o doklejaniu tych imitacji.

Pozdrawiam i dziękuję za wyjaśnienie:
W wagonach towarowych, w różnych latach ich produkcji i eksploatacji (i to w wagonach tego samego typu!), bywały po dwa lub tylko po jednym sprzęgu hamulcowym na każdej z czołownic.
(y) Każdej wiedzy nigdy za wiele. Ja akurat nie kolejarz, więc nie wiedziałem. Na zdjęciu jest ET22-641. Ciekawe czy taka wyjdzie czy tylko tak strzelili fotkę ogólnie, że ET22.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Z oferty Modelmanii zniknęły wagony Rivarossi 23K. Kilka dni temu jeszcze były a ten o numerze RivarossiHRS6389 miał być niby od 15.04 dostepny. Czy ktoś wie coś na ten temat ?

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.473 0 0
Dostałem takiego maila:

Witam ze sklepu Modelmania.com.pl

Przepraszam za opóźnienie w realizacji zamówienia nr ......
Otrzymałem dziś dostawę towaru od producenta Rivarossi, niestety nie było w niej wszystkich zamawianych produktów,
prawdopodobnie nie są one dostępne u producenta i przy kolejnej dostawie może nadal ich brakować,
produkty których brakuje są zaznaczone na czerwono, czas oczekiwania do kolejnej dostawy podany jest obok produktów
proszę o decyzję:

1. poczekać z realizacją zamówienia aż zostanie skompletowane w całości
2. anulować zamówienie
3. wysyłać to co jest, pozostałe pozycje anulować
4. zamiana produktów na inne, proszę o maila na jakie produkty zrobić zamiane

Zamówienie anulowałem, a wagon kupiłem w Rybniku.
Jak dla mnie jest rewelacyjny :)

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Tak, wagony są bardzo udane. Mam dwa z pierwszej serii. Mam nadzieję, że szybko pojawią się kolejne edycje z nowymi numerami. Może nawet jakieś zestawy minimum 3-wagonowe. Najlepiej epoka IVc-Va.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 49
Tabor 18
Tabor 154